Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚι εγένετο αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο Αμοργού

Κι εγένετο αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο Αμοργού

|

Με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018) ανακοινώνεται η σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού – Σε έξι μήνες η ολοκλήρωση της στελέχωσης – Επόμενο βήμα η αυτόνομη υπηρεσία Δόμησης 

Αυτονομία.. Δυνατή λέξη… Και στην Αμοργό το φωνάζουν δυνατά… Ο λόγος; Μα πολύ απλά έχουν εδώ και μία εβδομάδα το …χαρτί που αναφέρει «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού»… Ωραία έκφραση δεν είναι; Και ο δεσμός που ένωνε την Νάξο με την Αμοργό όσον αφορά το Λιμενικό Ταμείο κόβεται, με το Δήμαρχο Αμοργού, Νίκο Φωστιέρη, να αναφέρει ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Καλλικράτη για την καλύτερη διευθέτηση των υποθέσεων του νησιού.

Με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018 ανακοινώνεται η σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού”. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται και στο Προεδρικό Διάταγμα, λήφθηκε υπ’ όψιν η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, αλλά και το ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρότασης των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφασίστηκαν οι εξής τροποποιήσεις:
Οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Δήμο Αμοργού αφαιρούνται απ’ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και μεταφέρονται στο νέο νομικό πρόσωπο, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την εφαρμογή τους. Αντίστοιχα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου παύει πλέον να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα. Τέλος, με τη δημοσίευση της απόφασης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού υπεισέρχεται αυτοδίκαια σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, πόρους, δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου που αφορούν το Δήμο Αμοργού.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αμοργού  προχώρησε σε ανακοίνωση που αναφέρει «Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμό 5 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018 με αριθμό φύλλου 10 Τεύχος Πρώτο συνεστήθη Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού» που θα ασκεί τις αρμοδιότητες που αφορούν στα λιμάνια και στα αλιευτικά καταφύγια του νησιού μας και σε άλλες συναφείς αρμοδιότητες.
Η δημιουργία του Λιμενικού μας Ταμείου μόλις οργανωθεί και λειτουργήσει θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προώθηση των προβλημάτων του νησιού μας.
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσομε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα στο Λιμενικό τους Ταμείο .
Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσομε το Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου κ. Νίκο Σέργη και συνεργάτες του υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση της Αμοργού επί 15ετία και πλέον.
Ευχαριστούμε επίσης όσους από τους συμπατριώτες μας συνέβαλαν στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου».

Από εκεί και πέρα, ο Δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την εξέλιξή αυτή, ενώ τόνισε και τις αδυναμίες της συνύπαρξης της Αμοργού υπό τη σκέψη του  Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι «τα έσοδά μας τα οποία ανέρχονταν περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων που είχε το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, παρέμεναν εκεί”, το έργο το οποίο καλούνταν να υλοποιήσει η Νάξος ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα έργα που αφορούσαν την Αμοργό και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα τρία μέλη του Λιμενικού Ταμείου έπρεπε μία με δύο φορές το μήνα να ταξιδεύουν από την Αμοργό στη Νάξο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο κάθε φορά. Το ίδιο ίσχυε και για τους ιδιώτες που είχαν συμφέροντα που άπτονταν στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου, αναφέρει ο Δήμαρχος. “Κάτοικοι δικοί μας οι οποίοι νοικιάζανε χώρο στη χερσαία ζώνη έπρεπε να πάνε στη Νάξο για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Με το Λιμενικό Ταμείο να είναι εδώ, εφαρμόζονται πιο σωστά οι διαδικασίες”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου, δεν ήταν ομόφωνη καθώς οι σύμβουλοι της μειοψηφίας διαφώνησαν.  Το συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού θα είναι επταμελές, αποτελούμενο από τρεις αιρετούς και τέσσερα μέλη συλλόγων συναφών με το αντικείμενο και σε ένα χρονικό πλαίσιο έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτονόμησης. 

Όσο για την επόμενη κίνηση; Η δημιουργία αυτόνομου Γραφείου Δόμησης Αμοργού, αφού φυσικά καταφέρει ο Δήμος να πάρει το απαιτούμενο προσωπικό. Και όπως τόνισε ο κος Φωστιέρης: “Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δόμηση πάνω στο νησί μας. Από τη Νάξο βγαίνει μια άδεια η οποία χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Η πολεοδομία Νάξου, η οποία έχει και την Πάρο, είναι λογικό να μην προλαβαίνει να έρθει να δει αν εφαρμόζεται σωστά η άδεια ή όχι. Πρέπει να το καταγγείλουμε εμείς”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.