Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΕφυγε πλήρης ημερών ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Εφυγε πλήρης ημερών ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

|

Πολυπράγμων αρχιτέκτων, πολεοδόμος, διανοητής και στοχαστής, καθηγητής επί σειράν ετών στο ΕΜΠ, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας απεβίωσε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου σε ηλικία 98 ετών.

Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής άνοιξης και το έργο του, πολυδιάστατο και σε διάλογο με τη φύση και το περιβάλλον, τις τέχνες και την κληροδοτημένη εμπειρία, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο ως ύλη αλλά και ως ιδέες. Είχε σχεδιάσει μεγάλα έργα, πολυκατοικίες, τραπεζικά καταστήματα, επαύλεις. Είχε γεννήσει ένα σώμα έργου και σκέψης.

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, διπλωματούχος του ΕΜΠ το 1948, συνδέεται με πολλές και ενδιαφέρουσες προκλήσεις και μεταβολές της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετιών. Ηταν νέος ακόμη όταν, έχοντας ολοκληρώσει και τις περαιτέρω σπουδές του στις ΗΠΑ (Κολούμπια) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβε μαζί με άλλους νέους αρχιτέκτονες την ανοικοδόμηση της Σαντορίνης μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1956. Τότε (1956-1960) υπηρέτησε στο υπουργείο Δημοσίων Εργων και στην περίπτωση της Σαντορίνης επέδειξε ικανότητες που αφορούσαν όχι μόνο το αρχιτεκτονικό – πολεοδομικό έργο αλλά και το ομαδικό και συναδελφικό πνεύμα και την παραγωγή συλλογικής εργασίας προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτή ήταν μία ουσιώδης παράμετρος της προσωπικότητάς του. Ηταν ενεργός τόσο στα του αρχιτεκτονικού κλάδου όσο και στα ευρέως τεκταινόμενα με θέσεις εκφρασμένες δημόσια για πολλά σημαντικά θέματα, από το μέλλον των πόλεων έως την ποιότητα της ανώτατης παιδείας.

Ηταν ένας ενεργός πολίτης. Συγκέντρωνε τις σκέψεις του, έγραφε βιβλία, περπατούσε στην πόλη. Ευτύχησε να δει τη μεγάλη έκθεση – αφιέρωμα που οργάνωσε για το έργο του το Μουσείο Μπενάκη (2008), υπηρέτησε την αρχιτεκτονική τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα. Σημαντικό ήταν το έργο που άφησε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την Εθνική Τράπεζα (δεκαετία 1960), την εποχή που παράλληλα αναπτύσσει το ιδιωτικό αρχιτεκτονικό γραφείο του. Καίρια ήταν επίσης η συμβολή του στη διαμόρφωση των Αστεριών στη Γλυφάδα, έργο μεγάλης αναπτυξιακής ώθησης και υψηλού συμβολισμού για τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ενα από τα έργα του είναι και το Θέατρο των Εξαρχείων (κόρη του είναι η ηθοποιός Αννίτα Δεκαβάλλα).

Οπως σημειώνει η ιστορικός της αρχιτεκτονικής και ερευνήτρια Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ για την αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’50 και ’60, «τότε ακριβώς αναδεικνύονται ο Νίκος Βαλσαμάκης και ο Τάκης Ζενέτος, δύο πρωτοπόροι μοντερνιστές μεγάλου διαμετρήματος, και τότε παράγεται μοντέρνα αρχιτεκτονική και ντιζάιν υψηλής στάθμης στα πολυσύχναστα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, σε κέντρα αναψυχής και σε κατοικίες από προικισμένους δημιουργούς σαν τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και την Αναστασία Ε. Τζάκου» («Κ», 17.5.1998).

Η τεράστια προσφορά του συνοψίζεται σε αρχιτεκτονικό έργο υψηλής ποιότητας και παραγωγή σκέψης που έθετε τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις, χωρίς αναστολές, με ηθική ακεραιότητα και με τη σοφία μιας μακράς διαδρομής. Θα μείνει για πάντα ως ένας από τους μεγάλους της φωτεινής δεκαετίας του 1960.

Το αντίο από τον Σύλλογο Μηχανικών Θήρας 

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας αναφέρει τα παρακάτω για την απώλειά του:

“Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας. Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σίκινο, αφιερώθηκε στην αρχιτεκτονική με πάθος, μέχρι το τέλος της ζωής του και με το πλούσιο αρχιτεκτονικό του έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δικαίως θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του.

Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Σαντορίνη ως επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που ανέλαβε το έργο της ανοικοδόμησης μετά το σεισμό του 1956. Επί 4 χρόνια (1956-1960) έμεινε στο νησί και υπό αντίξοες συνθήκες μελέτησε και επέβλεψε τις επεκτάσεις 10 οικισμών, τον σχεδιασμό ενός νέου οικισμού (Καμάρι) καθώς επίσης πλήθος δημοσίων κτιρίων όπως σχολείων, νηπιαγωγείων, κοινοτικών κέντρων, μουσείων, δικαστηρίων (σημερινή ΔΟΥ Θήρας). Το έργο αυτό, ένα από τα ελάχιστα υλοποιημένα παραδείγματα οργανωμένης πολεοδομικής ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής, ως υπόδειγμα σύγχρονης δόμησης σε ένα ιδιαίτερο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.

Χρέος μας είναι η προστασία αυτής της σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς χαρακτηρίζοντας το σύνολο των δημοσίων κτιρίων εκείνης της περιόδου ως μνημεία και αποκαθιστώντας τα με σεβασμό ως προς την αρχική τους μορφή”.

Με πληροφορίες και Photo από την εφημερίδα “Καθημερινή”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Γ. Μαργαρίτης: “Η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές κουβέντες”

Η τοποθέτηση του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη σχετικά με το επίμαχο θέμα του υπό κατασκευή γηπέδου "8χ8" στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Βάβουλας: “Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό θα φτάσει το κατσίκι φέτος” (video)

Δ. Καπούνης και Γ. Βάβουλας στο Mega: «Ακριβότερο φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου». (video)

Μ. Πολυκρέτης: “Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Λιανέ να στερείτε από τη νεολαία μας ένα χώρο άθλησης”

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο 8Χ8 στην πόλη της Νάξου

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής