Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Γ. Βλασερός: "Αναβάθμιση των υποδομών στην Υγεία" (video)

Κυκλάδες – Γ. Βλασερός: “Αναβάθμιση των υποδομών στην Υγεία” (video)

|

Η ομιλία με τις προτάσεις του Αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ-ΑΛΛΑΓΗΣ  Γιάννη Βλασερού για την υγεία στα νησιά στο συνέδριο του Κινήματος (video).

Ο Γιάννης Βλασερός, καρδιολόγος και αναπληρωτής γραμματέας του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας  ότι η υγεία πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι μόνον όσων έχουν το προνόμιο να διαμένουν σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας όπου οι υποδομές υγείας είναι πιο άρτια εξοπλισμένες.

«Στην πορεία μου ως καρδιολόγος, καθώς συμμετείχα σε πολλές εθελοντικές δράσεις με σκοπό να προσφέρω στους νησιώτες την μικρή αρωγή μου ως προς την φροντίδα της υγείας τους καλύπτοντας εν μέρει τα κρατικά κενά, ένιωσα βαθιά την αγωνία που τους προκαλούν οι εν λόγω ελλείψεις, οι οποίες τους καθιστούν αδύναμους μπροστά στον φόβο της αρρώστιας. Όμως, στους δύσκολους καιρούς τους οποίους διανύουμε είναι αδήριτος η ανάγκη οι νησιώτες μας να λαμβάνουν την φροντίδα υγείας που τους αρμόζει ώστε να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τα νησιά για να τύχουν της ιατρικής περίθαλψης που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες τους», πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Το ΕΣΥ πρέπει να προασπίζει με επάρκεια την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών στα Νοσοκομεία. Ωστόσο, είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υφίστανται, λόγω των αποστάσεων, της αραιής συγκοινωνιακής σύνδεσης, αλλά και της εποχιακής αστάθειας λόγω του τουρισμού. Οι ανάγκες, όμως, της περίθαλψης απαιτούν κυρίως αντιμετώπιση των επειγόντων, εκτάκτων και χρόνιων περιστατικών».

Ακόμη τόνισε ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπαρχόντων δευτεροβάθμιων Νοσοκομείων και η πλήρης κάλυψη τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επισήμανε ότι «όσον αφορά στις Κυκλάδες το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν μπορεί να αποψιλώνεται από ιατρικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο της Νάξου  να μην γίνεται ένας τοκετός και μια στοιχειώδης χειρουργική επέμβαση, ενώ και το Νομαρχιακό νοσοκομείο της Σύρου να γίνεται διακομιστικό κέντρο για τα εμφράγματα και όχι μόνο».

Συμπλήρωσε δε «Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα νησιά περισσότερο από αλλού πρέπει να είναι πρωτογενής υποχρέωση της Πολιτείας»


 

Και συνέχισε με κάποιες επιπλέον προτάσεις:

# Τα περισσότερα νησιά χρειάζονται ένα Κέντρο Υγείας  με βασικές ειδικότητες ώστε ο αγώνας για την αντιμετώπιση του κινδυνεύοντος αρρώστου όπου το επιτρέπει η κατάσταση του  να  δοθεί επιτόπια γιατί η απώλεια χρόνου μπορεί να αποβεί μοιραία. Το πιο μικρό νησί πρέπει να έχει ένα μόνιμο γιατρό.

# Κάθε νησί πρέπει να «δορυφοποιηθεί» γύρω από το πλησιέστερο Νοσοκομείο, για να καλύπτει τις υγειονομικές του ανάγκες. Παράλληλα, απαιτείται η διασύνδεση και η κάλυψη των νησιών με τριτοβάθμια Νοσοκομεία καθώς και η εγκατάσταση υπηρεσίας τηλεϊατρικής με πολυδύναμο κεντρικό φορέα στην Αθήνα που θα καλύπτει όλες τις ειδικότητες-ειδικά τις επείγουσες-με άμεση επικοινωνία, των ιατρών και νοσηλευτών των νησιών αυτών.

# Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών, αλλά και των θαλάσσιων διακομιδών με πλωτά στελεχωμένα και εξοπλισμένα ασθενοφόρα που θα ανήκουν στα Β’ Βάθμια Νοσοκομεία με τη δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ για τον συντονισμό τους.

# Πέρα από τα παραπάνω βασικό  είναι να δοθούν κίνητρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ενδιαφέροντος από γιατρούς για  διορισμό σε νησιωτικές δομές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω θετικού κινήτρου εντοπιότητας, με οικονομικά-μισθολογικά κίνητρα ή και πρόβλεψη μετάθεσης ως επιλογή του μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τέλος, η αξιοποίηση του ιατρικού τουρισμού εκ μέρους των υγειονομικών δομών των νησιών, μπορεί να τα ωφελήσει οικονομικά. Προϋποθέτει όμως την δυνατότητα αντιμετώπισης χρόνιων περιστατικών (π.χ. νεφροπαθείς).

Η ανάγκη εξειδίκευσης του κεφαλαίου «Υγεία στα νησιά» στο νέο ΕΣΥ  που προετοιμάζει η Παράταξη μας θα δίνει απαντήσεις με εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στον μεγάλο ασθενή που λέγεται υγειονομική περίθαλψη των  νησιών. Η ανάγκη αυτή είναι  πρόδηλη και να είστε σίγουροι ότι τα νησιά  ελπίζουν σε μας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Ταξίδι στο …κόσμο μέσω της εκπομπής «My Greek Odyssey»

Διεθνής προβολή για την Αμοργό από το «My Greek Odyssey»

ΔΟΕ: Οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία την 15η Φεβρουαρίου

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Γ. Πολυχρονάκος: “Λύση εδώ και τώρα για τις μετακινήσεις των αθλητών” (video)

Γιάννης Πολυχρονάκος: Άμεση λύση είναι η δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων [vid]

Τα μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου έκοψαν τη πίτα τους

Κοπή πίτας και βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου - Ποιοι έδωσαν το παρών

“Ταβέρνα” 5.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ (!!!)

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς - Είχε φούρνο και ψυγείο (!!!)

Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό

Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό - Τους ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς - 37 μετανάστες στα ταχύπλοα

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου «βυθίζοντας» στο πένθος τoν καλλιτεχνικό χώρο.

Αμοργός: Με τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά “ταξιδέψε” μουσικά στην Αμερική

Πρεσβευτές της Αμοργιανής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο – Καθησυχαστικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

Στοίχημα – Ιταλία: Θα αντιδράσει η Γιουβέντους;

Σε πρώτο πλάνο το Κύπελλο για Γιούβε, πίεση για νίκη στη Ρεάλ - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο