Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: Τιμή στους δασκάλους, το Παλιό Σχολαρχείο γίνεται Δημοτική Βιβλιοθήκη (photo)

Αμοργός: Τιμή στους δασκάλους, το Παλιό Σχολαρχείο γίνεται Δημοτική Βιβλιοθήκη (photo)

|

Η Αμοργός τίμησε τους Δασκάλους της – Σε Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται το παλαιό Σχολαρχείο – Λευτέρης Καραϊσκος ” Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.  Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους”

Βραδιά μνήμης, συγκίνησης, τιμής, προσφοράς και δημιουργίας, το Σάββατο 28 Αυγούστου στην Αμοργό, στην εκδήλωση «Η Αμοργός τιμά τους Δασκάλους της» που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Αμοργού και δη στο περιβάλλοντα χώρο του παλαιού  Σχολαρχείου.

Ο συμβολισμός του χώρου της εκδήλωσης ισχυρός καθώς το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο που ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας, θα φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού.

Ο Δήμος Αμοργού κατέγραψε την ιστορική πορεία του Ελληνικού Σχολείου, τίμησε τους παλαιότερους εν ζωή διευθυντές του  και παρουσίασε το σχέδιο μετατροπής του σε Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αμοργιανοί και επισκέπτες σε ένα ταξίδι λέξεων και εικόνων που φώτισε  την Ιστορία της Αμοργού και άνοιξε παράθυρο στο μέλλον.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος και ο Πανοσιολογιότος Καθηγούμενος της Μονης Χοζοβιωτίσσης Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Δεναξάς αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην πολύτιμή προσφορά του Μοναστηριού στην Παιδεία και την Εκπαίδευση της Αμοργού. Όχι μόνο με την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου αλλά και με τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες των Δασκάλων του νησιού για παιδαγωγική και πολιτιστική ανάπτυξη.

amorgos2.jpg

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας σε μήνυμα του που ανάγνωσε η Αμοργιανή συνεργάτιδα του κ. Κωνσταντίνα Μαύρου τόνισε πως «ένα διαχρονικό όραμα για τον τόπο της Αμοργού, η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετουσιώνεται σε έργο μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση» και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο δικό της μήνυμα  εξήρε το παράδειγμα της Αμοργού καθώς «η μετατροπή του Σχολαρχείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη, δεν συνιστά απλώς την αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτηρίου, αλλά την καταξίωση και την αναγνώριση της σημασίας του. Στο Σχολαρχείο που ιδρύθηκε το 1829 –δαπάναις της Ιεράς Μονής της Χοζοβιωτίσσης– διδάχτηκαν πολλές γενιές Αμοργιανών, από άξιους δασκάλους, και συνέχισε στις μέρες μας να λειτουργεί ως σχολείο, επιτελώντας τον μορφωτικό του ρόλο. Αυτόν προεκτείνει σήμερα μετατρεπόμενο σε Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων και αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Άννα- Γιαννακού Πάσχου. Συγχαρητήρια μηνύματα προς το Δήμο για την εκδήλωση απέστειλαν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογιού, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο πρωήν Δήμαρχος Αμοργούκ. Νικόλαος Φωστιέρης.

Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος στην ομιλία του χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια «βραδιά  ιστορικής μνήμης και τιμής. Στεκόμαστε εδώ, στο παλιό Σχολαρχείο, στο χώρο που λειτούργησε το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο Αμοργού και αποτίουμε φόρο τιμής στους Δασκάλους μας. Στους σκαπανείς της γνώσης. Στους φωτοδότες του πνεύματος και της ηθικής. Σε εκείνους, που σε χαλεπούς καιρούς κράτησαν άσβεστη  την φλόγα της Παιδείας, και μεταλαμπάδευσαν στις γενιές των Αμοργιανών την πίστη αρχικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και στην ιστορική πορεία την Αξία για μια καλύτερη ζωή μέσα από τη γνώση και την εκπαίδευση. Στις γενιές που διακρίθηκαν για την φιλομάθεια, την επιμέλεια, την επίδοση και το ήθος τους και έγιναν διαχρονικά οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Αμοργού σε κάθε γωνιά της οικουμένης και σε κάθε τομέα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Στην μαθητική νεολαία της Αμοργού, που ακόμα και στις μέρες μας ξεχωρίζει για την προσπάθεια, το ήθος και τις επιδόσεις της παρά τις χρόνιες ελλείψεις και την αστάθεια του εκπαιδευτικού συστήματος που βιώνει σε ένα απομακρυσμένο τόπο. Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.  Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους, στην αυτοθυσία τους, να μορφωθεί η νεολαία μας, να μείνει ζωντανή η ιστορία μας, να έχει μέλλον ετούτος εδώ ο τόπος. Η Αμοργός μας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δοξάζουμε την Χάρη της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τους φωτισμένους μοναχούς για την ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, την επιχορήγηση της λειτουργίας του, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του οικοτροφείου, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο παιδιά από κάθε άκρη της Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών. Ευχαριστούμε τέλος και όλους εκείνους τους επιφανείς και αφανείς Αμοργίνους, ως επί των πλήστων πρώην μαθητές του Ιστορικού Σχολείου που με τα ευεργετήματά τους και τις υπηρεσίες τους κράτησαν ζωντανά και το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας στον πολυτάραχο 20ο αιώνα.»

amorgos1.jpg

Ο δήμαρχος Αμοργού στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα πως στο κτίριο που λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας θα λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού και παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού έργου ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, «που αγκάλιασαν με θέρμη την πρόταση μας και με αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, υπουργείου, Επιτροπής και Δήμου χρηματοδοτείται ένα έργο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας». Το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με Τίτλο: Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021, είναι προϋπολογισμού 620.000€ και περιλαμβάνει τρία υποέργα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε για το χρέος και την ευθύνη προς τους φωτισμένους προγόνους μας και την επόμενες γενιές ιστορικών και μαθητών: «Φιλοδοξία μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη να γίνει το κύτταρο γνώσης και ο θεματοφύλακας της ιστορική μας ταυτότητας και συνέχειας. Μαζί με την Αρχειακή Συλλογή θα είναι η καρδιά και το πνεύμα της Αμοργού. Η κιβωτός της Ιστορίας της Αμοργού αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ότι ακριβώς ήταν και είναι οι Δάσκαλοι μας. Η γνώση είναι η δύναμη ενός τόπου. Και η Βιβλιοθήκη ως κυψέλη γραμμάτων και πολιτισμού είναι το όπλο και ο οδηγός που θα φέρει το νέο όραμα για την Αμοργό που αγαπάμε. Το Εργο αυτό είναι το Χρέος και η Ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας. Στις επόμενες γενιές αλλά και στους ιστορικούς του παρόντος και του μέλλοντος. Η υποχρέωση μας να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό λειτουργικό, χρηστικό, προσβάσιμο. Είμαι σίγουρος πως θα φανούμε αντάξιοι και θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας κληροδοτεί η ιστορία της πατρίδας μας. Γιατί, χρέος μας είναι  να φωτίζουμε την Ιστορία μας, να την  μελετάμε,  να «μιλάμε» μαζί της και να οραματιζόμαστε για την …. ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.»

Η ξεχωριστή βραδιά συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή του Ελληνικού Σχολείου από τη φιλόλογο – γλωσσολόγο Νεκταρία Πρασίνου, που παρουσίασε και το σύνολο της εκδήλωσης, τη Θεολόγο – π. Διευθύντρια Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Αμοργού κα Μαρία Φιτσώρου και τον Θεολόγο και Διευθυντή του ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο. Έντονη συγκίνηση και δυνατές αναμνήσεις προκάλεσαν στους παριστάμενους οι ομιλίες δύο παλαιών μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Αμοργού, του κ. Νικόλαου Δενδρινού και του πατέρα Παρασκευά Δεσποτίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών για την πολυετή προσφορά τους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αμοργού στους: πρεσβύτερο Μάρκο Δεσποτίδη, καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Νικόλαο Πράσινο και καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Μιχαήλ Μωραϊτάκη.

amorgos3.jpg

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμοργού ευχαρίστησε όλους και όλες που έδωσαν το παρόν αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων «δεν κατάφεραν να είναι εδώ αλλά η σκέψη τους είναι μαζί μας» όπως είπε χαρακτηριστικά και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο Αρτέμη για την δεκαετιών πολύτιμη πνευματική και εκπαιδευτική προσφορά του και την υποστήριξη της μαθητικής νεολαίας της Αμοργού ως Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου της Σαντορίνης .

Την  εκδήλωση που περιλαμβάνεται στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στους οποίους έχει την τιμή να συμμετέχει ο Δήμος Αμοργού τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι σεβαστοί ιερείς του νησιού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χώρας Αμοργού κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού κα Άννα Γαβαλά, η πρόεδρος της Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού κ. Σοφία Γαβαλά, ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Αμοργού- ιατρός, κ. Κωνσταντίνος Μπουρνάκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης, ο συγγραφέας κ.Λευτέρης Πολυκρέτης, η δημοσιογραφος κα Μίνα Μαύρου και πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Αμοργού.

Φωτογραφίες από τη σελίδα της κας Αννα Γιαννάκου – Πάσχου (πρόεδρος τον Σύνδεσμο Αμοργινών)


 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Και φέτος (2023) μαζί μας με δύο περιόδους

Ξεκινάει την 19η Ιουνίου το Naxos Summer Campi.. Δείτε τις περιόδους και πως μπορείτε να επικοινωνήσετε

Στοίχημα – Αργεντινή: Η έδρα δίνει προβάδισμα νίκης

Εστουδιάντες εναντίον Μπαράκας Σεντράλ στην Αργεντινή και η πρόταση της Foxbet.gr

Φιλοζωική Ομάδα Νάξου: Κουβέντα – μετά μουσικής – για τα ζώα του νησιού

Φιλανθρωπική εκδήλωση για την υποστήριξη της φροντίδας των ζώων της Νάξου - πότε και που

Αμοργός – Χώρα: Μέσω του ΕΠΑΛ και 2ος Μετεωρολογικός Σταθμός

Στην Αμοργό, οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας ενημερώνουν για τον καιρό - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Κέα

Φίλιππος Φόρτωμας: H Κέα στέλνει μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέα Δημοκρατία

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)