Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΝησιά πολυτελείας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Νησιά πολυτελείας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας

|

«Κολυκυθιά» από τη Κυβέρνηση στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ αλλά ομόφωνη στάση από τους επαγγελματικούς συλλόγους του Νομού Κυκλάδων 

Εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευθεί να λάβει. Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει υποσχεθεί μεταξύ πολλών άλλων ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις». Οι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται αλλαγή στους μειωμένους συντελεστές και μάλιστα ο τελευταίος που μπήκε στο χορό ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως επί της αρχής «Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει».

Άρνηση

Όμως, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί τη πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου για συνάντηση με τους υπουργούς στα οικονομικά επιτελεία με τον κ. Χατζημάρκο να δηλώνει «Δεν είχαμε καμία απάντηση σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που ζητήσαμε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με διαβεβαίωσε πως δεν περνά από το μυαλό του και δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο  μέτρο. Πιστεύω ότι το μέτωπο σε τοπικό επίπεδο  θα  είναι αρραγές. Καταλαβαίνω ότι  οι κυβερνητικοί  βουλευτές πρέπει να τηρήσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό των πολιτικών τους φορέων. Εμείς ζητάμε να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση τους στο θέμα. Οι  πληροφορίες μας  δεν είναι καλές. Δεν μας καθησυχάζει η διάψευση από το Μαξίμου γιατί είναι ανώνυμη  και δεν έχει πολιτική αξία. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Μέχρι και τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου,  θα γίνει συζήτηση για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν στους δανειστές»

Κυκλάδες

Ποια όμως είναι η αντίδραση των επαγγελματίων; Στις Κυκλάδες οι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι και διαμηνύουν, ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν πως τα νησιά των Κυκλάδων είναι 24 και θα παραμείνουν 24 και ότι ο ΦΠΑ δεν θα διχάσει τις Κυκλάδες…

Αναλυτικά η επιστολή που απευθύνεται προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς οικονομικών, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δημάρχους του Νομού, αναφέρει τα εξής:

“Νησιά πολυτελείας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας  

Κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση  του μειωμένου ΦΠΑ  είναι οι εμπορικοί και επαγγελματικοί  σύλλογοι  του νομού Κυκλάδων.

Δηλώνουν την αντίθεση  τους στις  δηλώσεις που γίνονται από αρμόδιους πολιτικούς φορείς για τον μειωμένο Φ.Π.Α. στις Κυκλάδες.

Πρέπει  όλοι να καταλάβουν ότι   τα νησιά των Κυκλάδων είναι 24  και θα  παραμείνουν 24. 

Τα νησιά πολυτελείας, στα οποία αναφέρεστε, είναι αυτά που στερούνται στοιχειωδών υποδομών υγείας, γιατί τα κέντρα υγείας δεν έχουν γιατρούς, τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους, οι εναπομείνασες υπηρεσίες, όπου ακόμη  υπάρχουν, υπολειτουργούν και οι συγκοινωνιακές υποδομές είναι σαθρές το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Είναι φανερό ότι, η οποιαδήποτε αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά μας, θα διαταράξει εις βάρος μας οικονομικά κρίσιμα μεγέθη, θα προκαλέσει τεράστιες ανατιμήσεις και θα είναι καταστροφική για την καθημερινότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό.

Το ιδιαίτερο καθεστώς είναι μια απαραίτητη ρύθμιση που εξισορροπεί τις ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας και των στρεβλώσεων που προκύπτουν από το άλυτο ζήτημα του  «μεταφορικού ισοδυνάμου».

Το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι ανυπολόγιστο γιατί η σεζόν έχει ξεκινήσει, αλλά κυρίως έχουν κλείσει οι τιμές και σε  πολλές επιχειρήσεις θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ   θα προκληθεί πλήγμα στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Γειτονικές χώρες καραδοκούν, για να επωφεληθούν από τυχόν προβλήματα μας.

Ο Φ.Π.Α. δεν θα διχάσει  τις Κυκλάδες

Και ακολουθούν οι υπογραφές των συλλόγων ήτοι:  

ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ: Πρόεδρος Τσιμέκης Ανδρέας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΙΦΝΟΥ: Πρόεδρος  Πολενάκης Θεόδωρος

 ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ: Πρόεδρος Αλιπράντης Απόστολος

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ: Πρόεδρος Κορασίδη Δήμητρα

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ: Πρόεδρος Στρατούρης Ευάγγελος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ: Εκπρόσωπος του προσωρινού Δ.Σ Νικολάου Γεώργιος

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ: Πρόεδρος Νομικός Νίκος

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ: Πρόεδρος Συνοδινός Δημήτρης”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries