Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΔολοφονία Καραϊβάζ: Βρήκαν συνεργό αλλά... Δύο χρόνια χωρίς εξέλιξη

Δολοφονία Καραϊβάζ: Βρήκαν συνεργό αλλά… Δύο χρόνια χωρίς εξέλιξη

|

Στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, οι αστυνομικοί που είχαν αρχικά την ευθύνη της προανάκρισης καλλιέργησαν σκόπιμα την πεποίθηση ότι επί μήνες κινούνταν στο σκοτάδι.

Σκοπός τους ήταν να προστατέψουν την έρευνα από τυχόν διαρροές, καθώς η πίεση για την κατά το δυνατόν γρήγορη διαλεύκανση της δολοφονίας ήταν τεράστια.

Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο και ενώ ο φόνος παραμένει ανεξιχνίαστος, τα δεδομένα και οι πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση της «Καθημερινή» οδηγούν σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Από την επεξεργασία του προανακριτικού υλικού που οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών είχαν συγκεντρώσει, κυρίως βίντεο από κάμερες ασφαλείας, είχαν καταφέρει να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών από το σπίτι του δημοσιογράφου στον Αλιμο μέχρι, όχι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, όπως είχε αρχικώς ειπωθεί, αλλά μέχρι την οδό Πέτρου Ράλλη, όπου φέρεται να εγκατέλειψαν το μαύρο σκούτερ Beverly οι δύο εκτελεστές.

Επιπλέον, είχαν μπορέσει να εντοπίσουν τις κινήσεις, όχι μόνο των δύο πληρωμένων δολοφόνων, αλλά και ορισμένων μελών της ομάδας υποστήριξης, που το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021 είχαν την ευθύνη για τη διαφυγή και την ασφαλή μετάβαση των δραστών, από το σπίτι του Γ. Καραϊβάζ στην οδό Αννινου, έως το κρησφύγετό τους σε προάστιο του Πειραιά, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή της Νίκαιας.

Από την έρευνα του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών στην περιοχή είχαν μάλιστα προκύψει ενδείξεις και για την ταυτότητα ενός από τα άτομα που μετείχαν στην υποστηρικτική ομάδα: ενός Ελληνα, γνωστού για τις σχέσεις του με τη «νύχτα» και το οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο, τα δεδομένα εις βάρος του δεν είχαν, αρχικώς τουλάχιστον, θεωρηθεί επαρκή για τη σύλληψη και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

Τους τελευταίους μήνες, οι αξιωματικοί που έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης προσπαθούν -σε συνεννόηση με την Εισαγγελία- να συμπληρώσουν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ των ερευνών. Ορισμένες μάλιστα πληροφορίες, που πάντως διαψεύστηκαν από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις η δικογραφία να υποβληθεί στη Δικαιοσύνη με την προσδοκία το προανακριτικό υλικό να αξιολογηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ως επαρκές για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του συγκεκριμένου υπόπτου.

Το χρονικό

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου στον Αλιμο. Ο δημοσιογράφος επέστρεφε από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου εργαζόταν. Πάρκαρε το αυτοκίνητό του 20 μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου έμενε με τη σύζυγο και τον γιο τους, Δημήτρη. Μόλις κατέβηκε απ’ αυτό οι δύο δράστες που τον ακολουθούσαν με ένα μαύρο σκούτερ τον πυροβόλησαν τουλάχιστον δέκα φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Δύο από τις σφαίρες τον έπληξαν στο κεφάλι, με τους αστυνομικούς να μιλούν για «χαριστικές βολές».

Ο φόνος του δημοσιογράφου βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την κοινωνία. Την επομένη του φόνου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε εκτάκτως τον τότε επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας του τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «ειδεχθές έγκλημα», σημειώνοντας ότι «πολύ γρήγορα η αστυνομία θα βρει τους δολοφόνους και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».

Η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το οργανωμένο έγκλημα, με την πίεση για γρήγορη εξιχνίαση να μεταφέρεται άμεσα στους αξιωματικούς της Ασφάλειας που είχαν την ευθύνη της έρευνας. Είχαν εξάλλου προηγηθεί μια σειρά από εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου, που δημιουργούσαν την εντύπωση ότι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα δρα ανεξέλεγκτο.

Για ορισμένες από τις δολοφονίες και για όσα συνέβαιναν στον χώρο της νύχτας είχε αρθρογραφήσει ο Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα Bloko που διαχειριζόταν. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, αυτές των Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη, που δολοφονήθηκαν ο πρώτος το 2019 και ο δεύτερος στα τέλη του 2020, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει, σε συναισθηματικά φορτισμένα κείμενα, στο Bloko, ότι διατηρούσε φιλική σχέση με τα θύματα. Επιπλέον, το όνομα του Καραϊβάζ αναφερόταν σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ για την υπόθεση της λεγόμενης Greek Mafia, με τον ίδιο να καλείται να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος.

Το πρώτο διάστημα μετά τη δολοφονία, το προσωπικό του «Ανθρωποκτονιών» δούλευε διπλές βάρδιες, με περίπου 40 αστυνομικούς εφοδιασμένους με φορητούς υπολογιστές να συλλέγουν βίντεο από το σημείο της δολοφονίας και από τους δρόμους που ήταν πιθανό οι δράστες να είχαν χρησιμοποιήσει για τη διαφυγή τους. Συγκέντρωσαν πάνω από 300 βίντεο από κάμερες ασφαλείας, τα οποία επεξεργάστηκαν σε βάθος αρκετών μηνών. Πέτυχαν να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο διαφυγής του μαύρου Beverly από τον Αλιμο έως την οδό Πέτρου Ράλλη στην περιοχή της Νίκαιας, όπως επίσης να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις της ομάδας υποστήριξης και να συγκεντρώσουν στοιχεία για ένα μέλος αυτής.

Νέες ενέργειες

Τους τελευταίους μήνες, και ενώ από τη δολοφονία του Καραϊβάζ έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει σειρά από αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Ασφάλεια Αττικής και στο «Ανθρωποκτονιών», οι αξιωματικοί που έχουν την ευθύνη χειρισμού του φακέλου καταβάλλουν εντατική προσπάθεια να συμπληρωθούν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της έρευνας.

Πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες προανακριτικές ενέργειες. Διέψευσαν, ωστόσο, πληροφορίες ότι επίκειται η υποβολή του φακέλου στην Εισαγγελία. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση της «Κ», διευκρίνισαν ότι, εάν δοθεί εντολή για κάτι τέτοιο, η δικογραφία θα υποβληθεί κατά αγνώστων δραστών με πιθανό το ενδεχόμενο οι εισαγγελικές αρχές να αξιολογήσουν το προανακριτικό υλικό ως «επαρκές» για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένου υπόπτου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη