Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕισαγγελέας-δρομέας έφτασε στα αυθαίρετα της Μυκόνου απ’ τη... σκόνη

Εισαγγελέας-δρομέας έφτασε στα αυθαίρετα της Μυκόνου απ’ τη… σκόνη

|

Ο εισαγγελέας Σύρου διέταξε συλλήψεις, καθώς ένα σύννεφο σκόνης τράβηξε την προσοχή του ενώ έτρεχε σε αγώνα δρόμου στη Μύκονο – Θα κάνουν Πάσχα στα κρατητήρια όσοι παρανομούν, διαμηνύουν από την Εισαγγελία

Ο εισαγγελέας Σύρου διέταξε συλλήψεις, καθώς ένα σύννεφο σκόνης τράβηξε την προσοχή του ενώ έτρεχε σε αγώνα δρόμου στη Μύκονο – Θα κάνουν Πάσχα στα κρατητήρια όσοι παρανομούν, διαμηνύουν από την Εισαγγελία

Πρωί της περασμένης Κυριακής στο δημαρχείο της Μυκόνου. Ο αγώνας δρόμου που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μνήμη του Ευριπίδη Σκλιβανίτη, κωπηλάτη του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από δύο χρόνια στη Μύκονο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού οι συμμετοχές όσο πάνε και πληθαίνουν. 

Δεν είναι μόνο οι Μυκονιάτες που διασχίζουν τα σοκάκια φορώντας τα αθλητικά τους, αλλά και δεκάδες δρομείς από αθλητικούς συλλόγους, καθώς αυτή τη χρονιά ο αγώνας είναι αναβαθμισμένος: εντάσσεται στο καλεντάρι του Συλλόγου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) και η διαδρομή του είναι πιστοποιημένη από τον επίσημο μετρητή της Παγκόσμιας Ενωσης Ομοσπονδιών Στίβου (ΙΑΑF).

Ελάχιστοι βέβαια γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες συμμετέχοντες είναι και ένας εισαγγελέας από τη Σύρο, ο οποίος, εκτός από τη νομιμότητα, λατρεύει και το ευ ζην. Ωστόσο, τρέχοντας στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, καθώς περνά μπροστά από το λιμάνι στον παραλιακό δρόμο έρχεται αντιμέτωπος με ένα σύννεφο σκόνης. Τι είχε συμβεί; Απλά οι 20 οικοδόμοι που εργάζονταν πυρετωδώς σε παρακείμενο γνωστό ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ανακαίνισης, απ’ ό,τι φαίνεται, αγνοούσαν το γράμμα του νόμου που λέει ότι απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες την Κυριακή. Ο εισαγγελέας, λοιπόν, περνώντας εκείνη τη στιγμή μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον αγώνα από εκεί, ζήτησε να ενημερωθεί από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα για ποιον λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες, αφού είναι γνωστό πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται τη συγκεκριμένη μέρα. Μάλιστα ζήτησε την παρέμβασή τους, με αποτέλεσμα οι παρανομούντες εργάτες να συλληφθούν ένα 24ωρο μετά. Οχι μόνο αυτοί, αλλά και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος αρχικά προσήλθε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα της Μυκόνου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, για να διαταχθεί τελικά στη συνέχεια η σύλληψή του. 

Μάλιστα ο ίδιος μαζί με επτά συνολικά εργάτες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν το πρώτο βράδυ στα κρατητήρια του Α.Τ. Μυκόνου και το δεύτερο στα κρατητήρια της Ασφάλειας Σύρου, για να παρουσιαστούν όλοι μαζί ενώπιον του εισαγγελέα το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να περάσουν από τη διαδικασία του αυτόφωρου.  Ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας προσκόμισε άδεια οικοδομικών εργασιών η οποία αφορούσε σε εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων χωρίς αλλαγή όψεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η οποία όμως δεν είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια, όπως ορίζει ο νόμος. Επιπλέον, παραμένει άγνωστο αν η άδεια ανταποκρίνεται στο μέγεθος των οικοδομικών εργασιών που γίνονταν εντός του ξενοδοχείου, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί μετά το πέρας της αυτοψίας που θα πραγματοποιήσει ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μυκόνου κατόπιν εντολής του εισαγγελέα. 

Τελικά η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 20/4. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αμέσως μετά την απόφαση για αναβολή της δίκης πραγματοποιήθηκε νέα έφοδος των Αρχών στο ξενοδοχείο, όπου και συνελήφθησαν 5 άτομα που πραγματοποιούσαν εργασίες στην οικοδομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν δίστασαν να μιλήσουν για βεντέτα της Εισαγγελίας με τους ξενοδόχους της Μυκόνου!  Ωστόσο, το παραπάνω περιστατικό δεν είναι τίποτα μπροστά στο όργιο διαφθοράς και πολεοδομικών παραβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νησί των Ανέμων, στο οποίο μάλιστα φέρονται να συμμετέχουν από απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και διοικητικοί μέχρι μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν χτίσει παράνομα υπερπολυτελείς βίλες, ξενοδοχεία και εστιατόρια δίπλα στο κύμα.  Ακόμα και η παρουσία του νυν προϊσταμένου του Τμήματος Πολεοδομίας της Μυκόνου, Αντώνη Καστορίνη, δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αρμόδιες αρχές. Θυμίζουμε ότι ο κ. Καστορίνης συνελήφθη από άνδρες του Α.Τ. του νησιού έπειτα από επιτόπια έρευνα σε ανεγειρόμενη οικοδομή στον Αγιο Ιωάννη. Πρόκειται για έργο που έχει σταματήσει μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει στην Αστυνομία και αφορούσαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, αλλά ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας είχε δώσει άδεια για τη συνέχιση των εργασιών, τουλάχιστον σε ένα τμήμα του. Τελικά επέστρεψε πρόσφατα στη δουλειά του, καθώς δικαιώθηκε στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ εκκρεμεί το ποινικό. 

Επιστρέφοντας λοιπόν στο γραφείο του, διαπίστωσε την αδυναμία λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Μυκόνου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πλήρωσης των θέσεων μέσω μετατάξεων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του φακέλου που έφτασε στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. 

Ο υπουργός με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τον Δήμο Μυκόνου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που έχει ημερομηνία 20/3/2017, ζητά από τη Σύρο να παρέχει διοικητική υποστήριξη στον Δήμο Μυκόνου, καθώς πιθανή αναστολή άσκησης των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων δύναται να επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στο νησί, όπως αδυναμία ελέγχου των αυθαίρετων κατασκευών και δημιουργία παραβατικών φαινομένων, μη έκδοση οικοδομικών αδειών, μη είσπραξη επιβληθέντων προστίμων κ.λπ. Επιχειρηματικοί παράγοντες της Μυκόνου με τους οποίους επικοινώνησε το «ΘΕΜΑ» εξέφρασαν την έκπληξη, αλλά και την απογοήτευσή τους για το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς που επικρατεί στο νησί. Στα συρτάρια της Πολεοδομίας βρίσκονται εκατοντάδες καταγγελίες για παράνομες οικοδομικές εργασίες και αυθαίρετα κτίσματα που είναι αδύνατον να ελεγχθούν από έναν και μόνο υπάλληλο της υπηρεσίας.

Πλατύς Γιαλός
Σήκωσαν τρίτο όροφο σε νεοανεγειρόμενο ξενοδοχείο και έβαλαν εξωτερικό ασανσέρ! 


 

Χτίζουν τριώροφα ξενοδοχεία και αυθαίρετες βίλες με πισίνες 


Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις εκατοντάδες που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου:
Ορνός: Επειτα από αυτοψία που διενήργησε η Πολεοδομία στις 28/2/2017 σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι κατασκευάζονταν κτίρια και οκτώ πισίνες. Πρόκειται για πολυτελείς βίλες που θα ενσωματωθούν στην ήδη υπάρχουσα ξενοδοχειακή επιχείρηση για τη φιλοξενία VIP πελατών. Η Υπηρεσία Δόμησης παρέδωσε στην επιχείρηση έγγραφο βάσει του οποίου ορίζεται διακοπή των οικοδομικών εργασιών, ζητώντας παράλληλα από τους κατασκευαστές να προσκομίσουν τις άδειες και τα σχετικά σχέδια. Παραλία Πάνορμος: Η υπερκατασκευή beach bar-εστιατορίου σε αυτή την προστατευόμενη παραλία είναι ένα ακόμα δείγμα της κακής αισθητικής που κυριαρχεί στις παραλίες του νησιού, ακόμη και σε αυτές που προστατεύονται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου με αριθμό 76/1999, η οποία ορίζει τις παραλίες που δεν θα παραχωρούνται για οποιαδήποτε χρήση. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη γνωστή παραλία, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, συνέχιζε να λειτουργεί και να διατηρεί τις παράνομες εγκαταστάσεις της. 

Πλατύς Γυαλός: Νεοανεγειρόμενο ξενοδοχείο πάνω στη παραλία έχει υποστεί 18 διακοπές οικοδομικών εργασιών από την Πολεοδομία, ωστόσο οι ιδιοκτήτες του συνεχίζουν απτόητοι την αποπεράτωσή του. Μάλιστα έχουν χτίσει και τρίτο όροφο ενώ δεν επιτρέπεται, αφού ο νόμος ορίζει να κατασκευάζονται έως δύο όροφοι. Παράλληλα εγκατέστησαν σιδηροκατασκευή για την τοποθέτηση ασανσέρ, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Μυκόνου. Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις ατόμων που εργάζονταν στην οικοδομή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΤ Σύρου προέβη σε αυτοψία με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Πανορμος
Εχτισαν beach bar-εστιατόριο χωρίς άδεια λειτουργίας σε προστατευόμενη παραλία 


 

Διακοπή εργασιών στο ξενοδοχείο

 
Κατόπιν εντολής του εισαγγελέα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δόμησης Μυκόνου, κ. Αντώνης Καστορίνης μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο ξενοδοχείο όπου είχαν εντοπιστεί οι παράνομες εργασίες. Επέβαλε με έγγραφο που παρέδωσε στον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας διακοπή των εργασιών και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αυτοψία ώστε να διερευνηθεί αν υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές.

Πηγές από την Εισαγγελία Σύρου αναφέρουν ότι δεν υπάρξει ανοχή σε παρόμοια φαινόμενα και πως αν χρειαστεί, «οι Μυκονιάτες ξενοδόχοι που συνεχίζουν να αυθαιρετούν θα κάνουν Πάσχα στα κρατητήρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ποδαρικό για το 2023 την προσεχή Παρασκευή κάνει το “Vasco Da Gama”

Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Vasco Da Gama των 900 επιβατών θα προσεγγίσει τη Νάξο προερχόμενο από Σαντορίνη

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του