Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες (Σαντορίνη): SANTORY το νέο ερευνητικό πρόγραμμα για το Κολούμπο

Κυκλάδες (Σαντορίνη): SANTORY το νέο ερευνητικό πρόγραμμα για το Κολούμπο

|

Ένα νέο, φιλόδοξο, καινοτόμο, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο ξεκινά στη Σαντορίνη – Οι στόχοι του προγράμματος 

Κάτι νέο, κάτι όμορφο, κάτι σημαντικό για τη ζωή μας… Ξεκινά στη Σαντορίνη, ένα πρόγραμμα ερευνητικό με στόχο την έρευνα και τη μελέτη στου πυθμένα της θάλασσας, του οικοσυστήματος, των εκπεμπόμενων αερίων, και την υδροθερμική δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στην περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), ξεκινά το παρατηρητήριο του SANTORY, που αφορά σε ένα ερευνητικό έργο που στόχο έχει να μελετήσει και να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση μελλοντικών, ενδεχομένως καταστροφικών επιπτώσεων από ηφαιστειακές εκρήξεις, κατολισθήσεις υδροθερμικά εξασθενημένων ηφαιστειακών δομών, σεισμούς, και απελευθερώσεις επικίνδυνων μετάλλων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Γεωεπιστημών του γαλλικού ENS-PSL, το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, καθώς και το γερμανικό GEOMAR.

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, έχει διάρκεια 36 μήνες και προϋπολογισμό 590.400 ευρώ, είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Δρ. Παρασκευή Νομικού.

Τι είναι το SANTOR(ini’s seafloor volcanic observator)Υ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του επιστημονικού προγράμματος, το SANTORY αφορά στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου παρατηρητηρίου για τον θαλάσσιο πυθμένα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες (ενσωματώνοντας υπερφασματικούς και θερμομετρικούς αισθητήρες, ένα φασματόμετρο ακτινοβολίας, δειγματολήπτες υγρών και αερίων καθώς και μετρητές πίεσης) μέσα στο πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, το Κολούμπο, που βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της γνωστής για την ηφαιστειακή δραστηριότητά της Σαντορίνη. Το υδροθερμικό του σύστημα εκλύει υγρά προερχόμενα από τον μανδύα της γης, που αποτελούνται από σχεδόν καθαρό διοξείδιο του άνθρακα σε αέρια μορφή, μαζί με υδατικά υγρά που εξαερώνονται στους 220 βαθμούς Κελσίου.

Μέσω του SANTORY θα δημιουργηθεί ένας κόμβος δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης (open-access data hub), με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών οπτικοποίησης και εικονικής πραγματικότητας, όπου θα παρουσιάζεται η δυναμική του ηφαιστείου, αναπτύσσοντας την επιστημονική γνώση και επικοινωνώντας τους όποιους κινδύνους στο κοινό, με εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Τα αποτελέσματα του SANTORY, αναμένεται να δώσουν την ώθηση για την απαραίτητη πολυτομεακή συνεργασία στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ και θα είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση τέτοιων φυσικών εργαστηρίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης αντίστοιχων παρατηρητηρίων επόμενης γενιάς, στους ρηχούς ηφαιστειακούς θαλάσσιους πυθμένες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ευρεία διεπιστημονική ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών, μαζί με ειδικούς στην τεχνολογία και τη μηχανική, θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη προσεγγίσεων και εξοπλισμού State of the Art (SoA), μεταδίδοντας έτσι ελεύθερα για όλους πολύτιμα δεδομένα, μεθόδους και πρακτικές παρακολούθησης.

santorini_2.jpg

Η SANTORY θα επενδύσει σε μια σημαντική προσπάθεια για την παροχή μεθοδολογιών και εργαλείων που θα επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη απόκτηση δεδομένων, την αποτελεσματική ανταπόκριση σε υπάρχοντες γεωλογικούς κινδύνους, θα διαμορφώσει μελλοντικές πολιτικές για την παγκόσμια κοινότητα και τελικά θα προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο λύσεις σε ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής και οργανισμούς.

Η ανεπτυγμένη τεχνολογία και ικανότητα παρακολούθησης θα είναι επεκτάσιμη τόσο ως προς το σύστημα των αισθητήρων, όσο και ως προς το βάθος ανάπτυξής τους, ενώ θα είναι εύκολα τροποποιήσιμη για διαφορετικά υποθαλάσσια ηφαίστεια και ενεργές ηφαιστειακές ζώνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι δράσεις του παρατηρητηρίου

Προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα των εμπλεκόμενων φορέων, με έναν ολοκληρωμένο αλλά και συμπληρωματικό τρόπο, το SANTORY αναμένεται:

# Να επενδύσει καινοτόμες τεχνολογίες επόμενης γενιάς, εξοπλισμένες με καλά δοκιμασμένα όργανα στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων και τις τελευταίες εξελίξεις στη θαλάσσια γονιδιωματική παρατήρηση, για την παρακολούθηση ενεργών ρηχών (<500m) υδροθερμικών πεδίων και την αξιολόγηση ηφαιστειακών και σεισμικών κινδύνων (π.χ. κατολισθήσεις, τσουνάμι).

# Να σχεδιάσει, να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να επιβεβαιώσει νέους υποθαλάσσιους αισθητήρες και συστήματα παρακολούθησης, αυξάνοντας σημαντικά τις γνώσεις για τέτοιου είδους δραστηριότητες παγκοσμίως, προωθώντας ταυτόχρονα την αριστεία και την καινοτομία σε διεθνές επίπεδο μέσω της στενής συνεργασίας με διάσημους, κορυφαίους ερευνητές, εμπειρογνώμονες του τομέα και ινστιτούτα.

# Να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο κόμβο δεδομένων ανοικτής πρόσβασης (που περιλαμβάνει οπτικά, ωκεανογραφικά, φυσικά, γεωχημικά και μικροβιολογικά σύνολα δεδομένων) για να εξυπηρετήσει την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, τους φορείς πολιτικής προστασίας, τους πρωτοπόρους του βιομηχανικού τομέα, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

# Να συνδέσει το SANTORY Open Data Hub με σημαντικές παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως το EMSO, το αμερικανικό υποθαλάσσιο καλωδιακό παρατηρητήριο (Regional Scale Nodes) και το καναδικό παρατηρητήριο (NEPTUNE Canada) που συνεργάζονται σε υποδομές, αρχιτεκτονική και διαλειτουργικότητα.

# Να δημιουργήσει νέα εργαλεία επικοινωνίας χρησιμοποιώντας αναπτυσσόμενες τεχνολογίες (όπως εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και κινητές πλατφόρμες) για να προωθήσει τον συναρπαστικό κόσμο των ενεργών υποθαλάσσιων ηφαιστειακών οικοσυστημάτων στις ακτές της ΕΕ και διαφορετικές στρατηγικές και πρωτόκολλα για τον μετριασμό των κινδύνων, σε εξειδικευμένο και μη εξειδικευμένο κοινό.

# Να παρέχει στην επιστημονική κοινότητα, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στα ενδιαφερόμενα μέρη (σε τοπικό, εθνικό και ΕΕ / Διεθνές επίπεδο) πρωτόκολλα διαπεριφερειακής παρακολούθησης για την αξιολόγηση των κωδίκων προειδοποίησης κινδύνου με βάση συνεχείς μηχανισμούς παρακολούθησης που περιορίζουν τις κοινωνικές επιπτώσεις (π.χ. έγκαιρη εκκένωση) φυσικών κινδύνων σε γειτονικές κατοικημένες περιοχές .

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα εδώ… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οι εκλογές αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη μικροκινητικότητα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπαίνει σε νέα εποχή... Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Λεονταρίτης και Μαργαρίτης έκαναν αυτοψία στο Γυμνάσιο Βίβλου

Σε επίπεδο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την Τετάρτη (29/03) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Βίβλου. Τι ήθελε η Δημοτική Αστυνομία ;

Γλινάδο: Πασχαλινό παζάρι Αγάπης την προσεχή Κυριακή (02/04)

Μέσω του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων των σχολείων στο Γλινάδο Νάξου έχουμε τη προσεχή Κυριακή (02/04) Πασχαλινό μπαζάρ

Τήνος και Σύρος πρώτες επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα

Τα νησιά που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων του Πασχα - Τιμές και πληρότητες

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ιταλία: Δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου

Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ηλεκτρονικές απάτες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και αποφυγή μορφών τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξαπάτησης» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

ΥΝΑΝΠ: Αποκτά υγειονομικό σκάφος το Λιμεναρχείο Κέας

Στην προμήθεια 11 νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Το ένα στην Κέα

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos