Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΓλέζος: Μία... Πάτμο χάνουμε ετησίως λόγω βροχοπτώσεων

Γλέζος: Μία… Πάτμο χάνουμε ετησίως λόγω βροχοπτώσεων

|

Μία…. Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, χάνουμε κάθε χρόνο εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή αίτια σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος, ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος, συμμετείχε σε ημερίδα για την πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη ομιλία από τον Μανώλη Γλέζο σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον. Καλεσμένος ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος, συμμετείχε σε ημερίδα για την πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κι εκεί παρουσίασε τον δεκάλογό του για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και τις διάβρωσης… Θεωρεί πάντως ότι σε ετήσια βάση χάνουμε μία …Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, με τον άνθρωπο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να είναι ο βασικός υπεύθυνος για ότι συμβαίνει στο περιβάλλον σήμερα… 

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με δέκα βασικούς κανόνες που είναι οι εξής:
– Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη.
– Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθων.
– Να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα.
– Τοξωτά.
– Με υπερχειλίστηρες
– Να θεμελιώνονται στο πιο στενό σημείο της κοίτης.
– Διεύρυνσης λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι.
– Οικολογική λειτουργία.
– Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης.
– Ειδικό ανάχωμα για να αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα υψηλά φράγματα.

Αφορμή, όχι το αίτιο της πλημμύρας, η βροχόπτωση

«Τρεις μέρες έβρεξε και στη Μάνδρα και σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ στην περιοχή της Πιερίας και Ημαθίας, έριξε υπερδιπλάσιο ποσό νερού απ΄ότι στην Μάνδρα. Βέβαια θα μου πείτε ότι στην Μάνδρα είχαμε από πίσω το όρος Πατέρας που είχε αποψιλωθεί από τις πυρκαγιές αλλά και στην Πιερία, έχουμε τον Ολυμπο. Εκεί όμως δεν θρηνήσαμε θύματα γεγονός που καταδεικνύει ότι η βροχόπτωση είναι η αφορμή ενός πλημμυρικού κινδύνου και όχι το αίτιο» εξήγησε από την πλευρά του, στο περιθώριο της ημερίδας, ο καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καρακώστας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γράφει ότι τις εκτιμήσεις ότι οι πλημμύρες οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή στηλίτευσε ο καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής στο Εργαστήριο διευθέτησης ορεινών υδάτων Παναγιώτης Στεφανίδης.

«Πρώτη φορά άκουσα από επίσημα χείλη , από πολιτικούς, ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει όμως καμία σχέση η κλιματική αλλαγή με τις πλημμύρες» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Όσο για τα λεγόμενα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο κ. Στεφανίδης, διευκρίνισε ότι τα 80 χιλιοστά νερού στη Μάνδρα δεν είναι ακραία τιμή.

« Άρα κάτι άλλο φταίει και είναι οι ανθρώπινες επεμβάσεις στα ρέματα που έχουν καταπατηθεί τα περισσότερα. Είναι αδιανόητο το 2017 να πνίγονται τόσα άτομα . Ξέρετε πόσες παράνομες κατασκευές υπήρχαν πάνω στον χείμαρρο της Αγίας Αικατερίνης;» κατέληξε ο καθηγητής

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά που θα τεθεί σε διαβούλευση τους πρώτους μήνες του 2018 υπογραμμίστηκε από εκπρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που διάβασε τον χαιρετισμό του, καθώς δεν μπόρεσε ο ίδιος να παρευρεθεί στην ημερίδα.

Όπως τονίστηκε, «η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Κινδύνους Πλημμύρας καθυστέρησε τόσο πολύ που πλέον είμαστε σε προχωρημένο προδικαστικό στάδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 2015!».

«Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρεται στον χαιρετισμό του υπουργού, «εντόπισε το κενό και από το Νοέμβριο του 2016 ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα και προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων για όλη τη χώρα με κονδύλια του ΕΣΠΑ».

«Τα προσχέδια των Σχεδίων ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε διαβούλευση τον Ιούλιο του 2017. Η διαβούλευση για όλη τη χώρα ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2018, και η κύρωση θα έχει ολοκληρωθεί και για τα 14 Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων μέχρι το Μάρτιο του 2018 με πρώτο του Π.Έβρου το Φεβρουάριο. Συνολικά επομένως μετράμε 3 χρόνια καθυστέρηση, χρόνια κατά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί δράσεις σε περιοχές υψηλού κίνδυνου και θα είχαν γλυτώσει περιουσίες και ζωές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα Σχέδια Διαχείρισης προκρίνουν προτεραιότητες για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα δίνοντας έμφαση σε δράσεις πρόληψης και προστασίας και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο της λεκάνης, «και όχι σε έργα που απλά μεταφέρουν το πρόβλημα και τον κίνδυνο παρακάτω ή δίπλα».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ecopress.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Δωδεκάνησα: Πρωτόγνωρη βροχόπτωση τον Μάιο

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα Δωδεκάνησα τον Μάιο

Μύκονος: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Nammos (video)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης στο χώρο του Nammos (video)

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη