Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΧάθηκαν οι πεζούλες, έρχεται η διάβρωση

Χάθηκαν οι πεζούλες, έρχεται η διάβρωση

|

Η καθηγήτρια Γεωλογίας Νίκη Ευελπίδου μιλάει για τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα που παρουσιάζονται στη Νάξο αναφέρεται στα tafoni, τις αναβαθμίδες (πεζούλες) και προτείνει λύση για τα λατομεία του νησιού

Επιστροφή στα “πάτρια» εδάφη της Νάξου κάνει η κυρία Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), για νέες έρευνες. Η παραμονή της στο νησί θα διαρκέσει 10 ημέρες από τις 20-31 του Μάρτη. Μαζί με την κ. Ευελπίδου βρίσκονται μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από τα Πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ιράν, καθώς και αρκετοί καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος και αρχιτέκτονες.

Της Μαρίας Φακουρέλη

Φωτογραφίες: Μανόλης Λυκουρόπουλος

Θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης στο νησί της Νάξου είναι ο εντοπισμός και η αποκατάσταση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων του νησιού. Τα μέρη τα οποία επισκέφθηκε η ομάδα της κ. Ευελπίδου ήταν τα σμυριδωρυχεία, το λατομείο μαρμάρου στον Κινίδαρο, την περιοχή του Αγίου Γεωργίου και Μικρής Βίγλας, την περιοχή της Χαβάης, τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου και το φράγμα της Φανερωμένης. Στόχος της είναι η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής της.

Για την κ. Ευελπίδου η περιοχές του Αγίου Γεωργίου και της Μικρής Βίγλας είναι εξαιρετικά σημαντικές για μελέτη από τους γεωλόγους γιατί διατηρούν πληροφορίες χιλιάδων χρόνων για τις επικρατούσες γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του παρελθόντος.

Η κ. Ευελπίδου μας μίλησε για τα tafoni (μικρές σπηλιές πάνω στα βράχια) και για την παράκτια διάβρωση, η οποία είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα που προκύπτει λόγω της επιρροής της ξηράς από την θάλασσα. Σε παραθαλάσσιες περιοχές σε όλο τον κόσμο η παράκτια διάβρωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα προς μελέτη. Όσο αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, τόσο θα αυξάνεται και η διάβρωση του εδάφους. Ευθύνη για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας έχουν οι κλιματολογικοί παράγοντες (φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα το όζοντος, κ.α.), αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις αυτές, τόνισε, θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Ένα μεγάλο μέρος της διάβρωσης στην Νάξο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οφείλεται στην βροχή. Παλιότερα οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την καλλιέργεια, έφτιαχναν αναβαθμίδες, γνωστές ως πεζούλες εδώ στη Νάξο, οι οποίες σταματούσαν τα νερά της βροχής. Τώρα, που πλέον δεν φτιάχνονται οι αναβαθμίδες, τα νερά της βροχής δεν έχουν κάποιο εμπόδιο και έτσι πηγαίνουν απ’ ευθείας στην θάλασσα. Επίσης, λόγω της απότομης βροχής, το έδαφος δεν προλαβαίνει να ποτίσει και το νερό που φεύγει στην θάλασσα συμπαρασύρει μαζί του και χώμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράκτια περιοχή στο δρόμο του αεροδρομίου, στην οποία η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί και συνεχίζει συνεχώς να αυξάνεται. Η αύξηση αυτή είναι σταδιακή, αλλά όπως τόνισε η κ. Ευελπίδου κάθε αλλαγή είναι σημαντική. Η περιοχή, 6000 χρόνια πριν, ήταν λιμνοθάλασσα, ενώ σήμερα είναι υγρότοπος.

Πολύ χρήσιμα η κ. Ευελπίδου θεώρησε την δημιουργία φραγμάτων για την συγκράτηση του νερού της βροχής. Όμως, και αυτά θα πρέπει να γίνονται με μέτρο, γιατί το ίζημα που θα υπάρχει στο νερό του φράγματος θα προκαλέσει διάβρωση στην παραλία. Γενικά, η ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να γίνεται με μέτρο και προς όφελος του περιβάλλοντος. Κάθε ενέργεια πρέπει να γίνεται μετά από έρευνα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκατάστασης, που προτάθηκε από την ομάδα της, είναι για τα λατομεία μαρμάρου. Τα κομμάτια μαρμάρου, που αφαιρούνται από τα λατομεία αφήνουν τρύπες, οι οποίες πρέπει με κάποιον τρόπο να αποκατασταθούν. Μια λύση, που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία, είναι η χρήση του χώματος που παράγει ο βιολογικός καθαρισμός. Το χώμα – ίζημα από τον Βιολογικό κάποια στιγμή πρέπει να φύγει, οπότε θα μπορούσε να μεταφερθεί στα λατομεία και να γίνει δεντροφύτευση.

Τέλος, μας τόνισε, ότι ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να προστατεύει το περιβάλλον από φθορές. Η αρχή πρέπει να γίνει από την εκπαίδευση. Μέσα από το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για το περιβάλλον, τα προβλήματά του και τους τρόπους προστασίας του. Ήδη ο Δήμος έχει στείλει βίντεο με διαλέξεις της κ. Ευελπίδου και αφίσες στα σχολεία.           

Να επαναλάβουμε ότι η κ. Ευελπίδου είναι πολύ συχνά στο νησί μας. Οι καθηγητές μπορούν να έρθουν, εάν το επιθυμούν σε συνεννόηση μαζί της για να ενημερώσει τα παιδιά για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας και να πάνε μαζί της σε κάποιες από τις επιτόπιες διαλέξεις, ώστε να δουν από κοντά και να γνωρίσουν το περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής