Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: "Προϋπολογισμός που μειώνει δαπάνες για την Υγεία"

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: “Προϋπολογισμός που μειώνει δαπάνες για την Υγεία”

|

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021 – «Ψεύτικος πρoϋπολογισμός, που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και το κοινωνικό κράτος. Στον αντίποδα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιπλεύσει εν μέσω πανδημίας και ύφεσης με έναν προϋπολογισμό εξωπραγματικό, χωρίς διασφαλισμένα έσοδα, με περικοπή κοινωνικών δαπανών, που παραμένει στο γνωστό μοτίβο των ελαφρύνσεων  προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, και που συνεχίζει να ακυρώνει μια σειρά από θετικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021 ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι περικοπές, αντί για ενίσχυση, στην υγεία, της τάξης των 570 εκατομμυρίων με μηδενική αύξηση για τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για εξοπλισμό και προμήθειες, η μείωση κατά 220 εκατομμύρια στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε ΟΤΑ, δήμους και περιφέρειες, η μείωση κατά 32 εκατομμύρια στο Υπουργείο Τουρισμού, κατά 13 εκατομμύρια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στο δε Υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει μείωση 46 εκατομμύρια ευρώ, με αόρατο το κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο και δραστική μείωση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές. Όσο για τις 34 προτάσεις που έκανε η ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο μία αφορά την υγεία, και αυτή μόνο για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των ασθενών. Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά θέλει να υπηρετήσει πιστά το «σχέδιο Πισσαρίδη», το οποίο θέλει λιγότερο κοινωνικό κράτος, θέλει διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θέλει ιδιωτική ασφάλιση επικουρική, κι αυτή είναι ακριβώς η ιδεολογία την οποία πρεσβεύει αυτή η κυβέρνηση.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με κάτι το οποίο απευθύνεται προς τον κύριο Υπουργό, ο οποίος τελείωσε την ομιλία του με τη φράση «δεν έχετε το asset εσείς, στον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία».

Κύριε Σταϊκούρα, δείξτε λίγη σεμνότητα, εσείς αφήσατε το 2014 με 200 εκατομμύρια τα ταμεία του κράτους και μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015. Εσείς φέρατε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2010, μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης μαζί με τον σύμμαχο σας τότε, το ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, δεν χρειάζεται να λέμε μεγαλοστομίες. Εμείς αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα και με αυτά τα 37 δισεκατομμύρια μπορείτε και κάνετε πολιτική σήμερα. Διότι, αν δεν υπήρχαν αυτά και υπήρχαν 200 εκατομμύρια ευρώ, θα σας έλεγα ότι δεν θα μπορούσατε να δώσετε όχι μία επιστρεπτέα, αλλά ούτε μισή επιστρεπτέα, που και αυτή, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να δοθεί από τα ταμεία του κράτους, για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις σε αυτή την πανδημία.

Βεβαίως, η πανδημία είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλο τον πλανήτη. Όμως, εσείς χρησιμοποιείτε την πανδημία διά πάσα νόσον. Και να σας πω κάτι; Είπατε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ξεκίνησε η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Εγώ, λοιπόν, θα σας καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα από τη «Ναυτεμπορική» της 5ης Δεκεμβρίου 2020, που ακριβώς έχει το διάγραμμα από το 2012 μέχρι σήμερα για το ποια είναι η αύξηση του ΑΕΠ ανά τρίμηνο. Θα δείτε πολύ καλά ότι, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήμασταν σε ανοδική πορεία, από το τρίτο τρίμηνο του 2019 περάσαμε σε ύφεση.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά το δημοσίευμα από την έγκριτη εφημερίδα «Ναυτεμπορική», που βεβαίως δεν είναι καθόλου ΣΥΡΙΖΑ και επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, οι προβλέψεις σας έχουν πέσει έξω, σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως είμαστε η χειρότερη από όλες τις χώρες, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου υπάρχει ένας ρυθμός αύξησης 2,3%, ο χειρότερος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και από αυτήν την «τρισκατάρατη Ισπανία των Podemos», όπως αρέσκεται να λέει η κ. Βούλτεψη, η οποία Ισπανία έχει 16,7% διαφοροποίηση μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Κι εσείς τώρα λέτε 10,5% ο εννιάμηνος ρυθμός -επειδή σας αρέσει, κύριε Σταϊκούρα, να μας λέτε για το τρίτο τρίμηνο και τον ρυθμό των εννέα μηνών- ο ρυθμός των εννέα μηνών λοιπόν είναι 8,5%, πράγματι. Αλλά το τέταρτο τρίμηνο θα δούμε μια ύφεση πολύ μεγάλη και εξαιτίας του “lockdown”, προφανώς. Άρα θα υπερβούμε το 10%, ενδεχομένως να φθάσουμε και παραπάνω, θα το δούμε, εδώ είμαστε.

Από εκεί και πέρα όμως έχετε έναν προϋπολογισμό υπεραισιόδοξο κι εγώ θα έλεγα, σε τελευταία ανάλυση, ψεύτικο προϋπολογισμό, διότι υπολογίζετε από τρεις παράγοντες να αυξήσετε τα έσοδα. Πρώτον, φορολογικά έσοδα. Το ξέρετε πολύ καλά ότι, πέραν των αναβαλλόμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε 2,5 δις χρεωμένα τα φυσικά πρόσωπα όλη αυτή την περίοδο επιπλέον. Άρα πώς θα εισπράξετε εσείς, το 2021, από αυτούς που δεν έχουν; Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Εδώ λειτουργεί ακριβώς αυτό το ρητό. Το δεύτερο θέμα: Ταμείο Ανάκαμψης. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην καλύτερη περίπτωση και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα εισπράξετε 3 δισ. το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον όλα πάνε καλά. Το τρίτο είναι ότι οι επενδύσεις, από τις οποίες προσδοκάτε ανάπτυξη με ρυθμό 23,2%, είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο. Σε ποια χρονιά μπορέσαμε και πήγαμε υπό κανονικές συνθήκες από τη μία χρονιά την άλλη στο 23,2%; Και επειδή μιλάτε για επενδύσεις, ακόμα και από τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες κόπτεστε, έχουμε εισπράξει φέτος 2,2 εκατομμύρια, με την προσδοκία να εισπράξουμε άλλα 42 μέχρι το τέλος του έτους. Θα δούμε.

Επομένως, όλη η κατάσταση, όπως προδιαγράφεται για το 2021, είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση, όπου εσείς, αντί για ενίσχυση της υγείας, έχετε 570 εκατομμύρια μείον. Φυσικά και όλοι περιμένουμε το εμβόλιο για να υπάρξει ανάκαμψη, αλλά από εκεί και πέρα το εμβόλιο δεν είναι λύση διά πάσαν νόσον, γιατί το εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι υπό δοκιμασία και θα δούμε αν πραγματικά προλάβει να λειτουργήσει σωστά μέσα στο 2021.

Από εκεί και πέρα έχετε μείωση στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι ΟΤΑ, δήμοι και περιφέρειες, έχουν μείον 220 εκατομμύρια. Έχετε μείον 32 εκατομμύρια στο Υπουργείο Τουρισμού, 13 εκατομμύρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αόρατος ο κόσμος, και στο Υπουργείο Ναυτιλίας –κι εύχομαι περαστικά στον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη επί τη ευκαιρία- έχουμε μείον 46 εκατομμύρια ευρώ, όπου είναι αόρατο το κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο, μείωση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές. Αν υπολογίσουμε δε και τη μηδενική αύξηση που προβλέπετε για τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για εξοπλισμό και προμήθειες, τότε καταλαβαίνετε πού στοχεύετε. Και αν δείτε στις προτάσεις που κάνατε για το Ταμείο Ανάκαμψης, τριάντα τέσσερις προτάσεις, για την υγεία υπάρχει μόνο το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των ασθενών. Αυτή είναι η πρότασή σας. Γιατί; Γιατί θέλετε, ουσιαστικά, να υπηρετήσετε πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο θέλει λιγότερο κοινωνικό κράτος, θέλει διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θέλει ιδιωτική ασφάλιση επικουρική, κι αυτή είναι ακριβώς η ιδεολογία την οποία πρεσβεύετε.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεξεργάζεται ένα σχέδιο, που πραγματικά θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, για την οποία έχετε κι εκεί μειωμένες δαπάνες. Θα ενισχύσει, επίσης, τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως κύριο πυλώνα της αναπτυξιακής πορείας. Θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία. Θα ενισχύσει πραγματικά την κοινωνική πλειοψηφία, με ένα ενεργειακό πρόγραμμα αυτάρκειας αλλά και εξοικονόμησης και έναν χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν θα είναι για τα λίγα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.».

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή