Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςMartikas (MTC Group): Για την Ελλάδα το slow tourism και ο υποτουρισμός...

Martikas (MTC Group): Για την Ελλάδα το slow tourism και ο υποτουρισμός θα έχουν μελλοντικά μεγάλο αντίκτυπο

|

Τις επικρατούσες τάσεις της Βρετανικής αλλά και της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς παρουσιάζει έκθεση του Παραρτήματος Γραφείων της MTC GROUP στο Λονδίνο εν όψει της διεθνούς έκθεσης World Travel Market που ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

_upscale

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Παραρτήματος της εταιρίας Συμβούλων Τουρισμού κ. Niko Martikas, διαπιστώνονται τα παρακάτω :

1. Το 64% των ταξιδιωτών παγκοσμίως (ισχύει και για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου) στοχεύουν να περικόψουν άλλους τομείς των προσωπικών τους δαπανών για να δώσουν προτεραιότητα στα ταξίδια αναψυχής. Οι Gen Z και οι Millennials πάνε ένα βήμα παραπέρα, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζουν επίσης να ξοδέψουν περισσότερα για ταξίδια στο 2024.

2. Βιωσιμότητα! Βιωσιμότητα ! Βιωσιμότητα! Είναι παντού, και ο κόσμος πρέπει πραγματικά να δείξει πως το κατανοεί και να μη μείνει απλά στα λόγια. Όταν προορισμοί, ξενοδοχεία και θέρετρα ακολουθούν το λεγόμενο “Green Wash” ως προς τις υποσχέσεις τους, η άνοδος των αρνητικών κριτικών στις παγκόσμιες ειδήσεις είναι το φυσικό επακόλουθο

3. Το φαγητό, ο πολιτισμός, η ζωντανή μουσική (συναυλίες) και οι σύνδεση μεταξύ αυτών, οδηγούν σε εμπνευσμένες αποφάσεις για ταξίδια αναψυχής, καθώς οι άνθρωποι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αγορά εμπειριών. Το επόμενο έτος, οι λάτρεις του καλού φαγητού θα κυριαρχήσουν, με τις γαστρονομικές εμπειρίες να έχουν προτεραιότητα παγκοσμίως και από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν με στόχο να μάθουν για άλλους πολιτισμούς, να μάθουν την κουλτούρα τους και να συνδεθούν με άλλους

4. Υποτουρισμός – εξερεύνηση λιγότερο γνωστών προορισμών – Ρουμανία/Αλβανία/Σλοβενία πιθανότατα θα σημειώσουν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους τουριστικούς δείκτες όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης. Το παράδειγμα αυτών των χωρών μπορεί να δώσει πολύτιμες γνώσεις για τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα.

5. Slow travel: H επανάσταση της “εισόδου” των ηλεκτρικών ποδηλάτων στον χερσαίο τουρισμό και στον τουρισμό εξερεύνησης – αύξηση των ταξιδιών με τρένο

6. Τα παιδιά είναι προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΒ: Αύξηση των διαδραστικών , εξερευνητικών οικογενειακών διακοπών. Άνοδος της νέας αγοράς «tween» που επικεντρώνεται στις οικογενειακές διακοπές για εφήβους και νέους ενήλικες.

7. Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει βασικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων όσο προχωράμε. Οι προορισμοί και τα θέρετρα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Η σταδιακή εξοικείωση της Gen-Z -αλλά και των παλαιότερων γενεών -με την τεχνολογία, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει ταξιδιωτικές -και όχι μόνο-επιλογές και προσφορές

8. Ψυχαγωγία: συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα και την αναψυχή, τα ταξίδια θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις βασικές μεγάλες πόλεις και θέρετρα. (βλ. σε συνδυασμό με το σημείο 3)

9. Οι ψυχρότεροι προορισμοί θα είναι από τους πρωταγωνιστές του 2024 – λαμβάνοντας υπόψη τα κύματα καύσωνα και τον πολύ άστατο καιρό γύρω από τη Μεσόγειο, πράγμα που πλέον δεν αποτελεί έκπληξη.

10.Transformational holidays: ευεξία, γυμναστική, μαγειρική θα συνεχίσουν να αυξάνουν την επιρροή τους στις ταξιδιωτικές τάσεις.

Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειωθεί είναι η σταδιακή παρέλευση της μόδας των digital nomads, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τον κόσμο να επιστρέψει στην εργασία του γραφείου. Δεν θα εξαφανιστούν, αλλά σίγουρα θα μειωθούν στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν πιο προσιτές χώρες για να εργαστούν, εάν ο κλάδος/η τεχνογνωσία τους μπορεί να το υποστηρίξει.

Ειδικά για την Ελλάδα το slow tourism και ο υποτουρισμός (ο υπερτουρισμός λαμβάνει ήδη τεράστιες αρνητικές ταξιδιωτικές αναφορές και θα επηρεάσει τις επιλογές που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη) θα έχουν μελλοντικά μεγάλο αντίκτυπο, υποχρεώνοντας τις περιοχές και τα θέρετρα να δομήσουν έξυπνες εκστρατείες για την ενθάρρυνση και διατήρηση αυτών των μορφών τουρισμού, που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να περνούν περισσότερο χρόνο εξερευνώντας μια μικρότερη ταξιδιωτική περιοχή και, κατά συνέπεια, να προσφέρουν περισσότερα τοπικά οικονομικά οφέλη. Αν και η Ελλάδα είναι ένας πολυταξιδεμένος προορισμός, εκείνες οι περιοχές που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί και αναπτυχθεί πλήρως, είναι καιρός να λάμψουν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων