Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Τα νησιά όπου ισχύει το ισοδύναμο καυσίμων

Αιγαίο – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Τα νησιά όπου ισχύει το ισοδύναμο καυσίμων

|

Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων: Σε ποια νησιά εφαρμόζεται- Επιλέξιμες δαπάνες και η αναφορά από την ΚΥΑ – Ποια νησιά των Κυκλάδων εμπλέκονται 

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των Κυκλάδων… Ποια είναι τα νησιά που εμπλέκονται 

Η σχετική ΚΥΑ ορίζει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση 4111.08-01/3201/2022, το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Με τις διατάξεις της απόφασης καθορίζονται:

α. Το είδος των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο του Μ.Ι.

β. Το ύψος, οι παράμετροι και ο τύπος υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. για υγρά καύσιμα.

γ. Η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

δ. Ο χρόνος έναρξης και η χρονική διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά:

α. Στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά, Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα, αναδρομικά από 1-01-2022 έως 31-12-2022.

β. Στα νησιά Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της παρούσας και έως 31-12-2022.

Είδη καυσίμων Παράμετροι υπολογισμού Α.ΝΗ.ΚΟ

Στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εντάσσονται τα εξής ήδη καυσίμων:

α. Όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης (unleaded).

β. Όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης (diesel).

γ. Υγραέριο κίνησης (autogas).

δ. Πετρέλαιο θέρμανσης (diesel θέρμανσης).

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες για την καταβολή Α.ΝΗ.ΚΟ Καυσίμων είναι οι δαπάνες αγοράς των προβλεπόμενων κατηγοριών υγρών καυσίμων των δικαιούχων, οι οποίες προκύπτουν από παραστατικά που εκδίδονται από τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα νησιά εφαρμογής του μέτρου και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναρτάται στο ΠΣ της δράσης. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου τεκμηριώνονται με όλα τα νόμιμα παραστατικά αγοράς που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1060/2021, είτε με τη χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), είτε με τη χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και έχουν τη σχετική ανά περίπτωση σήμανση και QR-CODE. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Για τους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 6 της απόφασης είναι επιλέξιμες:

α. Αναδρομικά από 1-01-2022 έως και τον μήνα δημοσίευσης της παρούσας, έως πέντε (5) δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

β. Από τον επόμενο μήνα της ημερομηνίας δημοσίευσης της παρούσας έως και 31-12-2022, έως τρεις (3) δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, και μέχρι τριάντα (30) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

Για τους δικαιούχους της παρ. 2 του άρθρου 6 της απόφασης είναι επιλέξιμη μία (1) δαπάνη προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, και από τον επόμενο μήνα της ημερομηνίας δημοσίευσης της παρούσας μέχρι δέκα

(10) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

Οι δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων των δικαιούχων των άρθρων 6 και 8 της απόφασης είναι επιλέξιμες σε όλα τα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Α.ΝΗ.ΚΟ. που έχει υπολογισθεί στον ΠΙΝΑΚΑ 5α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της απόφασης, για το νησί από το οποίο προμηθεύτηκαν τις αντίστοιχες ποσότητες καυσίμων.

Η διάρκεια επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται ως εξής:

α. Για τα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά, Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα, αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

β. Για τα νησιά Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της παρούσας έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Διαδικασία καταβολής Α.ΝΗ.ΚΟ

Ο κατάλογος των δικαιούχων του Α.ΝΗ.ΚΟ Καυσίμων προκύπτει από την καταχώρηση των παραστατικών και αποτελεί το δικαιολογητικό για την έκδοση εντολής πληρωμής και την εκκαθάριση της δαπάνης. Η ανωτέρω διαδικασία πραγματοποιείται δύο (2) φορές ετησίως.

Η καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. στους δικαιούχους πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύο (2) φορές ετησίως, μέσω της διαδικτυακής πύλης e-ΠΔΕ, από την Σ.Α.Ε. 033 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). του έργου «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ, ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ».

Στην περίπτωση των δικαιούχων του άρθρου 6 της απόφασης, το Α.ΝΗ.ΚΟ. για κάθε μέλος της ωφελούμενης μονάδας καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος με τον Αριθμό ΙΒΑΝ που έχει δηλώσει κατά την αίτησή του για την απόκτηση του ΜΑΝ. Η μεταφορά του ποσού γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Π.Δ.Ε. με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην περίπτωση των δικαιούχων του άρθρου 8 της απόφασης, το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται στον εταιρικό λογαριασμό, το ΙΒΑΝ του οποίου δηλώνεται στην αίτηση για την απόκτηση ΜΑΝ-Ε, με ευθύνη του δικαιούχου. Για τις ατομικές επιχειρήσεις, ο εταιρικός λογαριασμός δύναται να συμπίπτει με τον ατομικό λογαριασμό του δικαιούχου. Η μεταφορά του ποσού γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Π.Δ.Ε. με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε οποιαδήποτε άλλη δράση ενίσχυσης καυσίμων.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτόν, για την είσπραξη του δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, το οποίο χορηγείται σύμφωνα με τo άρθρο 12 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) και ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, δεν προσμετράται στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα και δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013. Τα παραπάνω ισχύουν και αν ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 περί φορολόγησης κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από 1/1/2022, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις της.


 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οι εκλογές αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη μικροκινητικότητα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπαίνει σε νέα εποχή... Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Λεονταρίτης και Μαργαρίτης έκαναν αυτοψία στο Γυμνάσιο Βίβλου

Σε επίπεδο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την Τετάρτη (29/03) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Βίβλου. Τι ήθελε η Δημοτική Αστυνομία ;

Γλινάδο: Πασχαλινό παζάρι Αγάπης την προσεχή Κυριακή (02/04)

Μέσω του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων των σχολείων στο Γλινάδο Νάξου έχουμε τη προσεχή Κυριακή (02/04) Πασχαλινό μπαζάρ

Τήνος και Σύρος πρώτες επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα

Τα νησιά που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων του Πασχα - Τιμές και πληρότητες

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ιταλία: Δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου

Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ηλεκτρονικές απάτες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και αποφυγή μορφών τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξαπάτησης» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

ΥΝΑΝΠ: Αποκτά υγειονομικό σκάφος το Λιμεναρχείο Κέας

Στην προμήθεια 11 νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Το ένα στην Κέα

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos