Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Λόλα να ένας … θεσμός

|

Με τη βοήθεια του Μάνου Βουλαρινού παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα το νέο λεξικό της Κυβέρνησης 

Μεγάλη ήταν η έκπληξη και έντονη η αντίδραση του παλαιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν ευρωβουλευτή του νέου, με διπλάσιο αριστεροζόλ, ΠΑΣΟΚ Μανώλη Γλέζου μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Ο παλαίμαχος αγωνιστής αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από το μέρος του ποιμνίου το οποίο παρασύρθηκε από τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος που, σύμφωνα με το βουλευτή του, βάφτισε το κρέας ψάρι και το μνημόνιο πρόγραμμα. Κάποιοι ανόητοι ισχυρίζονται πως με δεδομένο το ότι οι υποσχέσεις για τις οποίες ζητάει συγνώμη ο ευρωβουλευτής είναι αυτές που οδήγησαν και στην εκλογή του θα πρέπει να παραιτηθεί, αλλά μάλλον ξεχνούν πως ο Μανώλης ο Γλέζος μπορεί να είναι αγωνιστής αλλά κορόιδο δεν είναι. Όπως και να ’χει, νομίζω πως ο έμπειρος πολιτικός θα έπρεπε να ξέρει την αξία που έχει το όνομα που δίνουμε σε κάθε τι και πως μια αλλαγή ονομασίας μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Αν π.χ. εγώ, ο Μάνος ο Βουλαρίνος, ανακοινώσω στους φίλους μου πως από δω και μπρος θέλω να με φωνάζουν Τέτα Ντούζου, δύσκολα κάποιος θα μπορεί να ισχυριστεί πως δεν αλλάζουν και πάρα πολλά πράγματα. Ευτυχώς, αντιθέτως με τον παλαιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση της Ελπίδας και άλλων παλαιών τραγουδιστριών ξέρουν την αξία των ονομάτων και των λέξεων. Γι’ αυτό και εξέδωσαν έναν κατάλογο με τις νέες λέξεις-ορισμούς οι οποίες θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποδειχθεί πως οι εκλογές έγιναν για πολύ περισσότερα από τη μανία του Αλέξη και των φίλων του για εξουσία. Ο κατάλογος θα φτάσει από μέρα σε μέρα στα δημοσιογραφικά γραφεία και έχω τη χαρά, την τιμή και άλλες ωραίες λέξεις να σας το παρουσιάσω σε διαγαλαξιακή αποκλειστικότητα.

Μνημόνιο – Πρόγραμμα

Η κακή λέξη «μνημόνιο» αντικαθίσταται από την πολύ πιο εύηχη λέξη «πρόγραμμα». Ο βασικός λόγος είναι πως η νέα συμφωνία δεν πρέπει να έχει μέσα κανένα παράγωγο της λέξης «μνήμη» η οποία καλό είναι να μην επεκτείνεται πέραν της 26ης Ιανουαρίου του 2015. Πέρα από την ονομασία δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και με δεδομένο τον οπαδικό τρόπο με την οποία το ποίμνιο απολαμβάνει την πραγματικότητα, σύντομα οι περήφανοι και ασυμβίβαστοι Έλληνες θα χωρίζονται σε «προγραμματικούς» και «αντιπρογραμματικούς».

Τρόικα – Θεσμοί

Η ξενόφερτη λέξη «τρόικα» αντικαθίσταται από το ελληνικότατο «θεσμοί». Πρόκειται για μια λέξη η οποία δεν έχει τον αριθμητικό περιορισμό της προηγούμενης και έτσι μπορούμε ελεύθερα να φανταζόμαστε πως τα οικονομικά της χώρας, εκτός από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, επιτηρούνται και από άλλους θεσμούς, όπως είναι τα βραβεία Όσκαρ, ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον και το καρναβάλι του Ρίο.

Παπαγαλάκια – Αετοί

Οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι που παίρνουν το κείμενό τους έτοιμο από του Μαξίμου θα πάψουν να αποκαλούνται «παπαγαλάκια» καθώς πρόκειται για πουλάκια που έχουν συνδεθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην αρχή η σκέψη ήταν να μετονομαστούν σε «μαϊμουδίτσες» αλλά επειδή και αυτός ο χαρακτηρισμός, παρότι χαριτωμένος, έχει μια αρνητική χροιά θα ονομάζονται «αετοί» καθώς θα πεθαίνουν στον αέρα κάθε βράδυ για τα δίκια της κυβέρνησης.

Λιτότητα – Λιτός Βίος

Η «λιτότητα» είναι εδώ και μέρες παρελθόν και αυτό που θα την αντικαταστήσει το έχει ήδη αποκαλύψει ο Άνθρωπος-Παγώνι στην πρώτη του συνέντευξη τύπου. Είναι ο «λιτός βίος». Μια έκφραση της οποίας το βασικό πλεονέκτημα είναι πως κάνει τη φτώχεια και τη μιζέρια να μοιάζουν επιλογή και όχι ανάγκη.

Ακροδεξιός Εθνικολαικισμός – Συντηρητικός πατριωτισμός

Επιβεβλημένη αλλαγή για να μπορεί να δικαιολογηθεί ο γάμος με τον Πάνο τον Καμμένο, τον Νίκο τον Νικολόπουλο και τον Κώστα τον Ζουράρι.

Ανεργία – Εργατανάπαυση

Χάρη στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης η «ανεργία» δεν θα μειωθεί απλώς αλλά θα εξαφανιστεί εντελώς. Στη θέση της θα έχουμε την «εργατανάπαυση». Θα είναι ακριβώς το ίδιο αλλά με «αξιοπρέπεια».

Μετανάστευση – Αναβίωση

Οι Έλληνες θα πάψουν να «μεταναστεύουν». Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πηγαίνουν να ζήσουν και να δουλέψουν σε χώρες που δεν βασιλεύουν οι γαλαζοκόκκινοι πράσινοουρίτσες. Απλώς η διαδικασία αυτή θα ονομάζεται «αναβίωση» με την έννοια ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να ξαναζήσουν σαν άνθρωποι και όχι ως τριτοκοσμικοί πελάτες κομματικοσυνδιλκαλιστικών μαγαζιών.

E mail – Κατάλογος

Το «e-mail» είναι κακό. Το «e-mail» είναι κάτι που το έστελνε ο Γκίκας ο Χαρδούβελης. Ο Άνθρωπος-Παγώνι δεν στέλνει «e-mail». Στέλνει «καταλόγους». Το περιεχόμενο και ο τρόπος αποστολής είναι τα ίδια αλλά ο γιακάς είναι σηκωμένος και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την τεράστια διαφορά.

Κωλοτούμπα – Ευελιξία

Η «κωλοτούμπα» θα λέγεται «ευελιξία». Η αλήθεια είναι πως η καινούργια λέξη είναι λιγότερο ευχάριστη καθώς δεν έχει μέσα το πρώτο συνθετικό της παλαιάς λέξης η οποία όμως ήταν εξαιρετικά περιοριστική. Χάρη στην «ευελιξία» οι κινήσεις τις κυβέρνησης θα μπορούν να είναι πολύ περισσότερες και να περιλαμβάνουν εκτός από κωλοτούμπες, ελαφρά πηδηματάκια, πιρουέτες, σημειωτόν και πολλά άλλα, και μπράβο της.

Πηγή: Athensvoice.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος.