Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Μέσω του νέου ΕΣΠΑ μπορεί να διαχειριστεί 357 εκατ. ευρώ (!!!)

ΠΝΑΙ: Μέσω του νέου ΕΣΠΑ μπορεί να διαχειριστεί 357 εκατ. ευρώ (!!!)

|

Μιλώντας χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου» και με αφορμή τα Χριστούγεννα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είχε πει «έρχεται κι ένα πολύ καλό νέο σε οικονομικό επίπεδο για τη Περιφέρεια μας.. Ένα νέο που θα μας αναγεννήσει ….» Δεν είπε τίποτα περισσότερο..

Και το απόγευμα αργά της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό τι ήταν αυτό το νέο… Ένα νέο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Περιφέρειας Noτίου Αιγαίου και ίσως να είναι και η μεγαλύτερη νίκη – έως την επόμενη – του Γιώργου Χατζημάρκου, στη προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια να πετάξει από πάνω από την Περιφέρεια την .. ταμπέλας της πλούσιας περιοχής που δεν έχει ανάγκη από χείρα βοηθείας…

Το σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, εστάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικοποίηση και κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά, αφορά το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και σε αυτή την κατανομή χρηματοδοτήσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφαλίζει πόρους ύψους 357.360.855 ευρώ!!

Ενδεικτικά της νέας εικόνας που διαμορφώνεται είναι τα διαλαμβανόμενα στην Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφει μέσο όρο ( 2014-2018 ) του δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ίσο με 76 ( ΕΕ-27 = 100) έναντι 69,4 της χώρας. Ευρίσκεται επομένως οριακά άνω του κατωφλίου για την κατάταξη της ως μεταβατική Περιφέρεια και η επίδοση της είναι κατά 10 % μόνο ανώτερη του εθνικού μέσου όρου. Το ποσοστό του μη ενεργού πληθυσμού των ηλικιών 18-24 είναι της τάξης του 40 % ( 2018 ), που είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 13 Περιφερειών.

Η πολύ υψηλή εξάρτηση της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό καθιστά ευάλωτες τις τοπικές οικονομίες στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τουριστικών ροών. Η αρνητική αυτή συνθήκη αποκτά ιδιαίτερη ένταση την τρέχουσα περίοδο της παγκόσμιας κρίσης λόγω πανδημίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η ανάγκη διεύρυνσης και διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προιόντος όσο και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας για να επιτευχθεί η ανθεκτική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κύριο χαρακτηριστικό την πολυνησιωτικότητα παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το μικρό μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού σε αντιδιαστολή με το πολύ υψηλό πλήθος επισκεπτών (με ίδιαίτερα έντονη εποχικότητα), τα αυξημένα κόστη παραγωγής έργων, τα προβλήματα συνδεσιμότητας και τις πολλαπλάσιες έναντι της ηπειρωτικής χώρας ανάγκες υποδομών.

Η μικρή κλίμακα του χώρου, η στενή οικονομική βάση, η συχνά παρατηρούμενη ανεπάρκεια φυσικών (καλλιεργήσιμη γη, πόσιμο νερό) και ανθρωπίνων πόρων, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δημιουργούνται από την εποχική σώρευση πολύ μεγάλου πλήθους επισκεπτών, απαιτούν την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση με στοχευμένες και κατάλληλης κλίμακας παρεμβάσεις των εμφανιζόμενων κινδύνων.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι η βελτίωση των τεχνικών υποδομών, η διαφύλαξη των ευπαθών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων, η διεύρυνση/ διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης, η αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας. Κάποια από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά παρατηρούνται κατά περίπτωση και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Η μεγάλη όμως ανισορροπία στα διατιθέμενα κονδύλια για τις δύο κατηγορίες Περιφερειών δημιουργεί την ανάγκη «εξισορρόπησης». Ως εκ τούτου αξιοποιείται η σχετική δυνατότητα για τη μεταφορά πόρων σε ποσοστό 13,02% από τις Περιφέρειες ΛΑΠ στις ΜΕΤ, προκειμένου να καλυφθούν ζωτικής σημασίας ανάγκες και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες των δύο Περιφερειών μετάβασης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελιδα dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη