Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚομισιόν: Ακόμη δύο μήνες, ώστε η Ελλάδα να βρει λύση με τα...

Κομισιόν: Ακόμη δύο μήνες, ώστε η Ελλάδα να βρει λύση με τα αιολικά πάρκα

|

Ενα ζήτημα που έχει απασχολήσει εκτενώς τη δημόσια σφαίρα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αυτό της χωροθέτησης αιολικών πάρκων μέσα ή δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές, αποφάσισε να ανοίξει (εκ νέου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες εστάλη αιτιολογημένη γνώμη στη χώρα για μη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και δόθηκε διορία δύο μηνών, πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει καθυστερήσει, ενώ οι Αρχές έχουν πολλάκις κατηγορηθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς σε όλη τη χώρα ότι προωθούν «άνευ όρων» τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει και πάλι το θέμα έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία (η προειδοποιητική επιστολή είχε σταλεί το 2014).

Η Ελλάδα εγκαλείται για τη μη συμμόρφωσή της με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την οποία όλα τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών τους. «Το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τίτλο “Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, εγκρίθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα εγκρίνονται βάσει ενός σχεδίου που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Εκτοτε, το σχέδιο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί ούτε έχει υποβληθεί στην κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Επιτροπή, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει.

Καταγγελίες 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών καταγγελιών. Κατ’ αρχάς, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF έστειλε πρόσφατα επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για την ελλιπή προστασία των περιοχών Natura 2000. Στην Επιτροπή είχε φτάσει και καταγγελία 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης το 2021 με την οποία προβλέφθηκε ο κατακερματισμός των περιοχών Natura υπέρ της χωροθέτησης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Αλλά και διάφορες καταγγελίες τοπικών οργανώσεων, για τη χωροθέτηση πλήθους νέων αιολικών πάρκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Επίσης το 2020 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με άλλες οργανώσεις κατήγγειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συστηματική παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας ως προς την αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η Επιτροπή έχει επισημάνει, όχι μόνο την απουσία νέου θεσμικού πλαισίου για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, αλλά και την πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας περί «δέουσας εκτίμησης» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία η χώρα μας έχει σκοπίμως υποβαθμίσει.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, σημείωναν χθες ότι το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο το ζήτημα έναντι της Επιτροπής θα κλείσει.

Δύο ακόμη υποθέσεις
Παράλληλα η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας από τη χώρα μας (αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή) για ακόμη δύο υποθέσεις. Επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία – πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρώσει και υποβάλλει προγράμματα μέτρων προστασίας των θαλασσών και βιώσιμης διαχείρισης των πόρων τους έως την άνοιξη του 2022. Και επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση τόσο των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, όσο και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος.