Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΤήνος: Ξεκινάει η διαδικασία για την απόκτηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών...

Τήνος: Ξεκινάει η διαδικασία για την απόκτηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων

|

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Δήμος Τήνου αποκτά το δικαίωμα στο… όνειρο, την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος στο μήνυμά του, ποιους ευχαριστεί.. 

“…. Η Τήνος το νησί που διακρίνεται για το σεβασμό του στο περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά επιτέλους, θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με το Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη Μονάδα Κομποστοποίησης του Δήμου Τήνου. Στόχος  μας τώρα να διαμορφώσουμε μία νέα περιβαλλοντική συνείδηση και να καταφέρουμε μέσω της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης να μειώσουμε τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στο χώρο ταφής, κάτι για οποίο θα  πραγματοποιήσουμε στοχευμένες  δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας…” . Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, όταν έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος για την απαλλοτρίωση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης, παράλληλα δε διασφαλίζεται η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια και επιταχύνονται οι διαδικασίες για να αποκτήσει το νησί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Και ο Δήμαρχος, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και αυτούς που έβαλαν το ..χεράκι τους ώστε να γίνει πράξη, η επιθυμία των κατοίκων της Τήνου… 

Ας δούμε αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Τήνου 

“Μετά τη χθεσινή (σ.σ. 28η Απριλίου) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης της  απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης διασφαλίζεται η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια και επιταχύνονται οι διαδικασίες για να αποκτήσει το νησί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Τήνου θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Υ. συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 144.000m3 καθώς επίσης και μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, δυναμικότητας 300 τόνων/έτος για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Τήνου. Ο Χ.Υ.Τ.Υ. έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Η εγκατάσταση θα γίνει εντός γηπέδου 80 στρ. περίπου στην περιοχή Κοσίνι του Δήμου Τήνου και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 45 έτη .

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η απόκτηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης, οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, οι συνδέσεις με δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), οι εργασίες αρχαιολογικού χαρακτήρα, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου. Ο Δήμος Τήνου με αίτησή του το 2016 είχε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 7.470.188,92€ συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.
Παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο προωθούνται πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης και ασφαλούς τελικής διάθεσης.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Τήνου θα διασφαλίσει την ικανοποιητική τροφοδότηση της νέας Μονάδας Κομποστοποίησης, καθώς και τη συμπληρωματική λειτουργία των συστημάτων διαλογής στην πηγή των οργανικών αποβλήτων  και στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ του Δήμου Τήνου και φορέων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. και η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Καλλονή – Κελιά”).

Επιπλέον θα διευρύνει τη συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, για την παραγωγή και αξιοποίηση στις εργασίες του Δήμου υψηλής ποιότητας κομπόστ. Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Τήνου Γ.Σιώτος τόνισε: «Με τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατέστη δυνατή η απαλλοτρίωση – που διαφορετικά θα χρειαζόταν τρία χρόνια-  και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ, που μπορεί να γίνει μόνο μέχρι το τέλος του έτους. Η Τήνος το νησί που διακρίνεται για το σεβασμό του στο περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά επιτέλους, θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με το Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη Μονάδα Κομποστοποίησης του Δήμου Τήνου. Στόχος  μας τώρα να διαμορφώσουμε μία νέα περιβαλλοντική συνείδηση και να καταφέρουμε μέσω της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης να μειώσουμε τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στο χώρο ταφής, κάτι για οποίο θα  πραγματοποιήσουμε στοχευμένες  δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα έργα υποδομής που προγραμματίζουμε θα αναδείξουν το νησί μας σε ένα πρότυπο ανάπτυξης, ένα ξεχωριστό τόπο να ζεις, αλλά και να επισκεπτείς. Θέλω δε να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κων/νο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον  Γ. Γ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο και τον Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα που συνέδραμαν καθοριστικά στην τελεσφόρηση των πολύχρονων προσπαθειών μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Δωδεκάνησα: Πρωτόγνωρη βροχόπτωση τον Μάιο

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα Δωδεκάνησα τον Μάιο

Μύκονος: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Nammos (video)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης στο χώρο του Nammos (video)

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη