Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςAmazon Web Services: Με πιλότο τη Νάξο η δημιουργία "έξυπνων" νησιών

Amazon Web Services: Με πιλότο τη Νάξο η δημιουργία “έξυπνων” νησιών

|

Με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, η Amazon Web Services έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών με “πιλότο” το νησί της Νάξου.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Naxos Smart Island έγινε το περασμένο Φθινόπωρο στο νησί από ανώτερο στέλεχος της AWS παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Η εταιρεία μέσω ψηφιακών εφαρμογών αναμένεται να δοκιμάσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, στο συγκεκριμένο νησί , προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες και επισκέπτες.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης η δημιουργία των ψηφιακών λύσεων συνδέεται με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών που σε ένα νησί πολλαπλασιάζεται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών λόγω απομόνωσης.

Αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι αυτή που συντονίζει τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ολοκληρώσουν ποιά είναι η ανάγκη των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια να τη συνδέσει με την Amazon Web Services και με συγκεκριμένους παρόχους εταιρείες που αναπτύσσουν τις εφαρμογές αυτές.

Επισημαίνει ότι η δράση της amazon δεν είναι μία επένδυση αλλά μία πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα χρησιμοποιήσει την ελληνική νησιωτικότητα ως παράδειγμα εφαρμογών και για άλλες απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επελέγη από την AWS, κυρίως για το φιλικό της επιχειρηματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων, αλλά και λόγω των προκλήσεων της ελληνικής νησιωτικότητας.

Η επιλογή της Νάξου έγινε επίσης με κριτήριο το μέγεθος, τη συνύπαρξη και λειτουργία μικρότερων νησιών δορυφορικά του κεντρικού – μεγάλου νησιού, λόγω της γεωγραφικής της ποικιλομορφίας και της διασυνδεσιμότητας της με άλλα νησιά.

Πυλώνες

Το πιλοτικό πρόγραμμα Naxos Smart Island διαμορφώνεται πάνω σε 4 πυλώνες, κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές:

α) Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη,

Β) τηλε-υγεία,

γ) ποιότητα ζωής και αναψυχή και

δ) ψηφιακός εγγραμματισμός πολιτών και δεξιότητες.

Για το πρόγραμμα της Amazon Web Services υπάρχει ήδη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο καθώς και με το Δήμαρχο Νάξου κ. Δημήτρη Λιανό.

Ως παράδειγμα τέτοιων ψηφιακών λύσεων της Amazon είναι η μεταφορά δειγμάτων αίματος και φαρμάκων μέσω drone από και προς μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και συστήματα τηλεϊατρικής που θα συνδέουν ασθενείς με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν βρίσκονται στο νησί.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συνεργασία με την amazon προκλήθηκε μία παράλληλη συζήτηση με την εταιρεία Golden Cargo η οποία καινοτομεί στο κομμάτι των ναυτιλιακών προμηθειών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί τριμερή συμφωνία.

Επίσης θα αναπτυχθούν ψηφιακές πλατφόρμες που θα σχετίζονται με τις υποδομές όπως η ψηφιακή και απομακρυσμένη παρακολούθηση του τομέα διαχείρισης νερού.

“Από τον υπολογιστή θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και των δικτύων της ροής του νερού αλλά και των αποθεμάτων στις δεξαμενές, καθώς η Γενική Γραμματεία επενδύει σημαντικού πόρους κάθε χρόνο στην υδροδότηση των νησιών”, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Μανώλης Κουτουλάκης.

Κάνει λόγο επίσης για ψηφιοποίηση της διαχείριση της κυκλοφορίας των επιβατηγών πλοίων καθώς η Νάξος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα hub της ακτοπλοΐας με πάνω από 40 αφιξοαναχωρήσεις καθημερινά τη θερινή σεζόν.

“Θα υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού και των επισκεπτών για την ακριβή ώρα αναχώρησης άφιξης και τροποποίησης δρομολογίων ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα υλοποιηθούν και εφαρμογές για τα σκάφη αναψυχής που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θέση και ποιά υπηρεσία ζητά να του παρασχεθεί” επισημαίνει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης άλλων ψηφιακών εφαρμογών από την amazon θα υλοποιηθούν επίσης πλατφόρμες για «έξυπνο» φωτισμό που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα πληρωμών για ταξί, αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης, ηλεκτρικοί φορτιστές για ΙΧ και δίκυκλα.

Επίσης ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για τα μουσεία και άλλες τοπικές εκθέσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σημεία ενημέρωσης για τα ωράρια μαγαζιών και υπηρεσιών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα κοντινότερα φαρμακεία.

Η AWS θα προχωρήσει στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων και πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στις ψηφιακές δεξιότητες.

Η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των ψηφιακών εφαρμογών αποσκοπεί στη μεταφορά καλών πρακτικών και άμεσων λύσεων και για άλλα νησιά της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάδειξη της ελληνικής νησιωτικότητα ως ζωντανό εργαστήριο (living lab) για εφαρμογές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί καταλύτης για την ενεργοποίηση και διάδοση του προγράμματος ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τα στελέχη της AWS προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός και εύκολη μεταφορά τεχνογνωσίας και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)