Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΑκόμη και 13 βαθμοί η άνοδος θερμοκρασίας στους ωκεανούς τα τελευταία χρόνια...

Ακόμη και 13 βαθμοί η άνοδος θερμοκρασίας στους ωκεανούς τα τελευταία χρόνια (!!!)

|

Ενα πρόσφατο επεισόδιο ραγδαίας θέρμανσης των ωκεανών του κόσμου σήμανε συναγερμό μεταξύ των επιστημόνων που εκφράζουν φόβους πως θα επιτείνει την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Σύμφωνα με το BBC, για τους επιστήμονες δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί συνέβη κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, σε συνδυασμό με άλλα καιρικά επεισόδια, η θερμοκρασία της Γης μπορεί να φτάσει σε νέα ανησυχητικά επίπεδα στα τέλη του επόμενου έτους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένα ισχυρό επεισόδιο Ελ Νίνιο (El Niño), καιρικό σύστημα που θερμαίνει τον ωκεανό, αναμένεται επίσης να εμφανιστεί τους προσεχείς μήνες.

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας. Είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Νέα, σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύει μια ανησυχητική εξέλιξη: Τα τελευταία 15 χρόνια, η Γη έχει συσσωρεύσει σχεδόν τόση θερμότητα όση και τα προηγούμενα 45 χρόνια – με το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον ενέργειας να επιβαρύνει τους ωκεανούς.

Αυτό είχε ως συνέπεια, όχι μόνο η συνολική θερμοκρασία των ωκεανών να σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά σε ορισμένες περιοχές η διαφορά που καταγράφεται μακροπρόθεσμα, να είναι τεράστια.

Τον Μάρτιο, η θερμοκρασία της θαλάσσιας επιφάνειας ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής ήταν 13.8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή κατά το διάστημα 1981-2011.

«Δεν είναι προσώρας καλά τεκμηριωμένο γιατί συμβαίνει μια τόσο ραγδαία, αλλά και μεγάλη αλλαγή. Έχουμε διπλασιάσει τη θερμότητα στο κλιματικό σύστημα τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θέλω να πω πως πρόκειται για κλιματική αλλαγή ή φυσική μεταβλητότητα ή ένας συνδυασμός των δύο. Δε γνωρίζουμε ακόμη. Αλλά βλέπουμε αυτήν την αλλαγή» σημειώνει η Καρίνα Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος και επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας.

Ολέθριες επιπτώσεις

Η μέση θερμοκρασία της θερμοκρασίας επιφάνειας των παγκόσμιων θαλασσών έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – με την άνοδο κατά 0,6 βαθμούς να προκύπτει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Αν και ίσως μοιάζει μια φαινομενικά μικρή τιμή, οι πραγματικές επιπτώσεις της στον κόσμο είναι σοβαρές.

# Απώλεια ειδών: Οι πιο συχνοί και πιο έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικό θάνατο της θαλάσσιας ζωής, ενώ είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

# Πιο ακραία καιρικά φαινόμενα: η αυξημένη θερμότητα στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού σημαίνει ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ενέργεια. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει πως γίνονται εντονότεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια.

# Αύξηση της στάθμης της θάλασσας: Τα θερμότερα νερά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο -φαινόμενο γνωστό ως θερμική διαστολή- και μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, νερό που καταλήγει στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω απειλή για τις παράκτιες περιοχές του κόσμου.

# Μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης CO2: Οι ωκεανοί απορροφούν σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα. Κι αν στο μέλλον οι ωκεανοί απορροφούν λιγότερο CO2, αυτό θα έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα – με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών.

Πηγή: BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταξίδι εξοικείωσης σε Κέα και Σίφνο μέσω ΕΟΤ

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα, Κέα και Σίφνο για αφιέρωμα στη Γαλλική τηλεόραση

Εκλογές 2023 – Ν. Συρμαλένιος & Β. Γλέζος: Συναντήσεις στη Νάξο

Επίσκεψη στην Νάξο πραγματοποίησαν 5 – 7 Ιουνίου οι υποψήφιοι βουλευτέςς Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Βασίλης Γλεζος.

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό