Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΤο παράπονο και η αγωνία ενός μελισσοκόμου της Νάξου

Το παράπονο και η αγωνία ενός μελισσοκόμου της Νάξου

|

Η μελισσοκομία είναι η πανάρχαια τέχνη της εκτροφής των μελισσών από τον άνθρωπο μέσα σε κυψέλες. Σκοπός της μελισσοκομίας είναι η περισυλλογή και η εκμετάλλευση των παραγώγων της κυψέλης: μέλι, βασιλικός πολτός, κερί, γύρη και πρόπολη.

Χρονολογείται μέχρι και 15.000 χρόνια πριν και τη συναντάμε σε όλο τον κόσμο, από τις πυραμίδες των Φαραώ, την αρχαία Ελλάδα, το μεσαίωνα μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι μελισσοκομίας: ο παραδοσιακός, όπου οι κυψέλες παραμένουν σε ένα μέρος και ο σύγχρονος, η νομαδική μελισσοκομία, όπου οι κυψέλες μεταφέρονται εκεί που υπάρχει ανθοφορία.

Η Νάξος είναι ένα από τα νησιά, όπου η μελισσοκομία – ακόμη – ανθεί. Για πόσο όμως ακόμη;  Αντέχουν όσοι εμπλέκονται να έχουν συνέχεια σε ότι κάνουν; Πρόσφατα, ο Γαβριήλ Κονδύλης – Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νάξου που αριθμεί περίπου 80 μέλη  (σ.σ. με την μελισσοκομία ασχολούνται περίπου 180) προχώρησε σε δύο σημαντικές αναρτήσεις που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον του Συνεταιρισμού..

Σήμερα παραθέτουμε τη πρώτη ανάρτηση που αξίζει να την διαβάσουμε και κυρίως να την κατανοήσουμε με προσοχή… 

1.Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η καταγραφή της μελισσοκομικής χλωρίδας του νησιού μας! Βεβαίως! Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και άλλα μέλη του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Νάξου παίρνουμε τα βουνά και αναζητούμε όλα αυτά τα σπουδαία φυτά! Ατέλειωτα χιλιόμετρα στο κοντέρ, συλλογή ανθέων και φωτογραφίες των φυτών. Φυτά αρωματικά & φαρμακευτικά… Αυτά τα φυτά και οι φωτογραφίες τους, τα παραλαμβάνει χημικός, βοτανολόγος, γίνεται γυρεοσκοπικη ανάλυση κι έτσι γίνεται και η ταυτοποίηση τους, ώστε να είμαστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται ακριβώς.
Έχουμε εντοπίσει εκατοντάδες μελισσοκομικά και πολλαπλάσια άλλα φυτά. Κάποια είναι κοινά στην Ελλάδα, στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο και κάποια πολύ σπάνια που εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένους τόπους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση… Απαιτείται πολύς χρόνος, έξοδα, κλπ
Θα μας πάρει λίγο χρόνο να συμπληρωθεί αυτός ο Ατλάντας της μελισσοκομικής χλωρίδας της Νάξου. Είναι όμως κάτι που αξίζει πραγματικά τον κόπο γιατί θα γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και τους θησαυρούς που έχει κρυμμένους… Δεν θα τα λέμε πια αγκάθια και θάμνους ούτε ζιζάνια και τέτοια πράγματα… Θα τα μάθουμε με τα ονόματα τους και την αξία τους! Δεν συζητάμε δε για το μελισσοκομικό ενδιαφέρον…
2. Ορισμένα από αυτά τα φυτά είναι που δίνουν στο μέλι μας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα μπορούσε να γίνει το μέλι μας ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Τα δεδομένα υπάρχουν άλλωστε και είναι μάλιστα και στα πρακτικά από το τελευταίο πανελλήνιο συνέδριο που έγινε και τα παρουσίασε ο εξαιρετικός φίλος, συνάδελφος και επιστήμονας Γιώργος Μοσχίδης.
Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για πραγματικά δεδομένα που μπορεί οποιοσδήποτε να τα ελέγξει στο χημικό εργαστήριο ανάλυσης μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο. Οι αναλύσεις αυτές γίνονται συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον μπορούν να θεωρηθούν κάτι παραπάνω από βάσιμα και αξιόπιστα.
3. Τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να μπουν οι Μύλοι (Μελάνων) και το νησί της Νάξου, στους παγκόσμιους μελισσοκομικούς χάρτες. Bee routes, beepathnet , κλπ… Πρόκειται για ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας καθώς πρόκειται να προσελκύσει επισκέπτες από ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν πρόκειται για κάτι εξωπραγματικό, αφταστο ή ουτοπικό, αλλά αντιθέτως για κάτι προσιτό και πολύ καλό για όλους μας! Εκτός από την προσέλκυση επισκεπτών, μέσα από αυτό θα βοηθηθούν οι μελισσοκόμοι, οι άνθρωποι θα γνωρίσουν τις μέλισσες και θα μάθουν ποσό πολύ μας ωφελούν… Όλο αυτό είναι κάτι που ήδη “τρέχει” και είναι ζήτημα χρόνου να μπει και το νησί μας σε αυτούς τους χάρτες μεταξύ το πολύ άλλων 10-20 πόλεων – δήμων – χωρών. Μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες τις οποίες πιστεύω ότι με την βοήθεια των αρμόδιων θα τακτοποιηθούν και θα προχωρήσουμε με αυτό. Επιπλέον, μέσα από αυτήν την κίνηση θα φανεί το ήθος μας, η παιδεία, ο πολιτισμός μας και θα δώσει κύρος στον τόπο μας.
4. Στην τελευταία μελισσοκομική διημερίδα που έγινε με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, συζητήσαμε με καθηγητές, επιστήμονες, με τον δήμαρχο της Νάξου, αντιδημάρχους, με ανθρώπους της Περιφέρειας. Συζητήσαμε για αρκετά και σημαντικά πράγματα αλλά το πιο σπουδαίο ήταν η υπόσχεση της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων και δασών!
Μάλιστα!
Μελισσοκομικά πάρκα και δάση λοιπόν! Η δυσκολία σε αυτό ήταν το χωροταξικό ζήτημα με τα δασικά κλπ… Κάτι που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό… Με τους αρμόδιους όμως που τα βάλαμε κάτω και τα συζητήσαμε βρέθηκε η λύση! Οι φυτεύσεις όλων αυτών των δέντρων και των φυτών θα γίνει σε δημοτικές εκτάσεις! Ήταν μια υπόσχεση που μου έδωσαν και δεν την ξεχνώ… Αυτές τις μέρες θα βρεθούμε ξανά με τους αρμόδιους και θα τα συζητήσουμε.
5. Μια μέρα για την μέλισσα & οι Μύλοι, το χωριό των μελισσών. Το 2021, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μέλισσας, έγινε για πρώτη φορά στους Μύλους μια πολύ όμορφη και σημαντική εκδήλωση. Είχαμε καλεσμένους από εργαστήρια, πανεπιστήμια, θεραπευτές, μελισσοκόμους και πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους.
Εκείνη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου & μικρών Κυκλάδων και με την πολύ σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν ο Αποστόλης Ευαγ. Καραμανής (Naxos paint), ο Δημήτρης Βάρσος (γεωπονικό κέντρο Νάξου), ο Αποστόλης Ι. Ρουφάνης, φίλοι, συγγενείς, οικογένεια και οι άνθρωποι του χωριού μας και τους ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την βοήθεια που μας πρόσφεραν!
Αυτήν την ημέρα θέλαμε να την καθιερώσουμε αλλά οι συγκυρίες δεν μας το επέτρεψαν. Το ίδιο δυστυχώς συνέβηκε και με την γιορτή του μελιού που θέλαμε να κάνουμε το Σεπτέμβρη στη χώρα αλλά δεν πειράζει… Ποτέ δεν είναι αργά. Όλα θα γίνουν.
Θα τα καταφέρουμε όμως να την κάνουμε και φέτος αυτήν την σπουδαία μέρα για την μέλισσα! Η μέρα αυτή θα γίνει και πάλι φέτος!
Οποιαδήποτε βοήθεια από όποιον επιθυμεί να προσφέρει, είναι καλοδεχούμενη! Αυτά ήταν τα νέα μας λοιπόν!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό