Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςαεροδρόμιο; έχουμε πρόβλημα

αεροδρόμιο; έχουμε πρόβλημα

|

Επιστολή προς όλους τους φορείς (αρμόδιους και μη) έχει στείλει η Αερολέσχη Νάξου και κρούει το κώδωνα κινδύνου ενόψει δύο σημαντικών εκδηλώσεων για τη προβολή του νησιού 

Τον επόμενο μήνα και δη το διήμερο 16 -17 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της AOPA Hellas (Aircraft Owners and Pilots Association) με την Αερολέσχη Νάξου να έχει αναλάβει τη διοργάνωσή της σε συνδυασμό με παράλληλες εκδηλώσεις και τη Νάξο να έχει τη τύχη να φιλοξενήσει μάξιμουμ 25 ελαφρά αεροσκάφη. Όμως, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το αεροδρόμιο της Νάξου, η Αερολέσχη απευθύνει ανοιχτή (πλέον) επιστολή προς όλους τους αρμόδιους – και μη φορείς με σημείο αναφοράς την διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ζητώντας να γίνουν άμεσα μικρές δράσεις που θα εξαλείψουν τον όποιο κίνδυνο ακύρωσης της διοργάνωσης και θέτει μία σειρά από θέματα που έχει σχέση με την λειτουργία του αεροδρομίου από της δική της οπτική…

Παραθέτουμε την επιστολή της Αερολέσχης Νάξου:

Θέμα:

α) Αίτημα για άμεσες ενέργειες επέκτασης του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.

β) Διαμαρτυρία μας για περιορισμένο ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα Νάξου.

Κύριοι,

Για το θέμα α)

Όπως γνωρίζετε από σχετικές επιστολές μας στις 16 & 17 Μαΐου στο νησί μας θα φιλοξενηθεί μετά από ενέργειες της αερολέσχης μας η Γενική Συνέλευση της ΑΟΡΑ Ελλάς.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες όπως πτήση ακροβατικού αεροπλάνου, πτήσεις υδροπλάνων και πτήσεις εθισμού.

Στα πλαίσια των παραπάνω, εκτιμούμε σύμφωνα με σχετική επικοινωνία που είχαμε με χειριστές και ιδιοκτήτες αεροσκαφών πως η προσέλευση θα είναι μεγάλη για τα δεδομένα της Νάξου με περίπου 20 με 25 αφίξεις ελαφρών αεροσκαφών και παραμονή τους στον αερολιμένα μας για μια τουλάχιστον βραδιά.

Μετά από σχετική επικοινωνία μας με τον Αερολιμενάρχη Νάξου κ. Κοντοστέργιο δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι η πίστα του αεροδρομίου μας διαστάσεων 80Χ40 μέτρων δεν μπορεί να δεχθεί παραπάνω από 10 ελαφρά αεροπλάνα συνδυάζοντας και την τακτική πτήση ολυμπιακής παράλληλα με το ενδεχόμενο άφιξης πτήσης αεροδιακομιδής ελικοπτέρου S. Puma.

Κατόπιν των ανωτέρω ως τοπική αερολέσχη προτείνουμε την αύξηση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό σκαρίφημα άμεσα και με όλα τα έξοδα να ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ.

Στον εν λόγο επεκταμένο χώρο που προτείνουμε έχει ήδη παραχωρηθεί ακάλυπτος χώρος στην αερολέσχη μας για την κατασκευή υπόστεγου φύλαξης αεροσκαφών.

 (βλ. Συνημμένα αντίγραφα σχετικών αποφάσεων)

Συγκεκριμένα προτείνουμε την αφαίρεση της βόρειας περίφραξης νατοϊκού τύπου από σημεία Α έως Β και την κατασκευή νέας περίφραξης ίδιου τύπου από το Β έως το Γ σημείο με ενδιάμεση θύρα μήκους 5 μέτρων.

Εναλλακτικά προτείνετε η δημιουργία συρόμενης θύρας για τα σημεία Α έως Β 12 μέτρων μαζί με την ίδια περίφραξη από το σημείο Β έως Γ όπως ήδη προτείνεται.

Η παραπάνω ενέργεια κρίνεται αναγκαία στα πλαίσια της ανάπτυξης του αερολιμένα μας που κατά συνέπεια στοχεύει στην αύξηση επισκεπτών στο νησί μας κάτι που είναι μεγάλη επιθυμία τόσο του Δήμου μας αλλά και των μεγάλων φορέων τουρισμού στο νησί μας.

Ήδη θα έχετε πληροφορηθεί για την άφιξη 15 Γαλλικών αεροσκαφών περί τα μέσα του Ιουνίου.

Αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες για την επέκταση της πίστας στάθμευσης αεροσκαφών δυστυχώς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΈΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΉΣΟΥΜΕ τις παραπάνω εκδηλώσεις.

Για το θέμα β)

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα μας το οποίο έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00 δηλ. 5 Ώρες /ημέρα

ΤΡΙΤΗ 10:30-12:00 & 15:00-17:00 δηλ. 3,5 Ώρες

ΠΕΜΠΤΗ 6:50-8:30 & 15:00-17:00 δηλ. 3,6 Ώρες

ΣΑΒΒΑΤΟ 6:30-12:00 δηλ. 5,5 Ώρες

ΚΥΡΙΑΚΗ 9:00-10:00 & 13:30-16:00 δηλ. 4,5 Ώρες

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 32,1 ΏΡΕΣ!!!

Σύμφωνα με το παραπάνω ωράριο λειτουργίας ιδιαίτερα τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή οι εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το μήνα Μάιο είναι σχεδόν αδύνατες και ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ.

Όπως καταλαβαίνεται σε ένα τουριστικό νησί όπως η Νάξος που έχει επενδύσει στον τουρισμό ο οποίος είναι το κύριο και μοναδικό εισόδημα για εκατοντάδες οικογένειες κρίνουμε το παραπάνω ωράριο επιεικέστατα ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Δεν είναι δυνατόν οι φορείς τις Νάξου (Δήμος, Ένωση Ξενοδόχων, Σύλλογος Ιδιοκτ. Καταστ. Μαζικής Εστίασης, κ.α.) να ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την διαφημιστική προβολή του νησιού μας και από την άλλη να έχουμε μια “ΠΎΛΗ” τουρισμού όπως το αεροδρόμιο μας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ ΚΛΕΙΣΤΉ!!

Ως Αερολέσχη Νάξου προτείνουμε την λειτουργία του ΚΑΝΞ καθ όλη την διάρκεια των VFR πτήσεων.(από ανατολή έως δύση ηλίου)

Αν αυτό δεν είναι εφικτό από πλευρά Υ.Π.Α. προτείνουμε την παραχώρηση της χρήσης του στο Δήμο Νάξου & μικρών Κυκλάδων υπό το καθεστώς λειτουργίας “πεδίου προσγειώσεων” σε συνεργασία με την Αερολέσχη μας.

Επειδή η Αερολέσχη Νάξου ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 2.1 του καταστατικού της “Να καταστήσει γνωστή με κάθε μέσο την σπουδαιότητα του αεραθλητισμού, με σκοπό την δημιουργία αεροπορικής συνείδησης και της διάδοσης του αεροπορικού πνεύματος, ιδίως προς την νεολαία.” και άρθρου 2.7 “ Να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική, πνευματική, και μορφωτική ζωή της χώρας”,

Επειδή ο Δήμος Νάξου & μικρών Κυκλάδων είναι αρωγός των αεροπορικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 16 & 17 Μαΐου,(βλ. Σχετικό συνημμένο έγγραφο)

Επειδή το Λιμεναρχείο Νάξου έχει ήδη απαντήσει θετικά προς την ΑΟΡΑ Ελλάς όσον αφορά την δημιουργία υδάτινου πεδίου προσγειώσεως για τις ανάγκες της εκδήλωσης   (βλ. σχετικό συνημμένο)

Επειδή ο Δήμος Νάξου & μικρών Κυκλάδων επιθυμεί την με κάθε τρόπο αύξηση της επιβατικής κίνησης τουριστών μέσω του Κρατικού αερολιμένα Νάξου,

Επειδή περί τα μέσα Ιουνίου ο αερολιμένας μας θα φιλοξενήσει 15 αεροπλάνα στα πλαίσια εκδήλωσης Γαλλικού φορέα.

Επειδή στους σκοπούς της Αερολέσχης μας εντός του 2016 και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω αιτήματα μας δύναται να διοργανώσει “FLY-IN” πανελλαδικής εμβέλειας σε συνεργασία με άλλους φορείς,

Επειδή στους σκοπούς της Αερολέσχης μας εντός του 2016 και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω αιτήματα μας δύναται να διοργανώσει αγώνες Γενικής αεροπορίας σε συνεργασία με την ΕΛ.Α.Ο.,

Επειδή η Νάξος είναι το γεωγραφικό κέντρο των Κυκλάδων και βρίσκετε ανάμεσα σε δύο αερολιμένες όπως της Μυκόνου και Σαντορίνης που εξυπηρετούν κυρίως εμπορικές πτήσεις και πτήσεις charter, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη του ως αεροδρόμιο φιλικό των πτήσεων Γενικής Αεροπορίας,

Επειδή γενικότερα τα αεροδρόμια του Αιγαίου πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και να λειτουργούν ως “δέλεαρ” πτήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ πάνω από το Αιγαίο μας,

Επειδή γενικότερα οι αερολιμένες έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και οφείλεται από την πολιτεία να παρέχεται στο κοινό η χρήση τους 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα για λόγους ασφάλειας πτήσεων, κοινής ωφέλειας, Εθνικού συμφέροντος, όπως επίσης και για τους λόγους δημιουργίας θέσεων εργασίας,

Και τέλος επειδή η ανάπτυξη στη χώρα μας δεν έρχεται με το να… “ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ” ή να “ΚΛΕΊΝΟΥΜΕ” ζητάμε την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας,

Παρακαλούμε όπως συνυπογράψουν το παρόν έγγραφο οι αποδέκτες κοινοποίησης και να αποστείλουν προς τους αρχικούς αποδέκτες.

Με εκτίμηση,

Κουτελιέρης Νικόλαος

Πρόεδρος Αεραθλητικής Λέσχης Νάξου.

@ Παραθέτουμε τα έγγραφα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Αερολέσχη Νάξου ως πειστήρια των επιχειρημάτων της 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα