Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Σημεία και τέρατα

|

Εχουμε σαράντα ημέρες μπροστά μας όπου με περιοσυλλογή να αποφασίσουμε εάν θα γιορτάσουμε Ανάσταση ή θα μείνουμε με τη γλύκα απότ α κόλλυβα της κηδείας 

Διανύουμε τη μακρά και λιτή περίοδο της σαρακοστής, της νηστείας και της περισυλλογής. Η αποχή από το κρέας βοηθά εξάλλου στην μείωση των τοξίνων και άρα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, στον οποίο λαμβάνει χώρα η διαδικασία της περισυλλογής. Σαράντα και πλέον μέρες περισυλλογής έχουμε μπροστά μας για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για το αν φέτος θα γιορτάσουμε ανάσταση ή αν θα μείνουμε με την γλύκα από τα κόλλυβα της κηδείας!…

 

Προς το παρόν έχουμε κάποια πρώτα δείγματα που μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για να ξεκινήσει αυτής μας η περισυλλογή. Τι άλλαξε με τη νέα διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης; Ένα μόνο! Άλλαξε η ψυχολογία μας! Νοιώσαμε πιο αισιόδοξοι και χτες βγήκανε όλοι οι αριστεροί στις πλατείες για να στηρίξουνε την πολιτική της κυβέρνησης. Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, λαλήσαμε εμείς, περάσαμε από την αισιοδοξία στην απογοήτευση και βγαίνουνε σήμερα άλλοι, πιο αριστεροί, στις πλατείες για να επιτεθούν στην πολιτική της κυβέρνησης!!! 

Εδώ που τα λέμε τι να σου κάνει και η κυβέρνηση; Θέλει να είναι αριστερή, αλλά δεν την αφήνουνε οι θεσμοί! Θεσμοί, όπως θα γνωρίζετε, είναι ο νέα λέξη που χρησιμοποιεί πλέον η κυβέρνηση και με την οποία αντικατέστησε την λέξη τρόικα…

Με το ίδιο σκεπτικό μπορώ να προσθέσω στην μακρά περισυλλογή μας πως τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τη μέχρι στιγμής διαπραγμάτευση είναι πρώτον ότι τους κάναμε τα μούτρα ψάρι! Δεύτερον ότι για παλικάρι και μαχητή είχαμε τον Βαρουφάκη και μας βγήκε ένα κομμάτι ψάρι και τρίτον και σημαντικότερο ότι τελικά πήγαμε στην διαπραγμάτευση έτσι στα κουτουρού, να χασάπη δώσ’ μου ψάρι, που λένε!  Από τα παραπάνω συμπεράσματα θα συμπεράνατε βέβαια ότι ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης ονόμασα το κρέας ψάρι!!! Και η τραγική ειρωνεία είναι πως το κρέας ονομάστηκε ψάρι πάλι σε περίοδο νηστείας!!!

Μωρέ πότε θα μάθουμε σε αυτή τη χώρα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Δηλαδή αλλάξαμε κυβέρνηση, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας η αριστερά στην εξουσία και τελικά τι έγινε;

Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιανάκης!

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που ετοίμασε ο υπουργός οικονομικών και με την οποία -μετά από πολλά στάδια- συμφωνούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, βασίζεται κι αυτή σε στάδια. Έτσι σταδιακά θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, σταδιακά θα φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και σταδιακά θα καταργηθεί ο ΕΝταΦΙΑ.

Και αυτό γιατί πάμε βήμα-βήμα μη πάει και πέσει η χώρα στα βράχια, αφού  σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως ταξιδεύουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, όπου ελπίδα αυτή που δήλωνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται!!!

Το μόνο που κατόρθωσε να κερδίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση από όλη αυτή τη διαδικασία είναι χρόνος. Τέσσερις μήνες χρόνο κέρδισε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τη δική της πρόταση, να αποδείξει ότι μπορεί να σταματήσει τη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια, να αξιολογηθεί εκ νέου από τους δανειστές, ώστε να αποφασίσουν για το αν θα συνεχίσουν να μας δανείζουν.

Τέσσερις μήνες χρόνο κέρδισε η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική, ότι όσα έλεγε προεκλογικά δεν ήταν λόγια του αέρα και να αξιολογηθεί εκ νέου από τους πολίτες ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να την εμπιστεύονται!

Αυτό είναι το θέμα του σημερινού πρωτοσέλιδου της «Μάσκας» που δανείζεται την εικόνα από την ταινία «Hugo» για να εμφανίζει τον πρωθυπουργό να κρέμεται από το ρολόι που δείχνει το χρόνο που απομένει και από κάτω, ανάστατο το λαό που περιμένει…

Στα δικά μας όμως τώρα όπου έχουμε γίνει μούσκεμα! Οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαήμερου μας έχουν μουσκέψει μέχρι το κόκκαλο! Μούσκεμα μας τα έκανε ο καιρός και τις απόκριες, μούσκεμα τα κάνανε και οι διοργανωτές των αποκριάτικων εκδηλώσεων!!!

Φέτος, και παρά το νερό που έπεσε, ήτανε οι πιο ξενέρωτες απόκριες!!!

Από την άλλη όμως αυτό ήτανε το ασφαλέστερο καρναβάλι όλων των εποχών. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο ο περιορισμένος αριθμός αρμάτων στην παρέλαση της Κυριακής, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών λιγότερα άρματα εξασφαλίζουν λιγότερα ατυχήματα (!;), όσο και το γεγονός ότι φέτος οι πυρσοί της λαμπαδηφορίας  δεν άναψαν όπως κάθε χρόνο στο κάστρο, αλλά στην οδό Παπαβασιλείου. Και αυτή η αλλαγή έγινε προς αποφυγή ατυχημάτων.

Κι όμως παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι διοργανωτές ατυχήματα έγιναν! Ατυχής ήταν η έμπνευση να ανάψουν οι πυρσοί στην Παπαβασιλείου και να μεταμορφωθεί η ξέφρενη λαμπαδηφορία σε αργή παρέλαση, χάνοντας έτσι όλη την μυσταγωγία που την χαρακτηρίζει και το χειρότερο να μετατρέπεται σε σόου. Αν ήθελαν οι διοργανωτές να κάνουν ασφαλέστερη την λαμπαδηφορία θα μπορούσαν κάλλιστα να βάλουν ηλικιακά όρια στους συμμετέχοντες και έτσι δεν θα γέμιζε η λαμπαδηφορία με δεκάχρονα κα δωδεκάχρονα παιδάκια που αποτέλεσαν την συντριπτική πλειοψηφία των φετινών λαμπαδηφόρων!!!  

Ατύχημα ήταν και το άλλο σόου που παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία, η αναπαράσταση του ιερού γάμου του Διόνυσου με την Αριάδνη. Το ατύχημά του ήταν ότι ήταν σόου.

Κάτι σαν ταινία από τη δεκαετία του ’70 όπου το παλικάρι σήκωνε ψηλά στα χέρια του το κορίτσι και μετά το άφηνε αργά-αργά να κατέβει, έτσι που με το κορμί της να χαϊδεύει απαλά το δικό του και αυτή με τα χέρια δεμένα γύρω από το λαιμό του να γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω και να της παίρνει ο δυνατός βοριάς τα μακριά της μαλλιά. Και να παίζει από κάτω το:  Ένα καλοκαίρι η αγάπη χάθηκε, πάγωσε τ’ αγέρι, ρόδο που μαράθηκε! Και παγώσαμε όσοι βλέπαμε το σόου γιατί ήτανε ανοιχτός ο χώρος της πλατείας και παγωμένο το αγέρι, βοριάς έξι μποφόρ και πάλι καλά που δεν είχαμε και κανένα παραπάνω ατύχημα και να κρυώσει η Αριάδνη που ήτανε ντυμένη απέριττα!!!      

Το μεγαλύτερο όμως ατύχημα ήταν η παρέλαση των αρμάτων της Κυριακής. Που συμπτωματικά ο καιρός ήταν σύμμαχος, αφού σταμάτησε η βροχή. Και ευτυχώς που δεν έβρεξε την Κυριακή στο καρναβάλι, γιατί θα βρεχόντουσαν τα κάρβουνα, δεν θα μπορούσαν να ψηθούν τα σουβλάκια και θα έφευγε ο κόσμος!!! Ή ακόμα χειρότερα θα μπορούσε να είχαμε και τίποτα ατυχήματα αφού θα έπεφτε ο ένας πάνω στον άλλο ποιος θα προλάβει να φάει τα τελευταία!!!!!

Για να προλάβω τους κακεντρεχείς που θα σκεφτούν ότι τα γράφω αυτά με κάποια κακεντρέχεια, θα υπογραμμίσω ότι αναγνωρίζω τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προέδρου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, που έτρεξε ασταμάτητα για να τα προλάβει όλα μόνος του και που πήρε μέρος και ο ίδιος στις εκδηλώσεις, όπως επίσης και τις προσπάθειες όλων όσων ετοίμασαν τις φετινές εκδηλώσεις.

Γνωρίζω πολύ καλά τον κόπο και την αγωνία των ανθρώπων που ετοιμάζουν τις εκδηλώσεις, αφού τα ίδια έχω βιώσει επί σειρά δεκαετιών και γι’ αυτό αναγνωρίζω και το δικό τους κόπο και αγωνία.

Τα γράφω όμως αυτά για να καταλήξω στο ότι στις φετινές εκδηλώσεις ήταν λιγότερος κόσμος, λιγότερες συμμετοχές, λιγότερα άρματα, λιγότερος παλμός και κέφι, και αν συνεχιστεί η φθίνουσα αυτή πορεία, επόμενο είναι ότι στα επόμενα χρόνια θα σταματήσουν να γίνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις! Πράγμα που έχει ξανασυμβεί και μάλιστα αρκετές φορές στο παρελθόν.

Αλλά και για ένα ακόμα λόγο ακόμα πιο σημαντικό: είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Νάξου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι βασισμένος στο άρτος και θέαμα, στο σουβλάκι και σόου!!!

Η ναξιώτικη αποκριά έχει ταυτότητα και πλούσιο χαρακτήρα ας μην τα εκφυλίζουμε με τόσο φθηνούς  τρόπους! Ελπίζω πως μέχρι του χρόνου θα διορθωθούν κάποια πράγματα και θα αποκατασταθούν τα φετινά ατυχήματα του κατά τα άλλα ασφαλούς καρναβαλιού μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Με τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά “ταξιδέψε” μουσικά στην Αμερική

Πρεσβευτές της Αμοργιανής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο – Καθησυχαστικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

Στοίχημα – Ιταλία: Θα αντιδράσει η Γιουβέντους;

Σε πρώτο πλάνο το Κύπελλο για Γιούβε, πίεση για νίκη στη Ρεάλ - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Ο “Τυφώνας” που μαζεύει τα σκουπίδια στα νησιά μας

Το πλοίο «Typhoon» ολοκλήρωσε τον καθαρισμό ακτών στα νησιά έχοντας συλλέξει 480 τόνους απορριμμάτων

Σαντορίνη: “Μήνυμα ζωής” το βιντεάκι του Φλεβάρη από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα της ελληνικής κοινότητας Κωφών. Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι.: “Κόρη οφθαλμού τα επιχειρηματικά συμφέροντα για την περιφερειακή αρχή”

"Ο πήχης της ανάπτυξης, για την οποία επαίρεται η περιφερειακή αρχή ότι βάζει ψηλά με τις δράσεις της, ταυτίζεται απόλυτα με το ύψος των απαιτήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην διαχείριση των απορριμμάτων, στις μεταφορές, στην διαχείριση του νερού και όποιου άλλου αγαθού ή υπηρεσίας εμπορεύονται οι όμιλοι..."

Ν. Συρμαλένιος: Να προβλεφθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε Αναφορά με επισυναπτόμενη την επιστολή υπογεγραμμένη μέχρι τώρα από 64 υποψήφιους πολίτες των Κυκλάδων που ζητούν να προβλεφθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ

Στην Τήνο για τα 200 χρόνια από την εύρεση Της Εικόνας της Παναγίας η Κ. Μονογυιού

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, επισκέφτηκε το νησί Της Μεγαλόχαρης

Κάρπαθος: Οι δύο μαθητές του σχολείου στο Διαφάνι τίμησαν τους ήρως των Ιμίων

Οι δύο μαθητές του σχολείου στο Διαφάνι Καρπάθου τίμησαν ήρωες των Ιμίων και τον υποσμηναγό Τουρούτσικα

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε