Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - ΕΛΕΤ: Ευκαιρία για την βελτίωση της προστασίας της Σαντορίνης και...

Σαντορίνη – ΕΛΕΤ: Ευκαιρία για την βελτίωση της προστασίας της Σαντορίνης και του τοπίου της το Ε.Π.Σ.

|

Το εκπονούμενο ΕΠΣ θα να είναι μια ευκαιρία να τεθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας στην πορεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς…

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) θεωρεί πολύ θετική την σαφή δήλωση του Δημάρχου Θήρας για την ανάγκη προστασίας της καλντέρας με διατήρηση του απαγορευτικού καθεστώτος.

1. Η παρέμβαση της Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ -έντονη λόγω της έντασης των πιέσεων που ασκούνται στην Ζώνη Ι προστασίας της Καλντέρας- θέλησε να αναδείξει την πάγια θέση μας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή επί τα χείρω στην ζώνη Ι.

2. Η ΕΛΛΕΤ δεν είναι πολιτικός σχηματισμός. Συζητά με όλους τους φορείς και προσφέρει την επιστημονική της γνώση και μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης με προστασία των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών κάθε τόπου.

3. Η ΕΛΛΕΤ είναι μη κυβερνητική οργάνωση με ιστορική διαδρομή πενήντα χρόνων, η οποία λειτουργεί με θεσμικές παρεμβάσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο (μέσω επιστημονικών επεξεργασιών των θεματικών Συμβουλίων της), όσο και σε τοπικό με τις τοπικές επιτροπές, οι οποίες είναι η φωνή και τα μάτια της ΕΛΛΕΤ σε κάθε τόπο.

4. Σήμερα παρακολουθούμε με ευχαρίστηση την έναρξη των εργασιών του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας, ευελπιστώντας ότι το εκπονούμενο ΕΠΣ θα να είναι μια ευκαιρία να τεθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας στην πορεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

5. Η ΕΛΛΕΤ θεωρεί ότι στο κέντρο των προτεινόμενων μέτρων και πολιτικών του ΕΠΣ οφείλει να είναι ο έλεγχος της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης που αλλοιώνει τον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πλούτο του νησιού και το ανεπανάληπτο τοπίο του. Για τον λόγο αυτό, βασιζόμενη στην έως σήμερα ενασχόλησή της με ζητήματα Φέρουσας Ικανότητας, εκπόνησε (σε συνέχεια ανάθεσης του Δήμου) τις σχετικές μελέτες για την Θήρα, εγχείρημα το οποίο αποδείχθηκε πρωτοποριακό και έφερε τα ζητήματα της Φέρουσας Ικανότητας στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

6. Είμαστε στη διάθεση του Δήμου Θήρας για μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων επί της έκθεσης προτάσεων που έχουμε αποστείλει ήδη από τον Ιούνιο του 2021 με τίτλο «ΘΗΡΑ και ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ζητώντας μια συνάντηση με τον Δήμαρχο ώστε να αναπτύξουμε από κοντά τις προτάσεις της έκθεσης, που εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό στο αντικείμενο του εκπονούμενου ΕΠΣ.

7. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών του Δήμου Θήρας στην διαχείριση των τοπικών προβλημάτων τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα εργαλεία σχεδιασμού που διαθέτει το σύστημα χωρικού σχεδιασμού και μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά το εκπονούμενο ΕΠΣ.

Η διαβούλευση που γίνεται στο πλαίσιο του ΕΠΣ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συλλογικής συνεισφοράς στο μέτρο των δυνάμεων και του ρόλου κάθε φορέα. Κανείς δεν διεκδικεί ρόλο τιμητή και κανείς δεν είναι σημαντικότερος ή υποδεέστερος.

Είμαστε όλοι συνεπιβάτες στο ίδιο καράβι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries