Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΔονούσα: Η Κοινότητα φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην "Οικολογία"

Δονούσα: Η Κοινότητα φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην “Οικολογία”

|

Η Κοινότητα Δονούσας στις Μικρές Κυκλάδες (σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη) είναι υποψήφια στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία για την Καινοτομία και δη στη κατηγορία “Οικολογία” – Ποιες είναι οι άλλες ελληνικές υποψηφιότητες – Οι ανακοινώσεις των νικητών αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

Μπορεί μία μικρή κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρωπαϊκή σκηνή και να στείλει μήνυμα προς όλους; Ναι γιατί όχι… Οταν υπάρχει η καλή διάθεση, η σκληρή δουλειά και η προοπτική, τότε ακόμη και η μικρή Δονούσα των 200 κατοίκων είναι ικανή να φωνάξει “είμαστε εδώ και κάνουμε τη διαφορά”… Και οι άνθρωποι της Δονούσας το έκαναν , με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Σιγάλα….  Με την αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης… Τι έκαναν; Η Δονούσα έγινε το πρώτο νησί που προσπάθησε να προχωρήσει χωρίς το πλαστικό στην καθημερινότητά του. Το 2018, οι 16 συμμετέχουσες επιχειρήσεις είχαν χρησιμοποιήσει 138.000 πλαστικά καλαμάκια, 42.700 πλαστικά ποτήρια και 88.400 πλαστικές σακούλες. Το 2019, οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: είχαν χρησιμοποιήσει μόνο 65.200 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 29.300 βιοδιασπώμενα κύπελλα και 12.300 βιοδιασπώμενες σακούλες. Η εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 60% στη χρήσης πλαστικής σακούλας και γενικότερα πλαστικών μίας χρήσης καθιστά τη Δονούσα ένα επιτυχημένο μοντέλο για να ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει στρατηγική, έρχεται και το αποτέλεσμα

donousa03.jpg

Κι έρχεται η ώρα της επιβράβευσης… Για ακόμα μία χρονιά, η τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδας κάνει αισθητή την παρουσία της στον ετήσιο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική, που διοργανώνονται φέτος για τέταρτη χρονιά με περισσότερες από 600 συμμετοχές σε 9 κατηγορίες. Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με αξιόλογα έργα, η κριτική επιτροπή των 1000, και πλέον,  Ευρωπαίων πολιτών ξεχώρισε και ψήφισε τρία ελληνικά έργα, τα οποία διακρίνονται φέτος ως φιναλίστ και διαγωνίζονται για το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Αντιμετώπιση του Covid19» και «Οικολογία». 

Τα έργα από την Ελλάδα που έφτασαν στον τελικό είναι:

Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19» η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση της τηλε-ιατρικής και της εφαρμογής Dr. Button, με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19»,  η Περιφέρεια Αττικής για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Antivirus CrowdHackathon με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο. Γιώργο Πατούλη.

Στην κατηγορία «Οικολογία«, η Κοινότητα της Δονούσας σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την προσπάθειά τους να γίνει η Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο της Κοινότητας Δονούσας, κο. Χρήστο Σιγάλα.

donousa01.jpg

90 φιναλίστ σε 9 κατηγορίες 

Πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική το 2017 και ξεχωρίζει τις πιο καινοτομικές πολιτικές προσπάθειες από όλη την Ευρώπη – ανεξάρτητα από κόμμα ή περιοχή- οι οποίες αποτελούν έμπνευση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες. Συνολικά, 638 έργα από όλη την Ευρώπη υποβλήθηκαν σε 9 κατηγορίες: Κοινότητα, Αντιμετωπίζοντας τον Covid19, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ποιότητα ζωής.

Η προσθήκη της κατηγορίας, ειδικά για φέτος, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά, ταυτόχρονα, και τα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξαν και δείχνουν οι κοινωνίες και οι πολιτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης αυτής.

Όλοι οι φιναλίστ των φετινών βραβείων μπορούν να βρεθούν εδώ: https://innovationinpolitics.eu/en/awards/awards-2020/

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας η ανακοίνωση των νικητών δεν θα πραγματοποιηθεί σε μία φυσική τελετή αλλά αντιθέτως με μία πανευρωπαϊκή διαδικτυακή καμπάνια, ώστε το μήνυμα των βραβείων να φτάσει σε όλη την Ευρώπη.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ακολουθήσουν τα διαδικτυακά κανάλια του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική.

«Για μία ακόμη χρονιά η χώρα μας διακρίνεται στο πεδίο της πολιτικής καινοτομίας : τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, δύο από αυτές διακρίνονται στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid 19» – την πανδημία που εδώ και καιρό θέτει κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις χωρίς προηγούμενο. Ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει το αποτελεσματικό πολιτικό έργο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι δρουν με τόλμη και πρωτοπορούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», σχολίασε ο Δήμητρης Ρούλιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Out of the Box.

Σχετικά με τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική 

Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική τιμούν τα πιο θαρραλέα και δημιουργικά πολιτικά έργα στην Ευρώπη και βασίζονται στις βασικές μας ευρωπαϊκές αξίες: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική ισορροπία. 

Στα τέσσερα χρόνια των βραβείων, από το 2017 έως το 2020, συνολικά περισσότεροι από 4.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιλέξει 289 έργα φιναλίστ και 33 νικητές από 1.500 υποβληθέντα έργα από όλη την Ευρώπη. Στις προηγούμενες τρεις χρονιές των βραβείων, οι φιναλίστ και οι νικητές μπόρεσαν να δικτυωθούν και να παρουσιαστούν σε ζωντανά συνέδρια και γιορτάστηκαν με εορταστικά βράδια στη Βιέννη και το Βερολίνο, με συνολικά 1.600 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. 

Μέχρι τώρα, το βραβείο απονεμήθηκε στα πιο καινοτόμα έργα σε οκτώ κατηγορίες: Κοινότητα, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ποιότητα Ζωής. Το 2020, πολλά πράγματα είναι διαφορετικά: ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, δημιουργήθηκε η νέα κατηγορία «Αντιμετώπιση του Covid-19». Αντανακλώντας τα πιο πιεστικά ζητήματα του σήμερα, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα έργα στις κατηγορίες Οικολογία και Αντιμετώπιση του Covid-19 ιδιαίτερα υψηλά.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή