Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚίναρος (ΑΠΕ): "Θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε"

Κίναρος (ΑΠΕ): “Θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε”

|

Η Ελευθερία Ψυχογιού από την Αμοργό καταθέτει τις σκέψεις της για την ανάγκη να ξαναβρούμε την οικολογία μέσα από τις ρίζες μας… Μεταφέρει δε το μήνυμα της κυρά Ρηνιώς από την Κίναρο για την επερχόμενη “μάχη” απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Κίναρος… Ενα από τα δεκάδες νησιά του Αιγαιου… Στη μέση του Πελάγους. Οι πλέον αδαείς το έμαθαν χάρη στην παρουσία της κυρά – Ρηνιώς… Οι έχοντες γνώση, κατανοούν την γεωστρατηγική σημασία του νησιού που στέκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα… Τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω της παρουσίας του νησιού (μαζί με άλλα δεκατρία νησιά στο Νότιο Αιγαίο) σε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών… Το σχέδιο εγκατάστασης τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, από 106 μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 150 έως 198,5 μέτρων) περιλαμβάνει τα νησιά  Κουνούποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, που ανήκουν στους Δήμους Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 245 χιλιομέτρων από τα Λέβιθα στο Δασκαλειό Αττικής (άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 311 χλμ. θα συνδέει τα 14 νησιά) και στη συνέχεια με υπόγειο καλώδιο θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 71,8 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμένων στις νησίδες, κτιρίων και άλλων υποδομών υποστήριξης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.», που ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group.  

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ενώ έχει απορριφθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης από τους δύο αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων. Οσοι αντιδρούν, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι 14 επιλεγμένες νησίδες αναφέρονται στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», καθώς είναι μεταξύ των τελευταίων καταφυγίων της άγριας ζωής, (σχεδόν) ανεπηρέαστα από την παρουσία του ανθρώπου, ένα μοναδικό φαινόμενο «Κιβωτού» βιοποικιλότητας στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, έρχεται η Ελευθερία Ψυχογιού –  Δημοτικός Σύμβουλος Αμοργού με ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος – να καταθέσει την άποψή της σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου και μεταφέρει την σκέψη και πρόθεση της κυρά – Ρηνιώς για τη “μάχη” που έρχεται… Κι όπως λέει με χαμόγελο η κάτοικος του πανέμορφου αυτού νησιού “θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε”…  

Αναλυτικά, η τοποθέτησή της 

“Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί σήμερα, ένας τίμιος τεράστιος κόσμος! Δυο άνθρωποι σ΄ ένα νησί κι η δροσιά της λεβεντιάς τους σε άνυδρους καιρούς σκορπίζει ελπίδα σ’ όλα τα νησιά μας. “Θα το παλέψουμε και ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!” μου πε στο τηλέφωνο για τις ανεμογεννήτριες, με απίστευτη βεβαιότητα.

Ένοιωσα την Ανάσταση στην φωνή της, την λύτρωση! Παρτίδα μας κι Ανάσταση είναι η ψυχή της κυρά Ειρήνης., ένας μοναδικός κόσμος που απλώνεται στο πέλαγος για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Της είπα ότι έρχεται για ρεπορτάζ η Deutsche Welle στην Αμοργό, αλλά δεν τους παίρνει ο χρόνος για να ρθουν και Κίναρο αν και θα το θέλα πολύ!

Η κυρά Ειρήνη ξέρει ότι δεν την ξεχνάμε. Ξέρει ότι είναι μέσα στην καρδιά μας. Ξέρει ότι δεν είναι μόνη της. Ξέρει ότι η δύναμη της, γίνεται υποχρέωση για όλους μας.. Εμάς η θάλασσα μας ενώνει. Δεν την κάναμε οικόπεδα. Δεν την χωρίσαμε σε κομμάτια. Την βλέπουμε πάντα ολόκληρη. Η θάλασσα μας δίδαξε την απεραντοσύνη. Της επιδείξαμε τον σεβασμό που της πρέπει και μας τον επιστρέφει με κάθε αντιμάμπαλο με τις πιο σπουδαίες ευχές κι ελπίδες.

Ο ιδρώτας των νησιωτών ενάντια στις ΑΠΕ, έχει φουρτούνες,, δύσκολους κάβους και ανάποδους καιρούς. Δεν ξέρω πώς το σκεφτήκανε ότι μπορούν να πουλήσουν και τον αέρα μας. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτός ο αέρας θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, διότι σ’ αυτόν τον αέρα είναι κι η ψυχή όλων όσοι έζησαν και ζουν. Στα νησιά υπάρχει ως παράδοση και κληρονομιά το μέτρο κι η ισορροπία με τη φύση.

Την οικολογία την βρίσκεις στις ξερολιθιές που συγκρατούν συμπονετικά το χώμα, στην μνήμη της γιαγιάς που νεροστουκάλιζε για να μη πάει ούτε μια σταγόνα νερού χαμένη, στους πάνινους εργατικούς ντορβάδες που μοιράζανε το κολατσιό του μεροκάματου. Στο ντορβά της γιαγιά μου φυλάμε ακόμη το ψωμί στο σπίτι μας και το κρατά ολόφρεσκο έτσι όπως καμία πλαστική σακούλα δεν θα μπορούσε. Έτσι η γιαγιά μου γίνεται δασκάλα για την κόρη μου κι όλα τα δισέγγονα της. Κανένα πρόγραμμα κατά της πλαστικής σακούλας δεν θα είχε το ίδιο αποτύπωμα για την γενιά τους. Οι παππούδες κι οι λαλάδες μας προστάτεψαν την φύση από ανάγκη.

Αυτή την ανάγκη πρέπει να ξαναδούμε και να την κάνουμε δική μας στο παρόν και στον μέλλον μας. Κέντρισα πέτρα την πέτρα με πολύ κόπο τις ξερολιθιές. Σε κάθε πέτρα βρίσκεις ακόμη τον ιδρώτα τους, την τέχνη και την τεχνική μιας μαστοριάς ψυχής, αλήθειας, αιώνιας ζωής κι Ανάστασης. Με την πίστη τους έκτισαν το μοναστήρι της Παναγίας ΕΚΕΙ, στο βράχο να προσκυνούν πιστοί κι άπιστοι στην πίστη τους με δέος. Πέτρα την πέτρα ένωσαν την γη με τον ουρανό και προσκυνάμε ΟΛΟΙ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, νεοτερισμός ή ευκολία είναι ΙΒΡΥΣ!

Κάθε Ανάσταση θέλει ένα Σταυρό για να σηκώσεις. Θέλει να αγαπήσεις κάθε δέντρο, κάθε πέτρα και να μην ξεπουλήσεις ούτε σπιθαμή. Θέλει πάνω από όλα να νιώθεις την ανάσα σου μέσα από τον αέρα που σου άφησαν όλοι οι προηγούμενοι που αν και έχουν φύγει , ο ιδρώτας τους εξακολουθεί να κρατά συμπονετικά το χώμα και την ζωή και υπάρχουν διακριτικά νικώντας όλους τους θανάτους. Λίγο να τους αφουγκραστείς θα κατανοήσεις σε δευτερόλεπτα ότι η πιο περισπούδαστη μελέτη περί οικολογία είναι αυτοί.

Εκείνοι που ακόμη και τους τοίχους των σπιτιών τους μοιραζόντουσαν και κανένας δεν ήταν ολότελα δικός τους, ήταν και του διπλανού., Ήξεραν όμως πώς να χωρέσει το όνειρο σε κάμαρη δυο πήχες κι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό, που ίσως και να μην καταλαβαίνεις.

Αν το καταλάβεις , θα καταλάβεις κι αυτό που είπε η Ρηνιώ :”ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!” γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 

Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί…

Δημοσιεύτηκε από Ελευθερία Ψυχογιου στις Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Χώρα: Μέσω του ΕΠΑΛ και 2ος Μετεωρολογικός Σταθμός

Στην Αμοργό, οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας ενημερώνουν για τον καιρό - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Κέα

Φίλιππος Φόρτωμας: H Κέα στέλνει μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέα Δημοκρατία

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)