Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Α. Σιγάλας: "Η Σαντορίνη για το 2023 θα είναι έτοιμη...

Σαντορίνη – Α. Σιγάλας: “Η Σαντορίνη για το 2023 θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των φίλων και θαυμαστών της”

|

Στη Σαντορίνη, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πετύχαμε το 2022, φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι το 2023 θα είναι για τον τουρισμό μας η πλέον επιτυχημένη χρόνια σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες.

Η Σαντορίνη έχει πλέον αναδειχθεί και καθιερωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Και ενώ οι προσπάθειες όλων (Δημοτικής Αρχής, Συλλογικών Φορέων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών  και εργαζομένων) κατατείνουν στην καλύτερη προετοιμασία της Σαντορίνης για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή την επιτυχία της επερχόμενης τουριστικής σεζόν, ο κύριος Αντώνης Ηλιόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, προχώρησε σε μία αψυχολόγητη ενέργεια εντυπωσιασμού και ουσιαστικά δυσφήμησης της Σαντορίνης.  Γιατί πώς διαφορετικά μπορεί να εκληφθούν  ο ιδιαίτερα τραγικός τόνος, οι βαρύγδουπες εκφράσεις και οι κινδυνολογικές προβλέψεις που χρησιμοποιεί στη δημόσια επιστολή του, για να περιγράψει ένα όντως υπαρκτό, αλλά πρόσκαιρο, πρόβλημα που αφορά στο ΧΑΔΑ της Σαντορίνης, και το οποίο ήδη αντιμετωπίζεται;

Ο κ. Α. Ηλιόπουλος εμφανιζόμενος ως κήνσορας και ως εγγυητής της πορείας του τουρισμού στη Σαντορίνη επιλέγει συστηματικά εδώ και καιρό την τακτική της απαξίωσης και της υποτίμησης της Δημοτικής Αρχής και του έργου που επιτελεί.

Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, με το θέμα του ΧΑΔΑ, ενώ προφανής στόχος του είναι η Δημοτική Αρχή, στοχοποιεί ουσιαστικά τη Σαντορίνη και προκαλεί  επικοινωνιακή ζημιά στην τουριστική εικόνα του νησιού μας.

Επισημαίνουμε στον κ. Ηλιόπουλο ότι, παρά τις προσπάθειές του, η γόνιμη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους συλλογικούς εκπροσώπους του τουρισμού δεν πρόκειται να διαταραχθεί.

Ο Δήμος θεσμικά αποτελεί τον συλλογικό εκφραστή της Σαντορίνης και τον εγγυητή του συλλογικού συμφέροντος των Σαντορινιών.

Άλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει.

Η έλευση, μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη το 2020 και η κήρυξη της έναρξης της τουριστικής περιόδου από το νησί μας, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και ανάδειξη της  Σαντορίνης ως ασφαλούς υγειονομικού προορισμού, οι σημαντικές δράσεις και η προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων αποδεικνύουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τόσο το συλλογικό συμφέρον, όσο και τα επιμέρους επαγγελματικά συμφέροντα των Σαντορινιών.

Στο θέμα της επιστολής του κ Ηλιόπουλου τονίζουμε επιπλέον και τα ακόλουθα:

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αντικειμενικά την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της όντως δύσκολης κατάστασης  στο ΧΑΔΑ και  αγωνιζόμαστε διαρκώς γι αυτό,  αντιμετωπίζοντας πλείστα όσα εμπόδια παράλογης γραφειοκρατίας αλλά και ακατανόητης υπονόμευσης.

Βεβαίως μας προκαλεί έκπληξη  ότι, το θέμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ, παρουσιάζεται ωσάν να προέκυψε χθες, ενώ αντιθέτως είναι μία ανοιχτή πληγή  στο σώμα της Σαντορίνης, τουλάχιστον από το 2003, η οποία έχει κακοφορμίσει ήδη από το 2014.

Τη συγκεκριμένη χρονιά (2014), είχε υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο του ΧΑΔΑ, ο οποίος όχι μόνο δεν έκλεισε και δεν αποκαταστάθηκε, αλλά επεκτάθηκε εντός του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου και επιβαρύνθηκε με  επιπλέον 500.000 τόνους σκουπιδιών.

Αυτή την κατάσταση κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

1) Απαλλοτριώσαμε και αποκτήσαμε την κυριότητα  χώρου  πενήντα (50) στρεμμάτων δίπλα στο ΧΑΔΑ,  προκειμένου να εγκαταστήσουμε τα μηχανήματα της ενδιάμεσης φάσης και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του.

2) Ολοκληρώσαμε,  με δαπάνη του Δήμου, όλες τις απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και περιμένουμε δυστυχώς, επί δύο σχεδόν  χρόνια,  την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  εγκρίνει στη συνέχεια τους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης για να  δημοπρατήσουμε το έργο της αποκατάστασης.

3)  Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4.025.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ καθώς και για την εκτέλεση της εργολαβίας  της ενδιάμεσης φάσης.

4) Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στον οποίο ο δήμαρχος Θήρας κατέχει τη θέση του Γραμματέα, έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα, προχώρησε ήδη στην προκήρυξη του Διαγωνισμού, με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία, για 25 χρόνια, του Ολοκληρωμένου Έργου της Οριστικής Διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης προσφορών, προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου. Παράλληλα και με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων,  ο δήμος Θήρας έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό σάρωσης οδών και κοινόχρηστων χώρων, με χρήση οχημάτων νέας τεχνολογίας και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ εργολαβία αποκομιδής απορριμμάτων, τριετούς διάρκειας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, στον τομέα της καθαριότητας, η κατάσταση θα είναι ριζικά βελτιωμένη στη νέα τουριστική σεζόν.

Επιστρέφοντας στο θέμα του ΧΑΔΑ θυμίζουμε ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αντιμετώπισαν τη διαχείριση του με ανάθεση εργολαβίας μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε  και η παρούσα Δημοτική Αρχή, έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε έληξε τυπικά  η ισχύουσα σύμβαση. Στην πραγματικότητα ο εργολάβος είχε εγκαταλείψει νωρίτερα το έργο,  επικαλούμενος την  αύξηση της δαπάνης των καυσίμων και  αδυναμία συνέχισης της εργολαβίας. Η νέα  εργολαβία που προκηρύχθηκε απέβη άγονος και έτσι προχωρήσαμε στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης,  κατά τη διάρκεια της οποίας ανέκυψαν προβλήματα ως προς τη νομιμότητα της πληρωμής του εργολάβου και η “απειλή” καταλογισμού στο Δήμαρχο του ποσού της εργολαβίας.

Εκ των πραγμάτων, η κατάσταση στο ΧΑΔΑ επιδεινώθηκε και δημιουργήθηκε η πράγματι απαράδεκτη εικόνα που και εμείς οι ίδιοι επισημάναμε.

Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροκήρυξης της εργολαβίας διαχείρισης του ΧΑΔΑ και μέχρι να ολοκληρωθεί αναγκαστικά θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν τα ίδια, γραφειοκρατικού τύπου  εμπόδια.

Εν τω μεταξύ μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι, τις τελευταίες μέρες, με  πρωτοβουλία που ανέλαβε προσωπικά ο δήμαρχος, η κατάσταση στο ΧΑΔΑ έχει βελτιωθεί ριζικά.

Είναι προφανές ότι, οι φωτογραφίες που έχει επισυνάψει στην επιστολή του ο κ. Α Ηλιόπουλος αφορούν  το προηγούμενο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή, που αποδεδειγμένα αγωνίζεται για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Σαντορίνης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού,  θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η  εικόνα που παρουσίασε για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο ΧΑΔΑ  να μην ξαναεμφανιστεί, έως την οριστική αποκατάσταση του.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, τόσο ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και στην προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, έχει να επιδείξει σημαντική δράση και απτά αποτελέσματα.

Συνεργαζόμενη  με την πολιτεία, την περιφέρεια και τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση   και  αναβάθμιση του τουριστικού  προϊόντος της Σαντορίνης.

Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον έχοντας ως μόνιμο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και προσβλέποντας σε μία διαρκώς βελτιούμενη, από χρόνο σε χρόνο, τουριστική σεζόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι,  η επερχόμενη τουριστική σεζόν θα είναι πιο επιτυχημένη από κάθε προηγούμενη.

Η Σαντορίνη για το 2023 θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των φίλων και θαυμαστών της και να τους προσφέρει μοναδικές και  ασυναγώνιστες εμπειρίες.

Ο Δήμαρχος Θήρας

Αντώνιος Σιγάλας

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή