Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος: Κίνηση για την προστασία των κεδροδασών

Πάρος: Κίνηση για την προστασία των κεδροδασών

|

Μία σημαντική πρωτοβουλία με περιβαλλοντικό στόχο πραγματοποιήθηκε στην Πάρο, μέσα στον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Πάρου, ολοκληρώθηκε ένα καινοτόμο πιλοτικό έργο για την φυτοπροστασία των Κεδροδασών, σε Μικρό, Μεγάλο Φιλίζι και Σάντα Μαρία.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πάρου, κάλεσε πολίτες και επιχειρηματίες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, ώστε να προστατευτούν συγκεκριμένα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα.

Πότε ξεκίνησε το πιλοτικό έργο

Το έργο άρχισε στις 30 Ιανουαρίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου 2023. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, εκτελέστηκαν εργασίες όπως: κλάδεμα και κοπή προσβεβλημένων μερών των δένδρων, συγκέντρωση προϊόντων κλαδέματος, αποκομιδή και καύση τους καθώς και επούλωση των τομών κοπής με ειδική πάστα τομών για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσής της. Οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη και τη συνεργασία του Δασαρχείου Σύρου και τις οδηγίες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στην περιοχή της Λάγγερη όπου έχουν προγραμματιστεί ανάλογες εργασίες στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, στάλθηκαν δείγματα για τον έλεγχο ύπαρξης μυκητολογικών προσβολών καθώς και για την πιθανότητα αυτές να έχουν μεταφερθεί σε νοτιότερες περιοχές, όπως Μώλος και Τσουκαλιά. Στις περιοχές αυτές δεν ανιχνεύθηκε προσβολή από την ασθένεια, πάρα ταύτα έχει προγραμματιστεί επανέλεγχος.

Τι είναι τα Κεδροδάση

Τα Κεδροδάση είναι ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα, θεμελιώδους αξίας για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αναγνωρίζοντας την αξία τους, καθώς και τη σημασία της διαφύλαξης και της διατήρησής τους για τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος στο νησί της Πάρου, επελέγησαν πιλοτικά οι περιοχές Μικρό και Μεγάλο Φιλίζι καθώς και η Σάντα Μαρία για την εφαρμογή ενός καινοτόμου έργου για την φυτοπροστασία τους. H προσβολή και στις τρεις περιοχές επέμβασης είναι εκτεταμένη καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του δάσους είναι έντονη και οι φθορές των δένδρων είναι εμφανώς ορατές.

Το κάλεσμα του Δήμου στον κόσμο

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Πάρου καλεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των περιοχών να συνδράμουν στην προστασία των Κεδροδασών της Πάρου και συγχρόνως συστήνεται να μην γίνεται χρήση των περιοχών αυτών για δραστηριότητες όπως κατασκήνωση, βοσκή κλπ. καθώς και ρίψη απορριμμάτων όπως πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι, όσοι ιδιοκτήτες γειτνιάζουν με Κεδροδάση στις περιοχές Μικρό και Μεγάλο Φιλίζι και Σάντα Μαρία, καλούνται να ζητήσουν έγκριση κοπής των ξερών κλαδιών από τα δέντρα τους από το Δασαρχείο Νάξου, ή να απευθυνθούν στο Δασικό Φυτώριο Πάρου για να διαβιβάσουν υπηρεσιακώς το αίτημά τους.

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πάρου, με αίσθημα ευθύνης προς το περιβάλλον και την κοινωνία, μέσω σχετικών δράσεων, στοχεύει στη μείωση των πλαστικών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Η προστασία του Περιβάλλοντος οφείλει να είναι τρόπος ζωής για όλους μας, όπως και η προσπάθειά μας να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο στην επόμενη γενιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Φασκελοκουκούλωστα ή “Το τάξιμο είναι εύκολο. Στο δόσιμο αρχίζουν τα δύσκολα”

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που πέρασε. Με την ...μπαρουφολογία να ξεπερνάει κάθε όριο τη στιγμή που οι συμπολίτες μας πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: “Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος”

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισήμανε πως «η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού υποδηλώνει ένα υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί, ανεξάρτητα από το αν «άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε».

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.