Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήLifestyleΥπόθεση Φιλιππίδη: Οκτώ χρόνια κάθειρξης για δύο απόπειρες βιασμού, με αναστολή η...

Υπόθεση Φιλιππίδη: Οκτώ χρόνια κάθειρξης για δύο απόπειρες βιασμού, με αναστολή η ποινή έως το Εφετείο

|

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα 8 έτη κάθειρξης με αναστολή στον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών, συναδέλφων του.

Ο ηθοποιός καταδικάστηκε σε έξι χρόνια για τη μία υπόθεση και σε δύο έτη για τη δεύτερη.

Στον ηθοποιό επιβλήθηκαν, επίσης ομόφωνα, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Μετά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό, οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί για να διασφαλιστεί η παρουσία του Φιλιππίδη στην εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

«Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι φυγόδικος, δεν είναι φυγόποινος και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οι καταγγελόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση που δεν είναι φιλικό πλέον προς αυτόν» ανέφερε η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια η οποία συμπλήρωσε πως, απολογούμενος, και ο ίδιος ο ηθοποιός είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ξανά σε αυτούς τους χώρους.

«Οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευτεί τη θέση του» κατέληξε η εισαγγελέας.

Απορρίφθηκε το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών στον ηθοποιό.

Η πλευρά Φιλιππίδη είχε ζητήσει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου σύννομου βίου, αλλά η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του ηθοποιού.
Αναφερόμενη στο πρώτο ελαφρυντικό, η εισαγγελέας είπε πως: «για την αναγνώριση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά με το πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών που να δηλώνουν αρμονική και ομαλή κοινωνική συμβίωση. Αναφέρθηκε από την υπεράσπιση όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα (σ.σ χρόνος τέλεσης της μίας από τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε) δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά».
“Δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο”

Η κ. Στόγια ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, τονίζοντας πως: «το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος, λέει η υπεράσπιση, έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν ελεήμων. Ο ισχυρισμός προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους του και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

Τι είχε καταθέσει η Λένα Δροσάκη

Η Λένα Δροσάκη είχε καταθέσει πως ο κατηγορούμενος της τηλεφωνούσε συχνά και έδινε στην επικοινωνία τους σεξουαλική, παρενοχλητική διάσταση. «Του έλεγα “κ. Φιλιππίδη, σας παρακαλώ”. Θα μου πείτε γιατί δεν το έκλεινα; Δεν είχα αυτό το σθένος να το κάνω, ένιωθα ότι πρέπει να το κάνω μέχρι το τέλος. Αυτό συνέβη κάποιες φορές. Ήρθανε οι μέρες που εγώ θα έδινα εξετάσεις. Καθόμουν στα σκαλιά του θεάτρου και τον είδα μπροστά μου και μου είπε: “Αν δεν μου κάτσεις δεν θα περάσεις”. Θυμάμαι μόνο να βρίσκομαι στη σκηνή και εκείνη τη στιγμή να μπαίνει μέσα και να πηγαίνει προς την κριτική επιτροπή. Φιλιά αγκαλιές (…) Εγώ είχα παγώσει, τα είχα χάσει. Και μετά φεύγοντας θυμάμαι αυτή τη κίνηση σαν να μου λέει “στο είπα έχω αυτή τη δύναμη να μην περάσεις”. Δεν πέρασα».

Αναφερόμενη στην παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» που ανέβαζε το 2018 η Κάτια Δανδουλάκη, η Λένα Δροσάκη είχε καταθέσει πως είχε ρωτήσει αν ο Πέτρος Φιλιππίδης θα έπαιζε. Όταν πληροφορήθηκε πως θα σκηνοθετεί μόνο, εκείνη απάντησε στην κ. Δανδουλάκη: «Ωραία, διότι αν παίζει εγώ δεν θα είμαι». «Εκείνη μου είπε μην ανησυχείς “θα είσαι υπό την προστασία μου”».

 

Η μάρτυρας είχε υποστηρίξει πως στις πρόβες υπήρχε «ένα εκρηκτικό κλίμα» όταν ο κατηγορούμενος την έβλεπε να συνομιλεί με άλλους συναδέλφους. «Η πρόβα δεν θα ήταν εύκολη θα υπήρχαν εντάσεις (…) Ενημέρωσα την κ. Δανδουλάκη ότι θα φύγω, ότι δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι και εκείνη μου είπε “δεν θα φύγετε. Εσείς δεν κάνατε τίποτα”».

Η κατάθεση στελέχους τηλεοπτικού σταθμού

Στο δικαστήριο είχε καταθέσει και στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού, η οποία είχε συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη σε σόου το 2016. Η μάρτυρας είχε καταθέσει στο δικαστήριο πως βίωσε άγρια σεξουαλική παρενόχληση από τον κατηγορούμενο, τουλάχιστον δυο φορές. Όπως είπε η γυναίκα, είχε ενημερώσει για τα δύο περιστατικά στέλεχος, αλλά και τον ιδιοκτήτη του καναλιού.

Τι είχε καταθέσει η Εβελίνα Παπούλια

Στην κατάθεσή της ενώπιον του ΜΟΔ, η Εβελίνα Παπούλια είχε περιγράψει πως ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε τρομακτικές εναλλαγές στην συμπεριφορά του, η οποία σιγά-σιγά κλιμακώθηκε: «Είχα ακούσει ότι είχε δείρει, ότι περιφέρει τα γεννητικά του όργανα. Είχα ακούσει το περιστατικό με το αυτοκίνητο και την κοπέλα και είχα πει “τόσο πολύ ξέπεσε”».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, ενώ η ίδια βρισκόταν επί σκηνής, ο κατηγορούμενος στις κουίντες είχε κατεβάσει το παντελόνι του. «Σοκάρομαι. Προσπαθώ να συνεχίσω να παίζω. Δεν αντέδρασα, δεν είπα τίποτα. Έχει συμβεί άλλη μια φορά με τον ίδιο τρόπο. Ίσως είχε συμβεί και τρίτη».

 

Μετά από αυτά τα περιστατικά, όπως είχε καταθέσει η κυρία Παπούλια, ακολούθησε απόπειρα του Πέτρου Φιλιππίδη να την «στριμώξει μέσα στο καμαρίνι του», κάτι που η μάρτυρας απέφυγε, όπως είπε: «Τον σπρώχνω (…) Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Την επόμενη μέρα μπήκε στο καμαρίνι μου, του είπα να βγει για να ετοιμαστώ. Μετά ολοκληρώθηκε η συνεργασία».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας