Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΟταν ο Σάκης (σ.σ. Ρουβάς) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Οταν ο Σάκης (σ.σ. Ρουβάς) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΡΑΕ

|

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Νίκο Μπουλαξή και άλλα στελέχη της ΡΑΕ, είχε ο Σάκης Ρουβάς. Δημιούργησε Σύνδεσμο εκπροσώπησης των παραγωγών βιοαερίου. Μετά τη μονάδα στην Καρδίτσα ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση.

Ο Σάκης Ρουβάς μπαίνει πιο δυναμικά στο χώρο των ΑΠΕ, προγραμματίζοντας δεύτερη επένδυση στο βιοαέριο αλλά και δημιουργώντας και Σύνδεσμο εκπροσώπησης των παραγωγών, τον ΣΠΕΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο σούπερ σταρ της ελληνικής ποπ μουσικής έχει κάνει ήδη τις προαναφερόμενες κινήσεις, ενώ μάλιστα την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, τον Ναξιώτη Νίκο Μπουλαξή και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τον κλάδο του βιοαερίου, ενώ αντάλλαξαν κι απόψεις, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, και γύρω από τις νομοθετικές εξελίξεις που ετοιμάζονται στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν (χειμερινό πακέτο). Τον κ. Ρουβά συνόδευε και ο Χρήστος Πετρόχειλος πρόεδρος του ΣΠΕΒ και γενικός διευθυντής της εταιρίας Kiefer που κατασκευάζει και την μονάδα του τραγουδιστή στους Σοφάδες Καρδίτσας.

Ο κ. Πετρόχειλος μιλώντας στο Euro2day.gr κάνει γνωστό ότι «με τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΡΑΕ συζητήσαμε για το πλαίσιο των παραγωγών βιοαερίου. Οι πληρωμές τους από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνονται με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων παραγωγών ΑΠΕ κι ενώ πρόκειται για επενδύσεις, οι οποίες λειτουργούν αδιαλείπτως κι απασχολούν και προσωπικό».

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα διοικητικά εμπόδια που υπάρχουν στις επενδύσεις και πιο συγκεκριμένα στην αδειοδότηση των μονάδων του βιοαερίου. Κάτι που άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Σάκης Ρουβάς καθώς η επένδυση που έκανε στους Σοφάδες της Καρδίτσας έχει ξεκινήσει από το 2013: «Πρόκειται για έργα (σ.σ. μονάδες βιοαερίου) τα οποία κατασκευάζονται σε μόλις έξι μήνες…», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΒ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν αυτές οι επενδύσεις.

Ο Σάκης Ρουβάς μέσω της εταιρίας του “SK Κτηνοτροφική Α.Ε.” κατασκευάζει στην Καρδίτσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος 500 KW. Η δυναμικότητα της είναι η αδρανοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων 20.000 τόνων ετησίως με τα οποία θα παράγεται θερμότητα, και θα χρησιμοποιείται σε υδροπονικό θερμοκήπιο της ίδιας εταιρίας. Παράλληλα, θα παράγεται και ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Η μονάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Στελέχη της ΡΑΕ, που συναντήθηκαν με τον Σάκη Ρουβά, επισημαίνουν πως είχαν απέναντι τους έναν επιχειρηματία, ενήμερο για τα θέματα βιοαερίου αλλά και των ΑΠΕ, ενώ οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες.

Ο Σάκης Ρουβάς, με τη δραστηριοποίηση του στο χώρο της πράσινης ενέργειας επιδιώκει να συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση στο βιοαέριο. Η ακριβής τοποθεσία, για την ώρα δεν αποκαλύπτεται, παρά μόνο ότι θα είναι στη Δυτική Ελλάδα.

Ο ΣΠΕΒ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ – SPEBIO) απαριθμεί 25 μέλη – παραγωγοί βιοαερίου συνολικής ισχύος 15 MW. Ισχυρό μέγεθος όταν όλη η αγορά βιοαερίου δεν ξεπερνά τα 17 MW.

Ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις που αφήνει το βιοαέριο στην οικονομία και την κοινωνία είναι:

1. Θεωρείται σταθμός βάσης με αδιάλειπτη παραγωγή και βρίσκεται κοντά στις περιοχές με καταναλώσεις, όχι όπως άλλες απομακρυσμένες ΑΠΕ.

2. Σχεδόν το 50% του κόστους της μονάδας προέρχεται από την εγχώρια αγορά και ειδικότερα σε μονάδες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χωνευτών. Μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι από τις λίγες ΑΠΕ που κατέχουν τόσο μεγάλο ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης και αποδιδόμενο Φ.Π.Α. για το κράτος. Επίσης δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό εισφορών στο ΙΚΑ λόγω του μεγάλου όγκου κατασκευών.

3. Αδρανοποιούν απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, βιομηχανίας τροφίμων, βοηθώντας ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

4. Παράγουν μεγάλες ποσότητες θέρμανσης οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες με πολύ μικρό κόστος.

5. Σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, περίπου πέντε ανά μονάδα 500 kW. Μαζί με τις μεταφορές που απαιτούνται φτάνουν περίπου τις δέκα θέσεις ανά μονάδα 500 kW. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση κατασκευής οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις πενήντα και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκεί η κατασκευή.

6. Ανεξαρτήτως πρώτης ύλης οι μονάδες βιοαερίου χρειάζονται και ένα μικρό ποσοστό φυτικής ύλης το οποίο προμηθεύονται από αγρότες γειτονικών χωραφιών βοηθώντας για ακόμη μία φορά τον πρωτογενή τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Γ. Μαργαρίτης: “Η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές κουβέντες”

Η τοποθέτηση του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη σχετικά με το επίμαχο θέμα του υπό κατασκευή γηπέδου "8χ8" στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Βάβουλας: “Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό θα φτάσει το κατσίκι φέτος” (video)

Δ. Καπούνης και Γ. Βάβουλας στο Mega: «Ακριβότερο φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου». (video)

Μ. Πολυκρέτης: “Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Λιανέ να στερείτε από τη νεολαία μας ένα χώρο άθλησης”

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο 8Χ8 στην πόλη της Νάξου

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής