Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΓκουτιέρες: "Η Γη είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια πορεία θέρμανσης"

Γκουτιέρες: “Η Γη είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια πορεία θέρμανσης”

|

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική μετανάστευση ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σε μια ζοφερή ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Όμως «μεγάλες πόλεις σε κάθε ήπειρο» θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές επιπτώσεις», όπως το Κάιρο, η Μπανγκόκ, η Σαγκάη, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες. Η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας έχει αυξηθεί ταχύτερα από το 1900 και το πρόβλημα θέτει πλέον σε σοβαρό κίνδυνο σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, είπε.

Ακολουθεί μια νέα μελέτη που παρέχει τις πιο ακριβείς μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των δύο παγετώνων της Γης. «Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί την ίδια την ύπαρξη ορισμένων κοινοτήτων και ακόμη και χωρών με χαμηλό υψόμετρο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά την ομιλία του την Τρίτη.

Οι «μεγαλουπόλεις» επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι μεγάλες πόλεις σε κάθε ήπειρο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών είναι:

Κάιρο, Αίγυπτος
Λάγος, Νιγηρία
Μαπούτο, Μοζαμβίκη
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Ντάκα, Μπαγκλαντές
Τζακάρτα, Ινδονησία
Βομβάη, Ινδία
Σαγκάη, Κίνα
Κοπεγχάγη, Δανία
Λονδίνο, Αγγλία
Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Σαντιάγο, Χιλή

«Σε κάθε σενάριο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν». «Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος για σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες σε χαμηλά υψόμετρα και αυτό σημαίνει ότι ένας στους 10 ανθρώπους στη Γη θα πληγεί. «Οι συνέπειες όλων αυτών είναι αδιανόητες. Κοινότητες και ολόκληρες χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα». «Θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής φυγής ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα».

Ο Γκουτέρες επικαλέστηκε νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και τα οποία διευκρινίζουν τον σοβαρό κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. «Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί ταχύτερα από το 1900 σε σχέση με οποιονδήποτε προηγούμενο αιώνα των τελευταίων 3.000 ετών», δήλωσε στους παρευρισκόμενους. «Ο παγκόσμιος ωκεανός έχει θερμανθεί ταχύτερα τον τελευταίο αιώνα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 11.000 χρόνια».

Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί «ως εκ θαύματος» στους 1,5°C – ο άπιαστος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Γη είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια πορεία θέρμανσης που ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» για τις πιο ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών νησιωτικών κρατών, προειδοποίησε ο Γκουτέρες. Με αύξηση κατά 2°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και έξι μέτρα και με αύξηση κατά 5°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και 22 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 1,5 μέτρο μέχρι το 2150 λόγω του λιώσιμου των παγετώνων, αναφέρει η μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν μια πιο ακριβή εικόνα για το πόσο θα ανέβει η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας μετά την εκτίμηση του όγκου του νερού που θα προέλθει από το λιώσιμο των δύο παγετώνων της Γης. Οι «αδιανόητες» συνέπειες περιλαμβάνουν τον πνιγμό των χαμηλών περιοχών και τον έντονο ανταγωνισμό για το γλυκό νερό, τη γη και άλλους πόρους.

Ο Γκουτέρες προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για να ωθήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Τον Οκτώβριο, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «αγώνα ζωής ή θανάτου» για την επιβίωσή του, καθώς «το κλιματικό χάος καλπάζει μπροστά μας» και κατηγόρησε τις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου ότι δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον επόμενο μήνα δήλωσε ότι η Γη οδεύει προς ένα μη αναστρέψιμο «κλιματικό χάος» και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, να τηρήσουν τις υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση του κλιματικού προγράμματος και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ακούστηκαν επίσης ομιλητές από περίπου 75 χώρες, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι «η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι πραγματική, είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής μας κρίσης και αποτελεί ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Ευτυχώς, οι χειρότερες επιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα, και πρέπει να δράσουμε από κοινού», είπε.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 εκατοστά τον περασμένο αιώνα και η τάση αυτή είναι πιθανό να επιταχυνθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποίησαν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τη NASA, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλείται κυρίως από δύο παράγοντες που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την προσθήκη νερού από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων και τη διαστολή του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται.

Όμως, άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη βύθιση της ξηράς και την επιβράδυνση του ρεύματος του Κόλπου – ένα σύστημα κυκλοφορίας που απομακρύνει το νερό από τις ακτές της Γης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό περίπου 3,2 χιλιοστά (1,8 ίντσες) ανά έτος, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η Συμφωνία του Παρισιού : Μία παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέσω στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 2015, είναι μια διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ευελπιστεί να συγκρατήσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C «και να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C».

Φαίνεται ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C (2,7°F) μπορεί να είναι πιο σημαντικός από ποτέ, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που υποστηρίζει ότι το 25% του πλανήτη θα μπορούσε να δει σημαντική αύξηση των ξηρότερων συνθηκών.

Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έχει τέσσερις κύριους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών:

1) Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα

2) Στόχος ο περιορισμός της αύξησης στους 1,5°C, καθώς αυτό θα μείωνε σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

3) Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ανάγκη να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

4) Να αναλάβουν ταχείες μειώσεις στη συνέχεια, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις

Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή: dailymail.co.uk

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες