Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομία«Εδώ και τώρα» συνάντηση

«Εδώ και τώρα» συνάντηση

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητάει «εδώ και τώρα» συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά  

H ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα δημοφιλή τουριστικά νησιά της όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στα επίπεδα που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές, αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει το κόστος διακοπών των Γερμανών στην Ελλάδα. Το Spiegel βασίζεται σε δηλώσεις που έκανε η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη, στον Αντέννα (σ.σ. της έχουμε δημοσιεύσει λίγο νωρίτερα σε ξεχωριστό άρθρο), η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει η σκέψη για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Γιατί να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη; Ο χαμηλός ΦΠΑ θα είναι σκόπιμο να συνεχίζει να ισχύει για απομακρυσμένα νησιά, είπε η υφυπουργός. Στα 180 νησιά του Αιγαίου, εκτός της Κρήτης, ο συντελεστής ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά 30% έναντι του ισχύοντος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε για να αντισταθμιστεί το ακριβό κόστος θαλάσσιων μεταφορών των αγαθών και για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Συνάντηση

Άμεση αντίδραση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εμφανίζεται να θίγεται περισσότερο… Αμέσως μετά τις δηλώσεις της κυρίας Βαλαβάνη, αίτημα για κατεπείγουσα συνάντηση για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου απηύθυναν με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ειδικότερα, ζητείται από τους κκ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, Τρίτη (24/03), ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ  ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν,  με σκοπό να αποτρέψουν μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στα νησιά του Αιγαίου. Οι κινήσεις αυτές σχεδιάζονται σε συνεννόηση και σε συντονισμό με όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, κοντά στην Βουλή, ενώ σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.

Κοσμοπολίτικα νησιά

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού τόνισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ»,  ανέφερε ότι αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών.  «Το μέτωπο των κατοίκων του Αιγαίου είναι συμπαγές και αρραγές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το διασπάσει. Αν επιτρέψουμε το μέτωπο γίνει θρύψαλα, είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες θέματα» ανέφερε. Ο κ. Χατζημάρκος απέρριψε τον όρο «κοσμοπολίτικα νησιά» λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χαράσσεται οικονομική πολιτική με αυτά τα κριτήρια και ότι, αν όντως πρόκειται για πλούσια και κοσμοπολίτικα νησιά, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πως γίνεται τα νησιά αυτά να μην έχουν επαρκή υγειονομική κάλυψη, να μην έχουν σχολικές αίθουσες, να μην έχουν επαρκή συγκοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής που χρησιμοποιείται κάθε φορά που επιδιώκεται να αιτιολογηθούν μέτρα σε βάρος των νησιών, είναι απολύτως ψευδές και ανυπόστατο, αφού η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των πλούσιων περιφερειών της ΕΕ, στηρίζεται στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οξύμωρο

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε το οξύμωρο: «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε «φοροφυγάδες» και πρέπει να «τιμωρηθούμε» γι αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας  έχουν αποκλείσει  από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία», υπενθυμίζοντας την δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά, ούτε στον τουρισμό.

Πηγή: Tornosnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες