Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΗ Νάξος απέκτησε και ...λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

Η Νάξος απέκτησε και …λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

|

Ποια η σχέση του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα; Ο “Ελεύθερος Τύπος” μιλάει για το …λόμπι της Νάξου, το κοινό σημείο των τριών στην οικογένεια Πρωτονοτάριου και μας μεταφέρει στην Μουτσούνα το καλοκαίρι του 2014 

Ε όχι και λόμπι της Νάξου; …. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ασχολείται με τους δεσμούς που ενώνουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το λόμπι των μηχανικών και ειδικά με την οικογένεια Πρωτονοτάριου, τον Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα με τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Αττικής. Τίτλος του δημοσιεύματος; «Αποκάλυψη: Οι δεσμοί Τσίπρα-Πρωτονοταρίων, ο Σπίρτζης και ο… Καλογρίτσας!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουλίου του 2014 και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για τις διακοπές ρου τη Νάξο όπου βρέθηκε με τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο, ανηψιό του καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που είχε φοιτητή τον σημερινό πρωθυπουργό και κατά πολλούς ήταν ο μέντορά του. Από την οικογένεια Πρωτονοτάριου και ειδικά από τον Αντώνη Πρωτονοτάριο, πατέρα του Νίκου ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος ήταν στο ΤΤΕ μαζί με τον Αντώνη Πρωτονοτάριο οι οποίο είχαν στενή συνεργασία στο ΤΤΕ. Η παρέα επεκτείνεται και στην Τράπεζα Αττικής καθώς ταυτόχρονα με το γιο Πρωτονοτάριο και ο πατέρας Αντώνης διορίζεται στις 23 Ιουνίου 2015 ω ανεξάρτητο μη διοικητικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας Αττικής.

Αναλυτικά το δημοσίευμα …

«Ήταν οι ανέμελες ημέρες του Ιουλίου του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπας οπλισμένος από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα, έβλεπε την εξουσία να πλησιάζει και αποφάσιζε να περάσει λίγες ημέρες χαλάρωσης στις Κυκλάδες.

Επέλεξε το αγαπημένο του νησί, τη Νάξο, όπου βρέθηκε με την οικογένεια του και τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο. Οι δεσμοί Τσίπα-Πρωτονοταρίων, ο Σπάρτης και ο… Καλογρίτσας! Οι φωτογραφίες τους στον τοπικό Τύπο των Κυκλάδων, όπως στην εφημερίδα «Κυκλαδική» και στο naxosnow.gr από την παραλία της Μουτσούνας, αποτύπωναν το ευχάριστο κλίμα στην παρέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη βαθιά φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

Από τότε άλλαξαν πολλά, το μονό που παρέμεινε ισχυρό ήταν οι σχέσεις των οικογενειών Τσίπρα-Πρωτονοτάριου, ενώ με ένα μαγικό τρόπο στην κοινωνική αυτή εξίσωση προστέθηκαν ο Χρήστος Σπίρτζης, τα δάνεια της Αττικής και στο βάθος ο… Καλογρίτσας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το λόμπι των μηχανικών είναι ισχυρό και αυτή ακριβώς η ιδιότητα αποτέλεσε τη «συγκολλητική» ουσία της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίστηκε με την οικογένεια Πρωτονοτάριου από τα παιδικά του χρόνια στους Αμπελόκηπους. Εκεί γνώρισε το συνομήλικο του Νίκο, τον πατέρα του, μηχανικό, Αντώνη και το θειο του, καθηγητή στο ΕΜΠ, Γιάννη Πρωτονοτάριο, και με τα χρόνια οι σχέσεις τους έγιναν αχώριστες.

Ο μέντορας καθηγητής του καταληψία Αλέξη

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Πρωτονοτάριος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και θειος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό και για πολλούς ήταν ο μέντορας του.

 «Τον Αλέξη τον γνώρισα καλύτερα το 1999 όταν ανέλαβα το ρόλο του επιβλέποντος καθηγητή στη διπλωματική του εργασία πάνω στις επιπτώσεις που είχαν οι σεισμοί στα ρέματα της Αττικής λίγο μετά τους σεισμούς της Αθηνάς», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Κυκλαδική» ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ο οποίος έχει φιλοξενήσει επί σειράν ετών στο σπίτι του στη Βόρεια Νάξο τον πρωθυπουργό.

 «Ήταν ένας πολύ καλός μαθητής, αν και δεν διάβαζε ιδιαίτερα πολύ, ήταν από τους πρωτεργάτες στις καταλήψεις αλλά ήταν ιδιαίτερα ευπρεπής και δεν είχε προχωρήσει ποτέ σε τραμπουκισμούς η άλλες απρέπειες αλλά διεκδικούσε το δίκαιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνιζε στην ιδία συνέντευξη ο Γιάννης Πρωτονοτάριος. Ο ίδιος, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθηνών χωρίς να εκλεγεί, λαμβάνοντας τη 14 θέση με 6.045 σταυρούς.

Ο μηχανικός που έβαλε τον Σπιρτόζο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αδελφός του καθηγητή του ΕΜΠ, και πατέρας του Νίκου, Αντώνης Πρωτονοτάριος, έχει διακριθεί, πάντα στο χώρο της Αριστεράς, με τη συνδικαλιστική του δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Χρήστο Σπίρτζη και οι πληροφορίες από το ΤΕΕ αναφέρουν ότι ο Αντώνης Πρωτονοτάριος ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Χρηστό Σπίρτζη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος στο ΤΕΕ ο Σπίρτζης, αντιπρόεδρος ο Πρωτονοτάριος, είχαν κοινή δράση, ενώ και στις 28 Μαρτίου θα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Κατηγορούνται ότι ως μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ διατάραξαν τη συνεδρίαση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και παρεμπόδισαν την ομαλή λειτουργιά του Ταμείου, η διοίκηση του οποίου κατέθεσε σχετική μήνυση που παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.

Η στενή παρέα αυτών των μηχανικών, με επίκεντρο τον Αλέξη Τσίπρα, πηρέ άλλη μορφή αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στο σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Ανέλαβε το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών ως αναπληρωτής υπουργός έχοντας ήδη καλλιεργήσει στενές σχέσεις όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Νίκο Παππά, που ήταν το alter ego του Τσίπρα και είχε ισχυρό ρόλο στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος ανέλαβε διευθυντής του αν. υπουργού! Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Σπίρτζη ήταν να ορίσει τον αδελφικό φίλο του πρωθυπουργού, Νίκο Πρωτονοτάριο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου στο υπουργείο. Ο Νίκος ανέλαβε δράση από τις 21 Μαρτίου 2015 και ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Μαΐου 2015. Δεν παρέμεινε όμως για πολύ στο γραφείο του κ. Σπίρτζη, αφού λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι λεζάντες από την σελίδα του θέματος στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1. Ιούλιος του 2014. O Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει τη νίκη του Συρίζα στις ευρωεκλογές, κάνοντας διακοπές στη Νάξο, παρέα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

2. Ο πατέρας του Νίκου Πρωτονοτάριου, Αντώνης.

3. Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, θείος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό.

4-5. Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο διορισμός του Νίκου Πρωτονοτάριου ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του -τότε- αναπληρωτή υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη (5).

6. Ο Αντώνης Πρωτονοτάριος διορίζεται, στις 23 Ιουνίου 2015, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής.

7. Εκτός από μέλος του Δ.Σ., ο Αντώνης Πρωτονοτάριος τοποθετήθηκε, στις 30 Ιουλίου 2015, ως μέλος στην πενταμελή ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής.

8. Χρήστος (φωτό) και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας λαμβάνουν από τη νέα διοίκηση της τράπεζας αττικής οργισμένη επιστολή με την οποία -επί της ουσίας- μπαίνει τέλος στο… πάρτι δανείων της «τοξότης».

με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)