Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Μαζί αντιμετωπίζουμε το σήμερα, ετοιμαζόμαστε για το αύριο

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Μαζί αντιμετωπίζουμε το σήμερα, ετοιμαζόμαστε για το αύριο

|

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και Νίκος Συρμαλένιος: Τηλεδιασκέψεις και “διεκδικούμε να μη μετατραπεί η πανδημία σε κρίση δημοκρατίας, δικαιωμάτων και φτωχοποίησης του λαού”

Σε διαδοχικές τηλε-συναντήσεις προχωρά ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, αρχικά με τους/τις δημάρχους των μικρών και μεσαίων νησιών των Κυκλάδων, τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς των νησιών μας. Αρμόδιοι Τομεάρχες έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε αρκετές εξ’ αυτών.

Σε συνέχεια διευρυμένων τηλεδιάσκεψεων με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα Κυκλαδονήσια, έχουν προγραμματιστεί σειρά τηλε-συναντήσεων. Έχουν ήδη λάβει χώρα δύο συναντήσεις με  πέντε δημάρχους μικρών και μεσαίων νησιών και προγραμματίζονται οι επόμενες. Για τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Οι τηλε-συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την (1) καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα νησιά, (2) εξέταση της επάρκειας των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, (3) συγκέντρωση προτάσεων για (α) την κάλυψη των άμεσων αναγκών και (β) το μεσο-μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό για το άνοιγμα των νησιών και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, (4) ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και (5) διερεύνηση τρόπων παρέμβασης για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της υπεύθυνης συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα, έχουν γίνει τα εξής βήματα:

1. Έχει προτείνει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα #ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ διαθέσιμο στη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (στο συνημμένο ο σχετικό σύνδεσμος).

2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ έχει εξειδικεύσει περαιτέρω το πρόγραμμα στις συνθήκες νησιωτικότητας στα νησιά μας

3. Έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων το κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και την Δημόσια Διοίκηση 

4. Έχει απευθυνθεί σε όλους τους αγροτικούς φορείς των Κυκλάδων, με τις προτάσεις του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής  για να λάβει γνώση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, καθώς και όσοι ασχολούνται με την μεταποίηση.

Η υγειονομική κρίση του Covid-19 οδηγεί σε παγκόσμια κλίμακα σε ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Η συζήτηση για την θωράκιση και στήριξη του Δημόσιου Σύστηματος υγείας οφείλει να είναι ειλικρινής, όπως σοβαρός πρέπει να είναι και ο δημόσιος διάλογος για το κράτος «έκτακτης ανάγκης» και τα όρια του. Ήδη, συζητήσεις για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξει την πρέπουσα αλληλεγγύη, θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τα θεμέλια της, θυμίζοντας τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα το 2015.

Η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει σημαντικά νομοσχέδια, όπως π.χ. αυτό για το περιβάλλον, όπως και για την εκπαίδευση, με 2 βουλευτές από κάθε κόμμα στη Βουλή, ενώ αγνοεί το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο κρίνει πως «τα ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα έχουν περιορισμένη επίδραση στην ένταση της ύφεσης και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και την αποφυγή μόνιμης αύξησης της ανεργίας.

Εδώ στις Κυκλάδες μας, πρέπει να βάλουμε ξανά στην ατζέντα το αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών μας και να θέσουμε τις ιεραρχήσεις για την επόμενη μέρα και τις επόμενες γενιές. Πέρα από την «ατομική ευθύνη», απαιτείται αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια. Απαιτείται εγρήγορση και διεκδίκηση. Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει κρίση δημοκρατίας, μεσαίωνας δικαιωμάτων και φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος των τοπικών κοινωνιών.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Δωδεκάνησα: Πρωτόγνωρη βροχόπτωση τον Μάιο

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα Δωδεκάνησα τον Μάιο

Μύκονος: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Nammos (video)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης στο χώρο του Nammos (video)

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη