Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Βρούτσης: ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει

Γ. Βρούτσης: ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει

|

Διπλή επίθεση του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση με αφορμή το Νόμο Κατρούγκαλου και τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στη πράξη»

Με επίκεντρο το Νόμο Κατρούγκαλου και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών δίνεται η μάχη σε πολιτικό επίπεδο και ο Γιάννης Βρούτσης, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, και Βουλευτής Κυκλάδων προχώρησε σε δύο κινήσεις… Αφενός έκανε μία δήλωση ενώ προχώρησε σε και άρθρο στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» σε μία προσπάθεια αποδόμησης του σχετικού Νόμου, που όπως φαίνεται και στη πράξη έχει πρόβλημα… Στην σχετική του δήλωση ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει ότι ««Η Κυβέρνηση από ανεπάρκεια, ανικανότητα και αναλγησία έβαλε μπλόκο στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων.  Επέβαλε εσωτερική στάση πληρωμών, φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης. Συγκεκριμένα:

1ον. Από το Νοέμβριο του 2016, ενώ δεσμεύτηκε ποσό 859.000.000 ευρώ για την κάλυψη 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη.

2ον. Από το Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις.

3ον. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει, ως όφειλε, το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

4ον. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε σε 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρυφό έλλειμμα 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί απόλυτο χάος στον ΕΦΚΑ και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν “εξαφανιστεί” αριθμοί μητρώου και ένσημα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προκλήθηκε χάος με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη»

Και στο άρθρο του στην Κυριακάτικη εφημερίδα το «Βήμα» με τίτλο «Ακυρώθηκε προτού καν εφαρμοστεί το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου!» αναφέρει τα εξής:

 «Συχνά ακούμε σήμερα να τίθεται το ερώτημα γιατί καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα για να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς για πολλές δεκαετίες ήταν κατακερματισμένο, γεμάτο αδιαφάνεια, στρεβλώσεις, ανισότητες και υπέρμετρα γαλαντόμο. Ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Γεγονός που το καθιστά κατεξοχήν υπεύθυνο για το υπέρμετρο δημόσιο χρέος.

Στο παρελθόν όποτε και όταν επιχειρήθηκαν προσπάθειες εξυγίανσης και μεταρρύθμισης , συναντούσαν πάντα τη λυσσαλέα αντίδραση μιας ιδεοληπτικής Αριστεράς.  Ωστόσο, μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έγινε. Ξεκίνησε το 2010 – Ν. 3863/10 -, ολοκληρώθηκε το 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά και η εφαρμογή της θα ξεκινούσε από την 1/1/2015. Με την αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2014 από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και κάτω από τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές παραδοχές, επιτεύχθηκαν οι όροι εκπλήρωσης βιωσιμότητας του συστήματος μέχρι το 2060, όπως προβλεπόταν στο άρθρο 11 της εθνικής συμφωνίας για το Ασφαλιστικό. Επιπλέον, με ένα τολμηρό πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών επιτεύχθηκε νοικοκύρεμα, επήλθε η διαφάνεια και διασφαλίστηκαν δισ. ευρώ πόροι από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Μάλιστα, οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ακόμη και για τη διατήρηση 3 ξεχωριστών Ταμείων (μισθωτών, επιστημόνων και αγροτών)! Εξαίρεση ήταν μόνο οι οριακές παρεμβάσεις που τέθηκαν στο e-mail Χαρδούβελη, ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σήμερα σε ένα σύστημα που κυριολεκτικά είναι στον αέρα. Ο Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) ακύρωσε την επιτευχθείσα εθνική συμφωνία για το Ασφαλιστικό. Μεταφέρθηκε σε αυτό μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας του 1ου εξαμήνου 2015, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, και παράλληλα εισήχθη στη διαπραγμάτευση η έννοια της «προσωπικής διαφοράς», για την κατάργηση της οποίας η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί!

Επισημαίνεται ότι είχαν προηγηθεί 13 άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις. Επιπλέον, οι νέες συντάξεις – μετά τις 12.5.2016 – θα είναι περαιτέρω μειωμένες μεσοσταθμικά 20% σε όλους τους νέους συνταξιούχους. Η απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου κυμαίνεται περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο Ασφαλιστικό με το 3ο Μνημόνιο και τις «ουρές» του αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (€3,5 δισ. το πρώτο μνημόνιο και €3,9 δισ. το δεύτερο)!

Σήμερα, η εικόνα του Ασφαλιστικού είναι χαοτική.  Για πρώτη φορά ασφαλιστικός νόμος ακυρώνεται προτού καν εφαρμοστεί, ωθεί ταυτόχρονα σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οργανωτική ανεπάρκεια, νόμοι και εγκύκλιοι γραμμένοι στο γόνατο, ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλές εισφορές, απώλεια στοιχείων ασφαλισμένων, λανθασμένα χρεωστικά σημειώματα εισφορών, 150.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, έλλειμμα €300 εκατ. από τη μη καταβολή αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και, το κυριότερο, εξοντωτικές εισφορές. Επιπλέον, από 1/1/2015 έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το Ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό. Ένα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ό και το 25ο έτος. Ένα σύστημα που αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεσα η ανάγκη για αλλαγές. Κρατώντας τα όποια θετικά, όπως π.χ. ενιαίοι κανόνες, θα πρέπει να γίνουν δομικές παρεμβάσεις, με στόχο ένα πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με: μείωση των εισφορών, βελτίωση της ανταποδοτικότητας με πιο αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης, ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας (εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση του νόμου για βέτο υπουργού, κωδικοποίηση εργατικής νομοθεσίας), επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λαμβάνει όμως υπόψη τις αντοχές της οικονομίας, αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης στη βάση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας στη βάση του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», καθώς και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας ώστε να αρθούν αδικίες και ανισότητες”.

– Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής