Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΜεσόγειος: "Υιοθέτησε μία παραλία"

Μεσόγειος: “Υιοθέτησε μία παραλία”

|

Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος του WWF Ελλάς “Υιοθέτησε μια παραλία” τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, τα εθνικά γραφεία του WWF σε Ελλάδα, Τουρκία και Τυνησία ενώνουν τις δυνάμεις τους έχοντας έναν κοινό στόχο: τη συλλογή για πρώτη φορά, ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση σε ένα τμήμα της Μεσογείου, με απώτερο σκοπό την καταπολέμησή της.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021, ενώ η επέκτασή του στην περιοχή της Μεσογείου επιτυγχάνεται με την υποστήριξη του Fondation Audemars-Watkins μέσω του WWF International. Με έμφαση στις τρεις αυτές χώρες εστίασης στις τρεις ηπείρους που περιβάλλουν τη Μεσόγειο (Τουρκία, Τυνησία και Ελλάδα), η επέκταση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας παν- μεσογειακής πλατφόρμας παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Γιατί, όμως είναι τόσο σημαντικό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη Μεσόγειο; Η Μεσόγειος φιλοξενεί 150 εκατομμύρια ανθρώπους και υποδέχεται περισσότερους από 400 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Όπως αποδεικνύεται από τα επίπεδα ρύπανσης των ακτών της όμως, η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη με πλαστική ρύπανση. Σύμφωνα μάλιστα, με παλαιότερη έκθεση του WWF, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου (είναι δηλαδή, σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό)!

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η άμεση ανάγκη συστηματικής καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης από πλαστικά, προκειμένου να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής του. Πολλές μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. δυσκολεύονται να εφαρμόσουν επαρκή προγράμματα παρακολούθησης της ρύπανσης στις ακτές, ενώ σε χώρες εκτός Ε.Ε. η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα θαλάσσια απορρίμματα, οι αρμόδιες αρχές αφενός δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους παράγοντες που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά και αφετέρου δεν μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

Το πρόγραμμα  «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρόγραμμα «επιστήμης των πολιτών» (citizenscience), καθώς η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι δεν αποτελεί ένα απλό πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης και καταγραφής των σχετικών δεδομένων, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF στη διαδικασία παρακολούθησης και ολοκληρωμένης καταγραφής των απορριμμάτων.

Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται επίσης, προς ερευνητικούς φορείς αλλά και στις αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν τα επίπεδα θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη και να σχεδιάσουν κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

 Η πρώτη πανελλαδική πλατφόρμα καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης & τα top 5 συχνότερα είδη απορριμμάτων

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, 135 εθελοντικές ομάδες (σχολεία, προσκοπικά συστήματα, συλλογικότητες, κα) έχουν «υιοθετήσει» συνολικά 149 παραλίες σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας περισσότερα από 185.800 απορρίμματα. Χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών και την ενεργή συμμετοχή κυρίως της νέας γενιάς στο πρόγραμμα, η δημιουργία της πρώτης πανελλαδικής πλατφόρμας καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης στη χώρα μας είναι γεγονός.

Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος (Μάιος 2021 έως και σήμερα), επιβεβαιώνεται πως η πλαστική ρύπανση στις ελληνικές παραλίες αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα. Τα πλαστικά (τεχνητά πολυμερή υλικά) «διεκδικούν» την πρωτιά στα αντικείμενα που καταγράφηκαν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 84% των συνολικών ευρημάτων. Ειδικότερα, μόλις 5 είδη αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ευρημάτων που έχουν καταγραφεί στις παραλίες από την αρχή του προγράμματος. Αυτά είναι:

  • τα αποτσίγαρα με ποσοστό 23,9%
  • τα μικρά κομμάτια πλαστικών από 2,5 έως 50 cm (όχι φελιζόλ) με ποσοστό 10%,
  • ακολουθούν τα καλαμάκια με ποσοστό 7,1% σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση από την 4η θέση στην οποία βρίσκονταν το 2021, παρότι θεωρητικά έχει απαγορευτεί η διάθεσή τους στην αγορά από τον Ιούλιο του 2021,
  • τα πλαστικά καπάκια ποτών- νερού με ποσοστό 6,7%, και
  • τα μικρά κομμάτια φελιζόλ (2,5- 50cm) με ποσοστό 4,6%.

Όπως και την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, έτσι και τη δεύτερη, σε όλες τις ελληνικές παραλίες που εξετάστηκαν ο αριθμός των ευρημάτων ανά 100 μέτρα ακτογραμμής είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 20 απορρίμματα/100 μέτρα που είναι η ανώτατη οριακή τιμή που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αριθμό των παράκτιων απορριμμάτων ώστε να θεωρείται μια ακτή καθαρή. Ενδεικτικά, ο γενικός μέσος όρος απορριμμάτων ανά καταγραφή είναι 827 απορρίμματα ανά 100μ., 41 φορές περισσότερα, δηλαδή, από την ανώτατη οριακή τιμή που ορίζει η ΕΕ και 6 φορές περισσότερα σε σχέση με τις τροποποιήσεις του περιφερειακού σχεδίου για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων της Σύμβασης της Βαρκελώνης (COP22).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι καταγραφές δείχνουν πάντα ένα περιορισμένο μέρος της συνολικής εικόνας του προβλήματος, καθώς πραγματοποιούνται σε ένα δείγμα 100 μ. της παραλίας και σε πολύ προκαθορισμένες περιόδους. Ο όγκος των απορριμμάτων σε μια παραλία αυξομειώνεται συνεχώς ανάλογα με την επισκεψιμότητα ή τον εκβρασμό απορριμμάτων στις ακτές. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η ανάπτυξη χρονοσειρών που θα επιτρέψει την αναγνώριση των τάσεων σε σχέση με τα «στιγμιότυπα» των απλών καθαρισμών.

«Μέσα από το πρόγραμμα και με την καθοριστική συμβολή των εθελοντικών ομάδων, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε την πρώτη ολοκληρωμένη πανελλαδική πλατφόρμα καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης, που ήδη μας δίνει πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η συλλογή στοιχείων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στόχος τώρα, είναι να συλλέξουμε δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη Μεσόγειο και να συμβάλλουμε στο να καταστεί προτεραιότητα ο περιορισμός της πλαστικής ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» συνεχίζεται στην Ελλάδα και όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, μπορεί να μελετήσει τις οδηγίες του προγράμματος και στη συνέχεια να στείλει e-mail στο:adoptabeach@wwf.gr.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και η διαδικασία της καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων διεξάγεται βάσει του κοινώς αποδεκτού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα.

Στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με δεκάδες προσκοπικά συστήματα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό