Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήLifestyleΣίφνος - 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του...

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

|

Tο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο «MuSifanto» επιστρέφει για 8η χρονιά, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που συνταιριάζουν την κλασική μουσική με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο.

Το 8ο MuSifantoθα πραγματοποιηθεί  από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023, με καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας, σε ιδιαίτερα σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ξεχωρίζει ο απογευματινός μουσικός περίπατος, μια περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου, που επιφυλάσσει αναπάντεχα ζωντανά, μουσικά στιγμιότυπα και γεμίζει το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο και προσκαλούν καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους να παρουσιάσουν μουσικά έργα για να προσφέρουν έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ανάλογα ακούσματα.

Πρωταρχικός στόχος του MuSifantoείναι να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη, μουσικής κοντά στους μαθητές, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σίφνου.

Επιστεγάζεται έτσι η πολύ σημαντική δουλειά που κάνει στη μουσική εκπαίδευση ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «ΦραγκίσκηΨαχαροπούλουΚαρόρη», που –  εκτός από τη Σίφνο- ταξιδεύει όλο το χρόνο και στα νησιά Ικαρία,Κέα, Κάσο,Λήμνο,Σαντορίνη καιΣέριφο,προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σεμαθητές.

Στο πλαίσιο του 8ου MuSifantoθα ακούσουμε το μουσικό σύνολο Canto Soave, που ειδικεύεται στην φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τους MilosVukovic και D&AGuitarDuo στην κιθάρα, το τρίο Γ. Κοντραφούρη, που θα παρουσιάσει κομμάτια από τις δισκογραφικές δουλειές του και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της Jazz,τον Απόστολο Παληό στο πιάνο, σημαντικούς δασκάλους μουσικής και τους μαθητές τους.

Ενδεικτικά, και μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στο MuSifantoτα προηγούμενα χρόνια η Ντόρα Μπακοπούλου, η Νεφέλη Μούσουρα, η Φανή Αντωνέλλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Κώστας Τοσίδης, ο Marco Ramelli, ο Michael Klinghoffer, η ShaniInbar και ο Daniel Goritz.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων και Επισιτισμού Σίφνου.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Με ελεύθερη είσοδο

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Συναυλία τoυ συνόλου *Canto Soave* Μονή Φυρογίων

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ κιθάρας: Milos Vukovic, D&A Guitar Duo (Δημήτρης Κουρζάκης – Άγγελος Μπότσης) Μονή «Παναγιά το Βουνό»

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ πιάνου: Απόστολος Παληός Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 19:30

ΜουσικόςΠερίπατος

Απογευματινός περίπατος στο μοναδικό στενό του Αρτεμώνα σε διαδρομή φυσικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής; με αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα.

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Συναυλία jazz μουσικής: *Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο* – Πλατεία στο Κάτω Πετάλι

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Μαθητική συναυλία σεμιναρίων κιθάρας, τρομπέτας και μουσικών συνόλων – Πλατεία στο Κάτω Πετάλι

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Μαθητική συναυλία σεμιναρίων πιάνου και μονωδίας –  Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας

* Το σύνολο Canto Soave ειδικεύεται στην φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και αποτελείται από τις Νατάσα Αγγελοπούλου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Έφη Μηνακούλη και Κατερίνα Κτώνα. Το σύνολο έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες αίθουσες της Αθήνας. Το CD τους με τίτλο Vita Segreta Musica Segreta κυκλοφόρησε από την FM Records.

Μάιρα Μηλολιδάκη: Σοπράνο υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη, ηθοποιός και διδάκτωρ Σημειολογίας από τη Σορβόννη συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή και τους Έλληνες συνθέτες. Διδασκαλία τραγουδιού στο Deree και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Νατάσσα Αγγελοπούλου: Σοπράνο, πιανίστα και μαέστρος, αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου με σημαντική παρουσία με όλες τις της ιδιότητες στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα. Διετέλεσε μαέστρος τη χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έφη Μηνακούλη: Μέτζο σοπράνο, λαουτίστα και μουσικολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές ορχήστρες και έχει συμπράξει σε πολλές μπαρόκ όπερες και βραβευμένες ηχογραφήσεις. Είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος, όπου διευθύνει και την χορωδία ACG Community Choir.

Κατερίνα Κτώνα: Τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της Ανώτατης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου). Έχει συνεργαστεί με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες και έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα σημαντικά έργα του 20ού αιώνα. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

* Ο Γιώργος Κοντραφούρης πιανίστας, οργανίστας και δάσκαλος με μεγάλη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες όλου του κόσμου με επιτυχία κι έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι: Ralph Peterson Jr., Lou Donaldson, Bob Brozman, David Liebman, Benny Golson, Sheila Jordan, Houston Pearson, κ.α Αυτό το τρίο, θα παρουσιάσει έργα από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Κοντραφούρη “The Passing” και ”Tribute to Bill Evans” καθώς και κομμάτια από παλαιότερες δουλειές, και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της Jazz και όχι μόνο αυτής.

Σεμινάρια – Ημερομηνίες:

Κιθάρα, Τρομπέτα, Μαθητική Ορχήστρα                   05-09 Ιουλίου 2023

Πιάνο                                                           06-10 Ιουλίου 2023

Μονωδία                                                       04-10 Ιουλίου 2023

Καθηγητές:

ΚΙΘΑΡΑ

Milos Vukovic: Ο πολυβραβευμένος Miloš Vuković (ΜΑ) είναι κλασικός κιθαριστής και καθηγητής από τη Σερβία, έχοντας αποσπάσει πάνω από 50 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Σήμερα δίνει ρεσιτάλ και συναυλίες Μουσικής Δωματίου σε όλη την Ευρώπη.

Δημήτρης Κουρζάκης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας (MusMPerfRNCM). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νεοκλασσικού και του Κλασσικού Ωδείου. Διευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας.

Άγγελος Μπότσης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας. Απόφοιτοςτου Royal Northern College of Music. Έφορος κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και καθηγητής κιθάρας στο Νεοκλασσικό Ωδείο.

ΠΙΑΝΟ

Απόστολος Παληός: Διεθνώς καταξιωμένος σολίστ πιάνου με εμφανίσεις στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και πλούσια δισκογραφία, δρ. μουσικολογίας-ερευνητής και διδάσκων πιανιστικής εκτέλεσης και μουσικής ερμηνείας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

ΜΟΝΩΔΙΑ

Ειρήνη Καράγιαννη: Μέτζο σοπράνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στηνΕλλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Από το 1992 ερμηνεύει, σε σημαντικές αίθουσες και λυρικά θέατρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ρόλους του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου.

ΤΡΟΜΠΕΤΑ

Κική Ανωμεριανάκη: Αριστούχος διπλωματούχος του Ωδείου Ορφείο Αθηνών στην Τρομπέτα και αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Μόνιμο στέλεχος της Φιλαρμονικής ΛΣ και έκτακτη συνεργάτης της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Διδάσκει τρομπέτα στο ΚλασσικόΩδείο Χολαργού και στο Νεοκλασσικό Ωδείο Γέρακα.

Συμμετέχουν οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη»: Τάκης Γιαννόπουλος (Κιθάρα), Νικήτας Μιχαλόπουλος (Κιθάρα), Δάφνη Τόκκα (Πιάνο).

Περισσότερες πληροφορίες για τα Εργαστήρια

Τα πρώτα Μουσικά Εργαστήρια ιδρύθηκαν το 1996 από την μουσικοπαιδαγωγό Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου- Καρόρη με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους των νησιών να γνωρίσουν τη μουσική τους παράδοση, τον κόσμο της κλασικής μουσικής και παράλληλα νααναπτύξουν το ταλέντο τους. Συνολικά, στο διάστημα των 30 χρόνων ιδρύθηκαν Μουσικά Εργαστήρια στα νησιά Ικαρία, Κάσο, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνο, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Κάσο. Δείγμα της πολύχρονης δραστηριότητάς τους είναι η παραγωγή ενός βίντεο με την Air του J. S. Bach.

Μία γεύση από το MuSifanto :

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Times: Φθινοπωρινές διακοπές σε Ιο, Νάξο, Αντίπαρο και Κουφονήσια

Οι βρετανικοί Times προτείνουν για διακοπές και μετά την υψηλή σεζόν περιοχές της Ελλάδας ... Ποιες είναι από τις Κυκλάδες

Μ. Πολυκρέτης: Καταγγελία για το οίκημα αναμονής επιβατών στον Βόλωκα

Η καταγγελία του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Πολυκρέτη για το ακίνητο (οίκημα αναμονής επιβατών) στο λιμάνι του Βόλωκα

“Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Απόψε (23/09) “Ανοιώθω” και μελωδίες με τον Christopher King

Δεύτερη ημέρα στη βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω» στο Κτήμα Κάμπονες. - Στο προσκήνιο η τσαμπούνα και οι Christopher King - Γιάννης Πανταζής.

Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο

Με 158 "ναι" υπερψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο

Μ. Πολυκρέτης: Έκαναν τον ΣΜΑ Κουφονησίου ανεξέλεγκτη χωματερή

Καταγγελία από τον Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με την κατάσταση στον ΣΜΑ Κουφονησίου

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

“My Empire” Casino: Πως να αξιοποιήσετε σωστά τα bonus και να αποφύγετε τις παγίδες

Για να χρησιμοποιήσετε τα μπόνους στο My Empire καζίνο ή να μην τα χρησιμοποιήσετε: οφέλη, χαρακτηριστικά και παγίδες

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Λιβύη: Πέντε (5) οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 με τους τραυματίες (video)

Σίκινος: Δείχνει το δρόμο για μία εναλλακτική πρόταση τουρισμού;

Η μείωση της ζήτησης για κορεσμένους προορισμούς και η αύξηση της επισκεψιμότητας νησιών όπως η Σίκινος –με ταυτόχρονη επέκταση της διάρκειας της σεζόν τους– είναι ήδη μια πραγματικότητα που ανταμείβει αυτούς που επέλεξαν να επενδύσουν βιώσιμα

Εκλογές 2023 – Μ. Πολυκρέτης για τρία έργα υποδομών: “Θλίβομαι ειλικρινά γι’ αυτήν την πολιτική”

Η παρέμβαση του Μανώλη Πολυκρέτη για τρία σημαντικά έργα: υπογειοποίηση στα δίκτυα της ΔΕΗ, τοποθέτηση νέας αφαλάτωσης στη Δονούσα και στο έργο οδοποιίας στον δρόμο Δανακό - Λιγαρίδια - Τι δηλώνει
loading...