Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςEOES 2023: Το ΓΕΛ Νάξου "Μανώλης Γλέζος" κέρδισε μετάλλιο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό

EOES 2023: Το ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” κέρδισε μετάλλιο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό

|

Μεγάλη διάκριση για τα παιδιά της Νάξου, τους μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”… Πήγαν στην Ρίγα της Λετονίας και πέτυχαν το .. ακατόρθωτο. Ανέβηκαν στην κορυφή του Ολύμπου καθότι πήραν ένα από τα τρία μετάλλια της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.. Οτι κι εάν πει κανείς για τη προσπάθεια των τριών μαθητών (Κλουβάτου ΣοφίαΜπόσκου Τζοέλ και Σαλτερή Κυριακή-Στυλιανή) και του εκπαιδευτικού τους (Νίκου Βαθρακοκοίλη) είναι λίγο… Ας ρίξουμε τα τείχη όπως έκαναν οι Αρχαίοι Ελληνες.. Και βέβαια ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν ώστε να γίνει αυτό το ταξίδι στην μακρινή Λετονία…

Αναλυτικά. 

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), ως το αρμόδιο επιστημονικό σωματείο για τη διαδικασία επιλογής, προετοιμασίας και οργάνωσης των ελληνικών αποστολών που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Experimental Science Olympiad – EOES), οργάνωσε και φέτος τη συμμετοχή της Ελληνικής αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – EOES 2023 που διεξήχθη από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2023 στη Ρίγα της Λετονίας (ιστοσελίδα διοργάνωσης: https://eoes2023.rsu.lv/).

Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι Μαρία Τσακίρη (Εθνική Συντονίστρια της EOES στην Ελλάδα – Επικεφαλής Ελληνικής Αποστολής), Χρήστος Γεωργόπουλος (Μέντορας Φυσικής – πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), Αντώνιος Χρονάκης (Μέντορας Χημείας – Εκπαιδευτικός 3ου Γε.Λ. Αγίων Αναργύρων Αττικής), Αριστέα Κλειδή (Μέντορας Βιολογίας – Εκπαιδευτικός Προτύπου Γε.Λ. Αγίων Αναργύρων Αττικής), Νικόλαος Βαθρακοκοίλης (Παρατηρητής – Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Νάξου) και Παναγιώτα Τσάγκαρη (Παρατηρητής – Εκπαιδευτικός Προτύπου Γε.Λ. Αγίων Αναργύρων Αττικής), με τις μαθήτριες και το μαθητή Κλουβάτου ΣοφίαΜπόσκου Τζοέλ και Σαλτερή Κυριακή-Στυλιανή του Γενικού Λυκείου Νάξου και τις μαθήτριες Βάλβη ΒασιλικήΜπασίλιους Μαρίνα και Ράζου Σοφία του Προτύπου Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αττικής.

Στην EOES 2023 συμμετείχαν 45 τριμελείς ομάδες μαθητών (σύνολο 135 μαθητές) και 91 συνοδοί εκπαιδευτικοί από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ουκρανία ως τιμητικά φιλοξενούμενη χώρα. Η διοργάνωση ξεκίνησε με την τελετή έναρξης στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας όπου απεύθυναν χαιρετισμούς οι επικεφαλής των οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών και έγινε η παρουσίαση όλων των ομάδων. Το διαγωνιστικό μέρος έγινε στα νεόδμητα εργαστήρια του τμήματος Ιατρικής του Rīga Stradiņš University (RSU). Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο διαθεματικές πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας διάρκειας τεσσάρων ωρών η καθεμία.

Οι δύο δραστηριότητες είχαν θέμα “Το τραγούδι και ο χορός μέσα από τα μάτια της επιστήμης” η πρώτη, με αφορμή το Λετονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού που αποτελεί μέρος της λίστας των αριστουργημάτων της UNESCO της Προφορικής και Πνευματικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από το 2008, και “Το έξυπνο αγγούρι” δηλαδή την υδροπονική καλλιέργεια αγγουριών μέσα σε “έξυπνα θερμοκήπια” που λειτουργούν με ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από αέριο που παράγεται από σταθμό διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων, η δεύτερη.

Οι μαθητές κλήθηκαν να εξερευνήσουν τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να χορεύει και να τραγουδά, τις αρχές καλλιέργειας των φυτών σε ένα υδροπονικό σύστημα μέσα σε ένα έξυπνο θερμοκήπιο καθώς και να κατασκευάσουν ένα υδροπονικό σύστημα για καλλιέργεια αγγουριών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. (Τα θέματα του διαγωνισμού, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, βρίσκονται αναρτημένα στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/EOES2023-tasks-medals)

Το πρόγραμμα είχε επίσης ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με σκοπό την γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους και επισκέψεις σε σημεία επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για μαθητές και συνοδούς.

Κατά την τελετή λήξης έγινε η ανακοίνωση και η απονομή των μεταλλίων με την παρουσία του προέδρου του Rīga Stradiņš University καθηγητή Guntis Bahs, του πρέσβη της Ελλάδος στη Ρίγα κ. Ευθυμιάδη, πρέσβεων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και προέδρων και εκπροσώπων εταιρειών, μεγάλων χορηγών της Ολυμπιάδας.

Σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες απονέμονται μετάλλια. Σε σύνολο 6 χρυσών, 15 αργυρών και 24 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν από ένα χάλκινο μετάλλιο (για τα χάλκινα μετάλλια δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης).

Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν (σε αύξουσα βαθμολογική σειρά) οι ομάδες Εσθονίας Α’, Τσεχίας Β’, Γερμανίας Β’, Λουξεμβούργου Α’, Ουγγαρίας Α’ και πρώτο χρυσό η ομάδα της Γερμανίας Α’.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES 2024, θα γίνει τον Απρίλιο του 2024 στο Λουξεμβούργο.

Συγχαρητήρια αξίζουν στις μαθήτριες και το μαθητή της αποστολής για την άψογη συμπεριφορά τους καθώς και για την επίδοση τους σε μια τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της μετάφρασης των θεμάτων, της διόρθωσης των γραπτών και της διαπραγμάτευσης της βαθμολογίας. Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις και διακρίσεις για το μέλλον!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.