Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΣύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του...

Σύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του Νεωρίου

|

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου.

Η Κυβέρνηση έβαλε πλάτη και η Onex πρέπει να αποδείξει πλέον με πράξεις ότι είναι έτοιμη να επενδύσει ώστε το Νεώριο Σύρου να βγει από το τέλμα και να κάνει βήματα προς τα εμπρός… Και κυρίως να ανακτήσει και πάλι την θέση της στην αγορά των ναυτιλιακών επενδύσεων… Κίνηση που είναι προς το συμφέρον της Σύρου που θα έχει και πάλι την βαριά της βιομηχανία σε …δράση… 
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mononews.gr «επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου. Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος της Onex θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής. Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

Νέες Υπηρεσίες και δραστηριότητες
Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ναυπηγείου, μπαίνοντας σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προτίθεται να ασχοληθεί με:
1. Μετασκευές Μέσων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
2. Κατασκευές Αμυντικών Ναυτικών Συστημάτων
3. Επέκταση των υπηρεσιών Mega Yachting
4. Μετασκευές – Κατασκευές Εξειδικευμένων Πλωτών Μέσων
Κατά αυτό τον τρόπο, το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

Μουσείο και τεχνικές σχολές
Πέρα από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η ONEX φιλοδοξεί να αναδείξει την μακρά ιστορική πορεία του Νεωρίου, η οποία πηγαίνει πίσω στο 1861.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του Νεωρίου μέσα στο χρόνο καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη!
Επιπλέον, θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι επενδυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο που παίζει το Νεώριο στην τοπική κοινωνία της Σύρου θέλουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας να δημιουργήσουν  εξειδικευμένα τμήματα ή και σχολές θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.
Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι και η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χορήγηση υποτροφιών. Έτσι, θα υπάρξει πλέον και φοιτητικός τουρισμός στο νησί που θα φθάνει από όλη την υφήλιο!
Παράλληλα, μέσω συναφών δράσεων στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σύρου ως ιστορικού βιομηχανικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το οικονομικό σκέλος…

Για όλα τα παραπάνω, η Onex θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:
# Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
# Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
# Για επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000
Η Onex εκτιμά ότι τα έσοδα που θα αρχίσει να έχει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου να φθάσουν 30 εκατ. ευρώ ενώ από το τρίτο έτος και μετά, αναμένει έσοδα που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.
Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και ενεργοποιηθούν οι στρατηγικές για κατασκευές εμπορικών πλοίων, ειδικές κατασκευές, τουριστικών σκαφών, υπηρεσιακών σκαφών κλπ.

Διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας

Η διάσωση των ναυπηγείων και η πλήρης επαναλειτουργία τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλώς την απασχόληση.
Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του Ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της ONEX θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς.
Καθώς προχωράει το κομμάτι των κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κλπ.) καθώς και οι ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 800.
Απώτερος στόχος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πάνω από 1.100, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό