Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΑντ. Πιτταράς: "Αυτό είναι το Laguna Coast Foundation"

Αντ. Πιτταράς: “Αυτό είναι το Laguna Coast Foundation”

|

Laguna Coast Foundation. Mε έδρα την Στελίδα Νάξου, είναι ένας κοινωφελής Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την εφαρμογή επιστημονικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία έχοντας μια συγκεκριμένη ατζέντα δράσεων για τα επόμενα έτη.

Από την πρώτη μέρα ίδρυσή του, το Laguna Coast Foundation κατάφερε την πρώτη του επιτυχία ως προς την προστασία του Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και κατόπιν επικοινωνίας με τον CEO κ. Μάνο, πέτυχε συμφωνία για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη αυτή κατά τα άλλα περιοχή και η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Και σήμερα έρχεται ο ιδρυτής του, ο Αντώνης Πιτταράς με ανοιχτή του επιστολή να εξηγήσει τι είναι το Laguna Coast Foundation. Ενα ίδρυμα που όπως σημειώνει ο κος Πιτταράς έρχεται “να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κουλτούρα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος”.

Τι είναι αλήθεια το Laguna Coast Foundation?

Ονομάζομαι Αντώνης Πιτταράς, είμαι μηχανικός περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όλη μου η ακαδημαϊκή ζωή περιστρέφεται γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Με μια ομάδα επιστημόνων ιδρύσαμε το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό Ινστιτούτο, Laguna Coast Foundation  με στόχο να παρέχουμε -χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση-  εφαρμόσιμες λύσεις στους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης γύρω από την περιοχή Laguna, την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Πρόκειται για μια περιοχή που η καρδιά της είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος με σπάνια πτηνά και ιδιαίτερη βλάστηση. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι  η αναβάθμιση αυτής της πολύ ιδιαίτερης περιοχής αναδεικνύοντας το οικοσύστημά της και μετατρέποντάς το σε οικοσύστημα-πρότυπο παγκοσμίως.

Στην ευρύτερη περιοχή της Laguna ιδιοκτησίες κατέχουν το κράτος, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις.

Ως Περιβαλλοντικός Οργανισμός στοχεύουμε στον πράσινο μετασχηματισμό οικιών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών στην περιοχή αυτήν, ώστε να προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα και όλος αυτός ο σημαντικός οικολογικός πλούτος να περάσει και στις επόμενες γενιές. Το σύνθημά μας είναι ακτιβισμός μέσα από την επιστήμη.

Ως Κοινωφελής Οργανισμός δεν επιβάλλουμε εφαρμογή των προτάσεων μας αλλά τις συστήνουμε και συνδράμουμε -όπου ζητηθεί- ώστε να προσφέρουμε σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος σε ό,τι υπάρχει ήδη στην έκταση των περίπου 1000 αυτών στρεμμάτων.

Στην επιστημονική επιτροπή μας συμμετέχουν Ερευνητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, όπως γεωλόγοι, περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές υδάτινων πόρων, Υδρολογίας, Γεωπονίας κ.α.

Πρώτο κατόρθωμά μας στο φιλόδοξο έργο μας ήταν η υπογειοποίηση πυλώνων μεσαίας τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από την ίδια την εταιρεία. Επόμενη πρότασή μας είναι η δημιουργία ξύλινων οικοτουριστικών πεζοδρόμων που θα ξεκινούν από την χώρα και θα καταλήγουν γύρω από την λίμνη.

Στο πλαίσιο της ακριβικής διαχείρισης ναξιώτικων αγροτικών προϊόντων και της χρήσης νέων τεχνολογιών, προτείναμε συνεργασία με την ΕΑΣ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κύριων γεωργικών προϊόντων της Νάξου μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας.

Τον ερχόμενο Μάιο ο Οργανισμός θα οργανώσει σε συνεργασία με σχολεία και εθελοντές, δράσεις σε όλη την περιοχή γύρω από την Laguna, όπως καθαρισμό της λίμνης και της ακτής. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κουλτούρα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια περιοχή που εκ των πραγμάτων έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από αλόγιστες χρήσεις,όπως αυτή του parking μέσα στην αλυκή, ερχόμαστε να προτείνουμε αντισταθμιστικά οφέλη και να αναδείξουμε τη Laguna ως πηγή ζωής, για τον άνθρωπο και την φύση.

Να διατηρηθεί ένα ζωντανό οικοσύστημα ικανό να φιλοξενεί τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας, το οποίο θα μας παρακινεί να συμμετέχουμε  σε δραστηριότητες όπως παρακολούθηση πτηνών, περιπάτους, εξερεύνηση της φύσης. Ένα μέρος προσβάσιμο σε όλους. Και για όλους.  

Για περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα (εδώ) του Ιδρύματος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)