Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: "Τρέχει" να προλάβει προθεσμίας για τα σχέδια δράσης βοσκής

ΠΝΑΙ: “Τρέχει” να προλάβει προθεσμίας για τα σχέδια δράσης βοσκής

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλείται να πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά του χώρου ευθύνης της που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια στρέμματα (ακόμη και σε βραχονησίδες) – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης 

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες! Το θέμα (το οποίο εγκρίθηκε ομοφώνως) συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, το οποίο έφερε με την μορφή του κατεπείγοντος κατά την διάρκεια της συζήτησης στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος και το εισηγήθηκε, λόγω της επαπειλούμενης επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πρόκειται για μια αρμοδιότητα την οποία είχαν οι Δήμοι και την έδωσαν στις Περιφέρειες. Για να γίνει πράξη η υποχρέωση αυτή της χώρας μας, ωστόσο, πήρε πάρα πολλά χρόνια. Γι αυτό και πρέπει να συνάψουμε μια Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του απαραίτητου διαχειριστικού σχεδίου ανάμεσα στην ΠΝΑι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώθηκε και καθυστέρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο της διαγωνιστικής διαδικασίας και των δημοσιονομικών θεμάτων που προέκυπταν.

Σημειώθηκαν καθυστερήσεις αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που θα σταλούν από την δική μας Περιφέρεια, ενώ το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το ποσό που απαιτείται. Για διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες- απαιτούνται περίπου 2εκ. ευρώ.
Οι πόροι θα διατεθούν από τα τέλη βοσκής που (υποτίθεται) ότι έχει εισπράξει η ΠΝΑι. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως το υπουργείο λέει έως το τέλος 2019 η ΠΝΑι εισέπραξε γύρω 500.000 ευρώ αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ λιγότερο, περίπου 130.000 ευρώ».

Όπως τόνισε στην «δ» ο αντιπεριφερειάρχης, τα ποσά που είναι υποχρεωμένη η ΠΝΑι να διαθέσει για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες, θα προέλθουν από άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα αναζητηθούν..

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, αφενός επειδή το θέμα ‘καθυστέρησε’ με τις παρατάσεις πάνω από 20 χρόνια (!) και αφετέρου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται αγγίζουν το 1,2δις ευρώ. “Επί 20 χρόνια ζητούσαν παρατάσεις και μόλις έπεσαν τα πρόστιμα, αντί να βρεθεί λύση έδωσαν την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες! Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε με μία μελέτη για κάθε νησί και βραχονησίδα.
Τελικά, τα καταφέραμε λέγοντας στο υπουργείο, πως αυτή δεν είναι μια μελέτη που έχει ανατεθεί στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο γι αυτό τον σκοπό. Εν πάση περιπτώσει, ζητήσαμε να μας ορίσει και τιμή ανά στρέμμα το υπουργείο…»

Ο κ. Ζαννετίδης, υπογράμμισε ότι οι 14 ανάδοχοι θα προκύψουν από αυτή την διαδικασία προκειμένου να γίνουν οι μελέτες των διαχειριστικών δασικών σχεδίων. Την διαγωνιστική διαδικασία αναλαμβάνει η ΠΝΑι και το κάθε νησί θα γνωρίζει ποια είναι η βοσκήσιμη έκταση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται σε λιγότερο από ένα έτος (για να προλάβει η ΠΝΑι τα πρόστιμα).

Μάλιστα, το εμβαδόν στην ΠΝΑι είναι:
• για τις Κυκλάδες = 2.202.420 στρέμματα
• για τα Δωδεκάνησα = 2.036.736 στρέμματα
• ΣΥΝΟΛΟ 4.239.156 στρέμματα (πρ/μός περίπου 2εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ)

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Γ. Βασιλάκης (Κακάβολας): “Με υπευθυνότητα να συμβάλλω για να γίνει πρότυπο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”

Ο Γιάννης Βασιλάκης (Κακάβολας) καταθέτει την υποψηφιότητά του στο πλευρό του Δημήτρη Λιανού και σημειώνει "Με νέες ιδέες, δράσεις και υπευθυνότητα χτίζουμε το μέλλον μας"

«Argylle»: Ντούα Λίπα και Χένρι Κάβιλ με φόντο ταβέρνα σε νησί της Ελλάδας

Τι είναι αυτή η νέα ταινία με τον Χένρι Κάβιλ και την Dua Lipa με γυρίσματα σε ελληνική νησιώτικη ταβέρνα (video)

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής