Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Κωμιακή: Ετοιμάζεται νέος (ο 4ος) ερευνητικός τόμος

Νάξος – Κωμιακή: Ετοιμάζεται νέος (ο 4ος) ερευνητικός τόμος

|

Πρόσκληση σε συγγραφείς και ερευνητές από την οργανωτική επιτροπή… Ποιος είναι ο λόγςο και για ποια περιοχή μιλάμε 

“… Οι μελέτες επεκτάθηκαν σε πολλά πεδία της γνώσης και έρευνας και απετέλεσαν πηγή αναφοράς ποικίλων εργασιών που ακολούθησαν και αναφέρονταν όχι μόνο στην ανθρωπογεωγραφική ενότητα της Κωμιακής και των οικισμών της (της Κορωνίδος κατά τη διοικητική ονομασία της), αλλά και της Νάξου γενικότερα. Και αυτό γιατί η βόρεια Νάξος αποτελεί συστατικό, οργανικό, ουσιαστικό και αδιάσπαστο στοιχείο της ναξιακής πραγματικότητας και του ναξιακού πολιτισμού με ιδιαίτερο και πολυσχιδές ενδιαφέρον. Επίσης, έχει προκαλέσει την προσοχή και μη Ναξίων ερευνητών, τους οποίους επιδιώκουμε να προσελκύσουμε στο εγχείρημα που αναλαμβάνουμε για την κάλυψη ερευνητικών κενών και αναγκών…”

Μέρος της εισαγωγής στη πρόσκληση που απευθύνουν οι επιμελητές (βλ Νίκος Λεβογιάννης Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Μυρτώ Κατσιγίνη και Στάθης Φατούρος) προς συγγραφείς και ερευνητές με σκοπό τι άλλο από την συγγραφή νέου τόμου, του 4ου κατά σειρά με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν τόσο στη Κωμιακή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθότι μιλάμε για την κοινότητα της Κοωνίδας. Από την Βόρεια πλευρά της Νάξου (βλ Αμπράμ) έως και τον Απόλλωνα και την Κωμιακή… Τεράστια περιοχή αν μη τι άλλο και με μεγάλη ιστορία…

Ας δούμε την σχετική πρόσκληση

 Όπως είναι γνωστό στους Κωμιακίτες, αλλά και στο ευρύτερο ναξιακό κοινό και όχι μόνον την επιστημονική κοινότητα, έχουν κυκλοφορήσει τρεις τόμοι με τον γενικό τίτλο «Κωμιακή  – τόπου χρώματα, αντιθέσεων αρμονία», που αποτυπώνουν την πολυσχιδή καταγραφή και μελέτη της ιστορικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύουν την ταυτότητα, τη γενεαλογία του τόπου και του τοπίου. Την πρωτοβουλία και επιμέλεια έκδοσης αυτών των τόμων είχε ο φιλόλογος Νίκος Ιω. Λεβογιάννης.

Οι μελέτες επεκτάθηκαν σε πολλά πεδία της γνώσης και έρευνας και απετέλεσαν πηγή αναφοράς ποικίλων εργασιών που ακολούθησαν και αναφέρονταν όχι μόνο στην ανθρωπογεωγραφική ενότητα της Κωμιακής και των οικισμών της (της Κορωνίδος κατά τη διοικητική ονομασία της), αλλά και της Νάξου γενικότερα. Και αυτό γιατί η βόρεια Νάξος αποτελεί συστατικό, οργανικό, ουσιαστικό και αδιάσπαστο στοιχείο της ναξιακής πραγματικότητας και του ναξιακού πολιτισμού με ιδιαίτερο και πολυσχιδές ενδιαφέρον. Επίσης, έχει προκαλέσει την προσοχή και μη Ναξίων ερευνητών, τους οποίους επιδιώκουμε να προσελκύσουμε στο εγχείρημα που αναλαμβάνουμε για την κάλυψη ερευνητικών κενών και αναγκών.

Ο Δ΄ τόμος μελετών και αρχειακών ερευνών για την Κωμιακή υπαγορεύεται από πολλούς λόγους και κυρίως από:

– την εκ των άνω παραμέληση, ακόμη και επιστημονική και ερευνητική, της Oρεινής Νάξου. Η περιπέτεια της ιδιωτικής δωρεάς ακινήτου για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού στην Κωμιακή, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, δείχνει εμφαντικά τις προτεραιότητες, αλλά και τις διαθέσεις της για την ακριτική Νάξο.

– την εμφάνιση, από την έκδοση του τελευταίου τόμου ΚΩΜΙΑΚΗ Γ΄,νέων αρχειακών και ερευνητικών διαθεσιμοτήτων, νέων κοιτασμάτων από τα ορυχεία της γνώσης, αλλά και νέων ερευνητών από ποικίλα γνωστικά πεδία (ανθρωπιστικές, κοινωνικές, φυσικές επιστήμες, επιστήμες υγείας).

– τη μη αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας ανήσυχων δημιουργών, από τους οποίους πολλές φορές, επειδή απαιτούμε ομοιόμορφους κανόνες και αυστηρά πειθαρχημένο τρόπο παρουσίασης των εργασιών τους, αποθαρρύνουμε εξαρχής τη συμμετοχή τους στην πνευματική έρευνα και συμβολή. Μας ενδιαφέρει η ουσία, η ποικιλομορφία, ο έλεγχος και η διασταύρωση των πηγών, η πολυπρισματική και διεπιστημονική εξέταση των θεμάτων, χωρίς τα δεσμά της ομοιομορφίας, των στερεοτύπων και της επιβολής πάγιων κανόνων.

– τη σύνδεση της προφοράς της Κωμιακής και των ανθρώπων της με τη ναξιακή ιστορία και το ναξιακό γίγνεσθαι διαχρονικά, αλλά και την ευρύτερη παρουσία της κωμιακίτικης επιρροής, δημιουργίας και διάκρισης. Την ένταξη της Κωμιακής στο ευρύτερο γεωγραφικό, διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο. Να πάψουμε να είμαστε «αιχμάλωτοι της γεωγραφίας».

– την πολύτροπη αξιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού του ιστορικότερουναξιακού Συλλόγου στην Αθήνα, του Συλλόγου Κορωνίδας, και την ενίσχυση της θεσμικής και συλλογικής μνήμης.

– τις σύγχρονες ή διαφοροποιημένες προσεγγίσεις πάνω σε παλιά και νέα, βασικά και χρονίζοντα ζητήματα. Τη μελέτη των σύγχρονων αναγκών και δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ενός πολλαπλά ρευστού και μεταβαλλόμενου διαρκώς περιβάλλοντος, αλλά και των νέων φαινομένων, δημογραφικών, κοινωνιολογικών και πολιτισμικών, που έχουν παραδοθεί στη σιωπή.

– την έμφαση στη νεότερη και σύγχρονη Κωμιακή, χωρίς να παραμελείται η προϊστορική, αρχαία, βυζαντινή και λατινική όψη της.

Η ανάδειξη και κατοχύρωση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αποκρυπτογράφηση των ταυτοτικών μας στοιχείων, σε σχέση με άλλες τοπικές και ευρύτερες γεωγραφικά ταυτότητες, η ανάλυση της πνευματικής και συναισθηματικής σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο, είναι αναγκαία ζητούμενα του εγχειρήματός μας.

Η πρώτη αυτή δημόσια πρόσκληση θα συνδυαστεί με κατ’ ιδίαν ποικίλες βολιδοσκοπήσειςσε συγκεκριμένους λογίους, επιστήμονες, φοιτητές, λαϊκούς δημιουργούς και τη σύσταση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για τη διάσωση της μνήμης του τόπου πριν εκλείψουν και οι τελευταίες φωνές και αφηγήσεις παλαιότερων εποχών. Θα συνδυαστεί με την καταγραφή του πλούτου, αλλά και των ψιχίων της μνήμης, που κάθε μέρα εξασθενούν ή εκλείπουν.

Κωμιακή,  8 Σεπτεμβρίου 2022

Οι επιμελητές του τόμου

Νίκος Ιω. Λεβογιάννης, n.levogiannis@yahoo.gr

Βασίλης Ιω. Φραγκουλόπουλος,vfragoulopoulos@gmail.com

Μυρτώ Κατσιγίνη, myrtokatsigini@yahoo.com

Στάθης Φατούρος, sfatour@yahoo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)