Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές - Λιβάνιος: Ξεχάστε την απλή αναλογική, κυρίαρχος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό...

Εκλογές – Λιβάνιος: Ξεχάστε την απλή αναλογική, κυρίαρχος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο

|

“Αποκαλύψεις” του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου για το εκλογικό σύστημα που …ψήνεται και προσλήψεις στην εποπτεία ΟΤΑ – Τι είπε για το χρόνο εκλογών, το ρόλο του Δημάρχου αλλά και την …απλή αναλογική

Έως 30 Ιουνίου θα κατατίθενται οι υποψηφιότητες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, οι οποίες θα διεξάγονται σταθερά τον Οκτώβριο, χωρίς σύνδεση με τις Ευρωεκλογές.  Είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική, όπως εφαρμόστηκε, καταργείται.  Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπό συζήτηση, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και το αναγκαίο ποσοστό για εκλογή από την 1η Κυριακή.

Σε αυτές τις “αποκαλύψεις” προχώρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιος, κατά τη συμμετοχή του στις 27.11.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Περαιτέρω, από το σύνολο των λεγομένων του, επισημαίνουμε ότι το πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας στις πράξεις των ΟΤΑ θα αλλάξει «άμεσα».  Ιδρύονται οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας, όπου μεταφέρονται «άμεσα» Υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων. Ενισχύονται, επιπλέον, με προσλήψεις Νομικών, που έχουν ήδη λάβει έγκριση να πραγματοποιηθούν.

Επειδή τα ζητήματα είναι σημαντικά, παραθέτουμε επί λέξει τα σχετικά αποσπάσματα με τι ακριβώς είπε ο Υφυπουργός:

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

« (…) και να δούμε φυσικά, το οποίο είναι το πιο ζουμερό πολιτικά, αλλά νομίζω ότι είναι ένα από τα κομμάτια της μεταρρύθμισης, το εκλογικό σύστημα. Και φυσικά είναι διακηρυγμένη αρχή της Κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργείται.

Ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ ισχυρό το πρόσωπο του Δημάρχου, ο οποίος πρέπει για να εκτελέσει το έργο του να συνοδεύεται από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η δημοτική περίοδος είναι μεταβατική. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δώσαμε ό,τι εργαλεία μπορούσαμε να δώσουμε για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Και πάλι υπάρχουνε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα γνωρίζετε κι εσείς τα προβλήματα.

Και να δούμε φυσικά περιπτώσεις

– πως θα εκλέγονται οι Δημοτικές Αρχές,

– ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός των μελών του Δημοτικού  Συμβουλίου για παράδειγμα,

– ένα από τις παραμέτρους είναι και τα ποσοστά εκλογής από την 1η Κυριακή.

Οι εκλογές θα γίνονται για να είναι ξεκάθαρο τον Οκτώβριο. Θα αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές.  Θα μιλάμε για Οκτώβριο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αξιοποιήσουμε τη fix ημερομηνία, τη σταθερή ημερομηνία των εκλογών προκειμένου οι υποψηφιότητες να κατατίθενται εγκαίρως ως τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία  (…) »

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΟΤΑ

« (…) Θα πρέπει να σας δώσουμε τα εργαλεία ώστε να μπορείτε να επιταχύνετε και να τρέξετε το δημοτικό έργο γρήγορα.  Κεντρικό κομμάτι σε αυτό θα είναι η αναβάθμιση της εποπτείας των ΟΤΑ, δηλαδή:

Σήμερα όλοι σας είμαι σίγουρος ότι ταλαιπωρείστε από τις Αποκεντρωμένες γιατί καθυστερούν να εγκριθούν οι αποφάσεις, να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας, να τρέξουνε πράγματα. Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες χρονίζουνε μήνες, εβδομάδες, κάποιες φθάνουνε και χρόνο και πολλές φορές χρειάζεται και η προσωπική σας παρέμβαση για να τρέξουν αυτονόητα πράγματα.

Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει και άμεσα.

Θα ιδρυθούν, επιτέλους, οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας.

Θα στελεχωθούν σε 1η φάση άμεσα με το προσωπικό των Αποκεντρωμένων και θα εγκρίνουμε και έχουν εγκριθεί ήδη θέσεις Νομικών οι οποίες θα τις στελεχώσουνε για να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αυτό θα γίνει γιατί θέλουμε ο έλεγχος να περιοριστεί και να είναι πολύ αυστηρός ως έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.  Δεν έχει δικαίωμα κανένας να σας πει αν πρέπει να πάρετε ένα απορριμματοφόρο ή να πάρετε ένα σάρωθρο ή να πάρετε μία μπουλτνόζα ή να πάρετε 40 μπουλντόζες. Είναι δικό σας θέμα. Εσείς έχετε θέμα να αποφασίσετε την πολιτική που θα ακολουθήσετε, να βάλετε τα εργαλεία τα οποία κρίνετε ότι είναι καλύτερα για να εξυπηρετήσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά από εκεί και πέρα είναι δικό σας θέμα και το Κράτος μόνο θα έρχεται θα σας λέει η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας εάν είναι νόμιμο αυτό που κάνατε ή όχι.

Και μάλιστα θα το κάνουμε και πολύ πιο ρητά και πολύ πιο σαφές ότι όλες οι πράξεις που παίρνει η Αυτοδιοίκηση είναι άμεσα εκτελεστές ανεξαρτήτως του ελέγχου νομιμότητας.

Και θα βάλουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε κάποιος αν θίγεται να μπορεί να προσφεύγει ώστε να παίρνει μια προσωρινή αναστολή σύντομου χρονικού διαστήματος.

Και βέβαια  θα υποχρεώσουμε τις Υπηρεσίες Εποπτείας να εκδίδουν το πόρισμά τους και την Απόφασή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Και όλο αυτό θα γίνεται σε ένα ανεξάρτητο πλαίσιο, μακριά από το Κεντρικό Κράτος, χωρίς ουσιαστικά παρέμβαση του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών ή άλλου μέλους της Κυβέρνησης.

Η εποπτεία των ΟΤΑ θα είναι Αυτοτελής, θα είναι από καταρτισμένο προσωπικό και θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. (…) »

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα airetos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ποδαρικό για το 2023 την προσεχή Παρασκευή κάνει το “Vasco De Gama”

Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Vasco De Gama των 900 επιβατών θα προσεγγίσει τη Νάξο προερχόμενο από Σαντορίνη

Έκτακτο -Blue Star Naxos: απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του