Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚομισιόν: Ακόμη δύο μήνες, ώστε η Ελλάδα να βρει λύση με τα...

Κομισιόν: Ακόμη δύο μήνες, ώστε η Ελλάδα να βρει λύση με τα αιολικά πάρκα

|

Ενα ζήτημα που έχει απασχολήσει εκτενώς τη δημόσια σφαίρα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αυτό της χωροθέτησης αιολικών πάρκων μέσα ή δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές, αποφάσισε να ανοίξει (εκ νέου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες εστάλη αιτιολογημένη γνώμη στη χώρα για μη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και δόθηκε διορία δύο μηνών, πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει καθυστερήσει, ενώ οι Αρχές έχουν πολλάκις κατηγορηθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς σε όλη τη χώρα ότι προωθούν «άνευ όρων» τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει και πάλι το θέμα έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία (η προειδοποιητική επιστολή είχε σταλεί το 2014).

Η Ελλάδα εγκαλείται για τη μη συμμόρφωσή της με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την οποία όλα τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών τους. «Το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τίτλο “Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, εγκρίθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα εγκρίνονται βάσει ενός σχεδίου που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Εκτοτε, το σχέδιο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί ούτε έχει υποβληθεί στην κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Επιτροπή, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει.

Καταγγελίες 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών καταγγελιών. Κατ’ αρχάς, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF έστειλε πρόσφατα επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για την ελλιπή προστασία των περιοχών Natura 2000. Στην Επιτροπή είχε φτάσει και καταγγελία 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης το 2021 με την οποία προβλέφθηκε ο κατακερματισμός των περιοχών Natura υπέρ της χωροθέτησης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Αλλά και διάφορες καταγγελίες τοπικών οργανώσεων, για τη χωροθέτηση πλήθους νέων αιολικών πάρκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Επίσης το 2020 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με άλλες οργανώσεις κατήγγειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συστηματική παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας ως προς την αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η Επιτροπή έχει επισημάνει, όχι μόνο την απουσία νέου θεσμικού πλαισίου για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, αλλά και την πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας περί «δέουσας εκτίμησης» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία η χώρα μας έχει σκοπίμως υποβαθμίσει.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, σημείωναν χθες ότι το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο το ζήτημα έναντι της Επιτροπής θα κλείσει.

Δύο ακόμη υποθέσεις
Παράλληλα η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας από τη χώρα μας (αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή) για ακόμη δύο υποθέσεις. Επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία – πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρώσει και υποβάλλει προγράμματα μέτρων προστασίας των θαλασσών και βιώσιμης διαχείρισης των πόρων τους έως την άνοιξη του 2022. Και επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση τόσο των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, όσο και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή