Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕστίαση - Γ. Καββαθάς: "Αν είναι να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε...

Εστίαση – Γ. Καββαθάς: “Αν είναι να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου”

|

Μπορεί η Κυβέρνηση να σκέφτεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η Εστίαση από τις 14 ή τις 21 Δεκεμβρίου, όμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ξεκαθάρισε ότι “είναι καταστροφή να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν”

Κερδίζει έδαφος όπως φαίνεται το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση την περίοδο των εορτών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία: Να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους την περίοδο των εορτών, να μη μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του ακορντεόν γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Το σενάριο δεν αφορά μόνο τα μπαρ και νυχτερινά καταστήματα για τα οποία δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση αλλά για το σύνολο της εστίασης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 υποστήριξε πως «Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο».

Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου, είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019. Το χειμώνα που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές ακόμα και για ένα κλειστό μαγαζί, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να «τρέχουν». Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ» εκτίμησε ο κ. Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ert.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)