Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΤο Νότιο Αιγαίο θύμα στατιστικής

Το Νότιο Αιγαίο θύμα στατιστικής

|

Χατζημάρκος προς Corina Cretu: “η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έπεσε θύμα της στατιστικής και της ισοπεδωτικής λογικής του «εισόδημα ανά κάτοικο»

Να σταθεί σύμμαχος στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία, το 2016, κατά την διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, θα ζητήσει την αλλαγή του κοινοτικού πλαισίου που κατατάσσει τις περιφέρειες της Ευρώπης με μοναδικό κριτήριο το «εισόδημα ανά κάτοικο», ζήτησε από την Επίτροπο κα Corina Cretu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αξιοποίησε την δυνατότητα που έδωσε η επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Ελλάδα και η συνάντηση εργασίας για το ΣΕΣ/ΕΣΠΑ με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, που είχε την Πέμπτη, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. 

Περιγράφοντας ανάγλυφα τις ιδιαιτερότητες της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας στην Ευρώπη, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και επικαλούμενοw την πρόβλεψη της Συνθήκης της Ρώμης περί του «Χώρου Ίσων Ευκαιριών», που απετέλεσε και τoν θεμέλιο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι θύμα της στατιστικής και της ισοπεδωτικής λογικής του «εισόδημα ανά κάτοικο». 

Αυτό έχει ως συνακόλουθο την δραματική μείωση των κοινοτικών πόρων και την αδυναμία κάλυψης βασικών και ζωτικών αναγκών των νησιών της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην κα Corina Cretu, είπε τα εξής: 

«Σε μια οποιαδήποτε ηπειρωτική περιοχή της Ευρώπης, με ένα πληθυσμό 300.000 κατοίκων, όσος είναι ο πληθυσμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι ανάγκες των κατοίκων θα εκαλύπτοντο πλήρως με ένα πολύ καλά οργανωμένο νοσοκομείο, ένα καλό λιμάνι, ένα αεροδρόμιο, ένα ΧΥΤΑ, ένα δίκτυο ύδρευσης, ένα δίκτυο αποχέτευσης. 

Με 52 κατοικημένα νησιά, 450 μαζί με τις νησίδες, με έκταση 120.000 τ.χλμ.,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι θύμα της στατιστικής και του κανονισμού που λέει ότι το κριτήριο κατάταξης των περιφερειών είναι ένα και μοναδικό, αυτή η ισοπεδωτική λογική του «εισόδημα ανά κάτοικο». 

Αυτό έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης στο να έχουμε ένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όπου οι κοινοτικοί πόροι για την περίοδο 2014 – 2020 είναι 84 εκατ. ευρώ. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι με 84 εκατ. ευρώ είναι απολύτως αδύνατον να καλύψουμε τις ανάγκες των νησιών. 

Είναι απολύτως αδύνατον να υπηρετήσουμε και ένα κεντρικό πολιτικό στόχο ο οποίος αποτυπώθηκε στην Συνθήκη της Ρώμης με την φράση «Χώρος Ίσων Ευκαιριών». Αυτόν λοιπόν τον χώρο ίσων ευκαιριών τον οποίον όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε, για να εκπληρώσουμε τον κεντρικό στόχο που από το 1960 αποτέλεσε ένα από τα κίνητρα για το χτίσιμο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορούμε να τον υπηρετήσουμε μόνο εάν αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα σας χρειαστούμε σύμμαχο το 2016, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης, θα αξιοποιήσει την περίοδο αναθεώρησης και θα ζητήσει την αλλαγή αυτού του πλαισίου, προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών, με τρόπο που να υπηρετεί πιστά τον στόχο της κοινωνικής  και οικονομικής συνοχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Με τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά “ταξιδέψε” μουσικά στην Αμερική

Πρεσβευτές της Αμοργιανής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο – Καθησυχαστικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

Στοίχημα – Ιταλία: Θα αντιδράσει η Γιουβέντους;

Σε πρώτο πλάνο το Κύπελλο για Γιούβε, πίεση για νίκη στη Ρεάλ - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Ο “Τυφώνας” που μαζεύει τα σκουπίδια στα νησιά μας

Το πλοίο «Typhoon» ολοκλήρωσε τον καθαρισμό ακτών στα νησιά έχοντας συλλέξει 480 τόνους απορριμμάτων

Σαντορίνη: “Μήνυμα ζωής” το βιντεάκι του Φλεβάρη από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα της ελληνικής κοινότητας Κωφών. Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι.: “Κόρη οφθαλμού τα επιχειρηματικά συμφέροντα για την περιφερειακή αρχή”

"Ο πήχης της ανάπτυξης, για την οποία επαίρεται η περιφερειακή αρχή ότι βάζει ψηλά με τις δράσεις της, ταυτίζεται απόλυτα με το ύψος των απαιτήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην διαχείριση των απορριμμάτων, στις μεταφορές, στην διαχείριση του νερού και όποιου άλλου αγαθού ή υπηρεσίας εμπορεύονται οι όμιλοι..."

Ν. Συρμαλένιος: Να προβλεφθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε Αναφορά με επισυναπτόμενη την επιστολή υπογεγραμμένη μέχρι τώρα από 64 υποψήφιους πολίτες των Κυκλάδων που ζητούν να προβλεφθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ

Στην Τήνο για τα 200 χρόνια από την εύρεση Της Εικόνας της Παναγίας η Κ. Μονογυιού

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, επισκέφτηκε το νησί Της Μεγαλόχαρης

Κάρπαθος: Οι δύο μαθητές του σχολείου στο Διαφάνι τίμησαν τους ήρως των Ιμίων

Οι δύο μαθητές του σχολείου στο Διαφάνι Καρπάθου τίμησαν ήρωες των Ιμίων και τον υποσμηναγό Τουρούτσικα

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε