Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ υπερθέρμανση των ωκεανών θα εξαφανίσει τους καρχαρίες;

Η υπερθέρμανση των ωκεανών θα εξαφανίσει τους καρχαρίες;

|

Ποσοστό 75% καρχαριών και σαλαχιών που ζουν κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους κινδυνεύει με εξαφάνιση, απειλώντας την επιβίωση χιλιάδων άλλων θαλάσσιων ειδών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η υπεραλιεία των τελευταίων 50 ετών ευθύνεται για το φαινόμενο αυτό, με τους μεγαλύτερους καρχαρίες και τα σαλάχια να πλήττονται κατεξοχήν. «Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι αποτέλεσμα εξέλιξης 450 εκατομμυρίων ετών, ενώ έχουν επιβιώσει από έξι μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Δεν πρόκειται, όμως, να επιβιώσουν από την πίεση που τους ασκεί η βιομηχανική αλιεία. Δεν μιλάω εδώ για λίγα θαλάσσια είδη, αλλά για ευρεία κρίση εξαφάνισης», τονίζει ο καθηγητής Ωκεανολογίας Κόλιν Σιμφεντόρφερ του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ στην Αυστραλία, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

Καθώς καρχαρίες και σαλάχια εξαφανίζονται, η μελέτη εκτιμά πως οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες και για πολλά άλλα είδη «με αυξανόμενο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στους κοραλλιογενείς υφάλους, πολλοί από τους οποίους θα υποστούν μη αναστρέψιμη ζημιά», αναφέρει στη μελέτη της η επιστημονική ομάδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων απειλεί και αυτή την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης απειλούμενων θαλάσσιων ειδών.

Λήψη μέτρων

Χωρίς την άμεση λήψη μέτρων σε διεθνή κλίμακα με στόχο τον περιορισμό του αριθμού καρχαριών και σαλαχιών που αλιεύονται κάθε χρόνο, «το εύθραυστο οικοσύστημα και η υγεία των κοραλλιογενών υφάλων δεν πρόκειται να επιβιώσει για πολύ», όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Η νέα μελέτη βάσισε τα αρχικά της συμπεράσματα σε έρευνα του 2020, η οποία αποκάλυπτε ότι οι καρχαρίες έχουν εξαφανισθεί από το 20% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης εξέτασαν τα υπάρχοντα στοιχεία για το σύνολο των 1.200 ειδών καρχαριών και σαλαχιών και εστίασαν στα 134 είδη που διαβιούν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Συγκρίνοντας τα δεδομένα αυτά με στοιχεία ερευνών αλιευμάτων, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι καρχαρίες των υφάλων και τα σαλάχια, που ζουν κοντά στους υφάλους, απειλούνταν κατεξοχήν.

Η ωκεανολόγος Σαμάνθα Σέρμαν του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα είδη καρχαριών, όπως οι καρχαρίες-ταύροι, οι τίγρεις και οι σφυροκέφαλοι, καθώς και τα σαλάχια, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απειλή από τα αλιευτικά δίχτυα. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα καρχαριοειδή ωριμάζουν στα 20 έτη της ηλικίας τους και η αναπλήρωση του πληθυσμού απαιτεί μεγάλο χρόνο. Οταν αλιεύονται πριν από την ωρίμανσή τους η δραστική συρρίκνωση του πληθυσμού είναι αναμενόμενη», επισημαίνει η δρ Σέρμαν.

Η καθηγήτρια Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ Τζόντι Ράμερ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι η εξάλειψη μεγάλων κυνηγών από το οικοσύστημα έχει πάντα δεινές συνέπειες για όλα τα είδη που διαβιούν εκεί. Η προστασία θαλάσσιων ειδών από την υπεραλιεία είναι εφικτή, εξηγεί η δρ Ράμερ, αλλά δυσχερής εξαιτίας των διαφορετικών κανόνων που εφαρμόζει η κάθε χώρα. Η χαλαρή αλιευτική νομοθεσία ορισμένων κρατών προσελκύει αλιευτικούς στόλους, οι οποίοι πλήττουν ανεπανόρθωτα τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα.

Θαλάσσια καταφύγια

Η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, όπου η αλιεία απαγορεύεται ρητά, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας τέτοιας διεθνούς προσπάθειας. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό καρχαριών και σαλαχιών, έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από την υπερθέρμανση των υδάτων του πλανήτη, υποχρεώνοντας τα ζώα αυτά να μετοικήσουν, να προσαρμοσθούν ή να πεθάνουν.

«Οι τόποι αναπαραγωγής και κυνηγιού για καρχαρίες και σαλάχια που συνδέονται με κοραλλιογενείς υφάλους έχουν πληγεί από το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών, αλλά και από καύσωνες και αμέτρητους τροπικούς κυκλώνες. Η ανάληψη δράσης είναι επιτακτική και πρέπει να είναι συνολική. Ο ορισμός ζωνών προστασίας σε χάρτες δεν αρκεί για να προλάβει την καταστροφή των υφάλων», τονίζει η δρ Ράμερ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express