Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΣυρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

Συρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

|

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου όσον αφορά το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τονίζοντας την σημασία του και την αναγκαιότητα τη δημιουργία φορέα στις Κυκλάδες 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών νομοσχεδίων του συγκεκριμένου υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο ότι τα νομοσχέδια αυτά εντάσσονται και υπηρετούν ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, για μια δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Με το σημερινό νομοσχέδιο αφήνουμε ένα έντονο οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα, αναδιοργανώνοντας και διευρύνοντας τον χάρτη των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο σε χερσαίες περιοχές, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές. Και μιλάω για αναδιοργάνωση, γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 200», «Natura 2000», όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχε τελματωθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε δεινή θέση. Και απορώ πραγματικά για την κριτική που γίνεται από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα -με την ένταση που γίνεται- για το θέμα των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποδέχεται πάνω από είκοσι τέσσερις μήνες παράταση των συμβάσεων, διότι θεωρεί ότι μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα.

Στα προηγούμενα χρόνια, πολλές κοινές υπουργικές αποφάσεις για προστατευόμενες περιοχές είχαν λήξει, ενώ πολλά προεδρικά διατάγματα, που θα καθόριζαν τα προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, η ασάφεια γύρω από τις χρήσεις γης, από τις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και από τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης σε κάθε περιοχή, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εντός των περιοχών NATURA στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και σε τελευταία ανάλυση, στον ίδιο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των συγκεκριμένων περιοχών».

Ο Ν. Συρμαλένιος χαιρέτισε ως πολύ θετική απόφαση τη σύσταση ως νέου φορέα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες, με αντικείμενο διαχείρισης τριάντα έξι περιοχών και πιο συγκεκριμένα: Στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης, Ανάφης, Φολεγάνδρου με έξι περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Σίφνου και Σερίφου με δέκα περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου με πέντε περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Κύθνου και Κέας με τρεις περιοχές. Και στη Σύρο, Γυάρο με άλλες τρεις περιοχές. Και τέλος στην ευρύτερη περιοχή Πάρου, Νάξου, Αμοργού, Μικρών Κυκλάδων με εννέα περιοχές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο φορέας αυτός που ξεκινάει στις Κυκλάδες από το μηδέν, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων παραρτημάτων. Γιατί, αν δεν μπορέσει να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύρος και την ποικιλότητα τριάντα έξι διαφορετικών περιοχών. Δέχομαι την παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Φάμελλου, να δημιουργηθεί πρώτα ο φορέας, να στελεχωθεί και μετά να συγκροτηθούν τα παραρτήματα. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η δημιουργία των παρατημάτων στην περίπτωση των Κυκλάδων είναι μονόδρομος.

Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει και με την προσωρινότητα της έδρας στη Σύρο, αφού, όπως είπα και προηγουμένως, η ευρύτερη περιοχή της Μήλου, αλλά και της περιφερειακής ενότητας των νησιών της Μήλου, με τις δέκα προστατευόμενες περιοχές, θα έπρεπε να κατέχει -προσωρινά έστω- την έδρα, διότι, ούτως ή άλλως, με τη δημιουργία των παραρτημάτων θα καταστεί αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικά και τέσσερις έδρες. Κι αυτό δεν το λέω για να γίνω αρεστός σε κάποιους συντοπίτες μου, αλλά γιατί το επιτάσσει η νησιωτικότητα, το διάσπαρτο των νησιωτικών συμπλεγμάτων και ιδιαίτερα των Κυκλάδων.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας, που -ας μην το ξεχνάμε- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.