Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Μητσοτάκης: Διάγγελμα το απόγευμα για τα νέα μέτρα για το...

Ελλάδα – Μητσοτάκης: Διάγγελμα το απόγευμα για τα νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

|

Σήμερα στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός 
Όπως έγραφε σήμερα η «Καθημερινή», το νέο πακέτο περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο και μετά, με παράλληλη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Τα μέτρα που «κλείδωσαν» χθες σε μία ακόμη από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις που δέχονται από τις υψηλές τιμές και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και το γεγονός ότι το όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα έφερε μεγάλες αυξήσεις και σε καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων που έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, η κυβέρνηση θα δώσει αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, με εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).

Θα δοθούν αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τις υπέρογκες αυξήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή και το οποίο θα στηριχτεί στην έρευνα που έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή Ολομέλεια.

Η μακροπρόθεσμη εθνική παρέμβαση που η κυβέρνηση δρομολόγησε μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και είχε προαναγγελθεί για τον Ιούνιο, μετατίθεται ένα μήνα αργότερα καθώς απαιτείται χρόνος για να οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές του και να εγκριθεί από την Ε.Ε., αφού προβλέπει επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «πράσινο» φως της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο βασικό περίγραμμα του μακροπρόθεσμου αυτού μηχανισμού μείωσης των τιμών ρεύματος, που με την εφαρμογή του θα βάλει τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρισμού πιθανή δικαίωση των δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και θα εκτονώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο). Στόχος είναι τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφωθούν σε ποσοστό 30%-35% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα των 150 με 160 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 300-350 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα. Η μείωση θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές. Η οριστικοποίηση του μηχανισμού προϋποθέτει μία πολύ ακριβή άσκηση σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούνται και την κάλυψή τους, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμη και σε ορίζοντα εξαμήνου το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του φυσικού αερίου με την αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η ένταση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας. Το μέτρο προϋποθέτει αποζημίωση των μονάδων παραγωγής βάσει του μεταβλητού τους κόστους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλοζωική Ομάδα Νάξου: Κουβέντα – μετά μουσικής – για τα ζώα του νησιού

Φιλανθρωπική εκδήλωση για την υποστήριξη της φροντίδας των ζώων της Νάξου - πότε και που

Αμοργός – Χώρα: Μέσω του ΕΠΑΛ και 2ος Μετεωρολογικός Σταθμός

Στην Αμοργό, οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας ενημερώνουν για τον καιρό - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Κέα

Φίλιππος Φόρτωμας: H Κέα στέλνει μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέα Δημοκρατία

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)