Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Η απόγνωση των κτηνοτρόφων και η Γραβιέρα ΠΟΠ σε κίνδυνο (video)

Νάξος: Η απόγνωση των κτηνοτρόφων και η Γραβιέρα ΠΟΠ σε κίνδυνο (video)

|

Η κτηνοτροφία με τη πλάτη στον τοίχο…  Η Νάξος έχει ισχυρό πρωτογενή τομέα αλλά είναι σε κίνδυνο.. Χάνονται τα προϊόντα (video) 

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Κατοικήθηκε από τη μέση παλαιολιθική εποχή και ήδη από την εποχή του χαλκού όσοι έμεναν εκεί θεωρούνταν από τους πιο πλούσιους.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των 18.000 κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ωστόσο και αυτοί δεν εξαιρούνται από την ζοφερή πραγματικότητα που παρουσιάζειη ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων μηνών.

Οπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, 11 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο στο νησί μέσα στο 2022 ενώ έξι ακόμα τουλάχιστον βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.

«_Η κτηνοτροφία στη Νάξο και γενικά στη νησιωτικότητα εκπέμπει SOS. Υπάρχουν τεράστια προβήματα όσον αφορά την ενέρεγια, τα πετρέλαια, τις ζωωτροφές, τα λιπάσματα. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος. Σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ούτε γάλα στην αγορά στην Ελλάδα, ούτε κρέας, ούτε πατάτες και γενικά ό,τι έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα_»  λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ/τόνο και πλέον η τιμή του έχει υπερδιπλσιαστεί. Τα λιπάσματα από 370 ευρώ/τόνος έχουν τριπλασιαστεί. Το ρεύμα που απαιτείται για μια γεώτρηση προκειμένου ο παραγωγός να βγάλει νερό κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ. Το δε πετρέλαιο ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Aris MESSINIS / AFP

Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια τα ζώα να μην σιτίζονται όπως θα έπρεπε. «_Εχουμε μειώσει λίγο το ζωικό κεφάκαιο και αυτο που κρατάμε το κρατάμε με νυχια και με δόντια. Δεν το ταΐζουμε όπως πρέπει, δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε για να φάει αυτό που πρέπει να φάει. Το ταΐζουμε δυο – τρεις φορές τη μέρα απο λίγο ενώ θα έπρεπε πάλι δυο τρεις φορές αλλά περισσότερο_», λέει ο κτηνοτρόφος Γιαννης Βαβουλας.

Από την στιγμή που το κόστος συντήρησης ενός ζώου έχει εκτοξευθεί, ξεπερνώντας για παράδειγμα τις 3.000 ευρώ για την περίπτωση μιας αγελάδας, οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να τις πουλήσουν και μάλιστα σε νεαρή ηλικία παρά να τις μεγαλώνουν με σκοπό να αντλήσουν το γάλα τους. «Δουλεύουμε μέρα νυχτα και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η κατάσταση είναι δράμα. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα αργήσει η ώρα που θα τα πουλήσουμε», λέει ο γαλακτοπαραγωγός Γιαννης Κάγκανης.

Οπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Νάξου, είναι πλέον ασύμφορο οικονομικά να μεγαλώνεις ένα ζώο με στόχο την αναπαραγωγή του. Είναι προτιμώτερος ο σφαγιασμός του για να πουληθεί το κρέας του.Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μαργαρίτης αποκαλύπτει: «Ολα τα νέα ζώα πάνε για μαχαίρι. Δεν κρατάμε τίποτα γιατί δεν έχουμε φαγητά. Δεν μας συμφέρει να δημιουργήσουμε καινούριες μάνες. Μία νεα μάνα στοιχίζει 3.000 ευρώ. Είναι απαγορευτικό».

Ο Γιαννης Βασουλας προσθέτει: «Ειμαι 30 χρόνια κτηνοτρόφος, έχω δει και πολύ καλές εποχές και μέτριες, αλλά αυτό το πράγμα ενάμισι χρόνο τώρα δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δεν ξέρω αν σε έναν μηνα θα υπάρχουν αυτα τα ζωα που έχουμε».

Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου υποστηρίζει ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει πάει από τα 130.000 κεφάλια σε κάτω από 100.000 και η συρρίκνωση συνεχίζεται.

Μεγάλες πιέσεις υφίστανται τόσο η αιγοπροβατοτροφία όσο και η αγελαδοτροφία, με αποτέλεσμα η ημερήσια παραγωγή γάλακτος να μειώνεται διαρκώς.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2022 θα έχουμε 20 τόνους γάλακτος από 40 τόνους πριν από έναν χρόνο, δηλ. η μείωση είναι της τάξεως του 50%  και ενώ η παραγωγή άγγιζε πους 54 τόνους γάλακτος δυο χρόνια πριν.

Ο τυροκόμος Γιάννης Κάβουρας αναρωτιέται: «Οταν δεν φέρνει ο γαλακτοπαραγωγος γάλα, τι θα τυροκομώ; Νερό; Κια ο καταναλωτής τι θα πάρει; Το προϊόν είναι ήδη ακριβό λόγω της ενεργειακής κρίσης που ανέβασε τα πάντα. Πρέπει να επιδοτηθεί ο ευρωπαίος παραγωγός για να μπορέσει να διατηρήσει το ζωικό του κεφάλαιο, αλλά και το ράφι για να μπορέσει να αγοράσει ο καταναλωτής το προϊόν. Γιατί όσο και να ρίξει την τιμήξ το κάθε εργοστάσιο, τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά, δεν βγαίνει και όλοι έχουν ρίξει τα λειτουργικά έξοδά τους».

Aris MESSINIS / AFP

Σε κίνδυνο τίθεται πλέον η περίφημη γραβιέρα Νάξου. Ως Προϊον με Ονομασίας Προέλευσης, πρέπει να φτιάχνεται με συνδυασμό μόνο τοπικών προϊόντων, δηλαδή από γάλα αγελάδας, κατσίκας και προβάτου της Νάξου. Αυτό βέβαια σημαίνει πως όσο μειώνονται οι ποσότητες του γάλακτος, τόσο μειώνεται και η παραγωγή του τυριού. Η Νάξος παρήγαγε συνήθως περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ΠΟΠ ετησίως που μεταξύ άλλων εξάγονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συνολική φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30% και για να περιοριστεί η ζημιά σε αυτό που αποκαλείται και ως «ναυαρχίδα του νησιού», οι τυροκόμοι της Νάξου έχουν περιορίσει τις εξαγωγές και επικεντρώνονται στην ελληνική αγορά. 

Με πληρφορίες από τη σελίδα euronews.gr / Aris Messinis (AFP) Photo Credit 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)