Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΠΝΑΙ - Μύκονος: Σημαντικές δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής

ΠΝΑΙ – Μύκονος: Σημαντικές δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής

|

Πέντε έργα από τη Μύκονο μέσω ΠΝΑΙ στο ΠΑΑ 2014 – 2020 – Ποια είναι και ποιους τομείς δράσης καλύπτουν – Στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, πέντε έργα στο νησί της Μυκόνου,  που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων δράσης, όπως πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός και κοινωνική μέριμνα,  εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό  474.731,61 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα έργα:

1. Αποκατάσταση Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου (προϋπολογισμού 143.764,99 ευρώ)

Το Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ» ιδρύθηκε με σκοπό την διατήρηση της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου ενός ιδρύματος, που αποτελείται από τρία παραρτήματα με βασικότερο το σπίτι του Κάστρου ή Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου το οποίο θεωρείται το παλαιότερο κτίσμα του νησιού και είναι κτισμένο πάνω σε σωζόμενο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυκόνου. Είναι για μια διώροφη κατοικία η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, γούρια, φορεσιές και έπιπλα από αστικές κατοικίες του 19ου και 20ου αιώνα. Επίσης στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν σημαντικές συλλογές υφαντών, ταμάτων, κοσμημάτων και πιάτων, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Στο σπίτι του Κάστρου φιλοξενούνται ακόμη γλυπτά της μεταβυζαντινής περιόδου, κανόνια, άγκυρες από μυκονιάτικα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του ’21.

Τα εκθέματα του μουσείου και ο τρόπος που είναι στημένα, αποτυπώνουν την ιστορία και την λαογραφία της Μυκόνου και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού της. Τέλος, μέσα στο σπίτι αυτό υπάρχουν και δύο εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, ένα τμήμα του περιτειχίσματος της πόλης της Μυκόνου και το πηγάδι του πειρατή Μανώλη Μερμελέχα. Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου χρήζει άμεσης αποκατάστασης ειδικότερα αναφορικά με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς σοβάδες, τα κουφώματα και τις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις. Επίσης απαιτείται η φύλαξή του με εγκατάσταση συναγερμού και καμερών.

Δικαιούχος του έργου είναι το Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ».

2. Περίπτερο Πληροφόρησης Ανω Μερά Μύκονος (προϋπολογισμού 13.186,70 ευρώ)

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση ενεργειακά αυτόνομου περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης (info kiosk) στην κεντρική πλατεία Άνω Μεράς Μυκόνου. Το περίπτερο θα είναι ξύλινο , χρώματος λευκού, με καλαίσθητο φωτισμό, ενταγμένο στις προδιαγραφές της τοπικής παραδοσιακής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, ενώ ο τρόπος κατασκευής του θα επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση , αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του.

Οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλυφθούν εξ ́ ολοκλήρου από μικρό υβριδικό σύστημα ισχύος 850Wp (φωτοβολταικό πάνελ και ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα) προσφέροντας πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του. Στο περίπτερο θα απασχοληθούν σ ́ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν εξειδικευμένα άτομα , (κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος από αναγνωρισμένες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων ή αν έχουν σχετική επαγγελματική εμπειρία ή έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το info kiosk θα είναι υψηλού επιπέδου και ο επισκέπτης, με την άφιξή του θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε οικείο και άριστα οργανωμένο περιβάλλον.

Πρωτογενής στόχος είναι η λειτουργία του περιπτέρου να προσφέρει μια πολιτιστική ανάσα στην περιοχή της Άνω Μεράς, αποτελώντας πυρήνα όχι μόνο πληροφόρησης και τουριστικής ενημέρωσης αλλά ευρύτερης κοινωνικής δικτύωσης και δραστηριότητας. Είναι μια καλή ευκαιρία για εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του μονοδιάστατου προσανατολισμού τουριστικής ανάπτυξης του νησιού (ήλιος , θάλασσα, διασκέδαση) , με την αξιοποίηση και των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, όπως η τοπική γαστρονομία (κοπανιστή, λούζα, ξυνότυρα, κλπ.) και η πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου (εκκλησιές, λαογραφία, πανηγύρια, κλπ).

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου.

3. Κατασκευή τριών (3) γηπέδων Τένις (προϋπολογισμού 121.842,40 ευρώ)

Το έργο θα κατασκευαστεί σε ιδανική τοποθεσία, όπισθεν του υπό κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Μυκόνου και παραπλεύρως του υφιστάμενου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ανω Μεράς, σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει στην Μύκονο κανένα δημόσιο γήπεδο αντισφαίρισης, παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά ηλικίας 6- 15 ετών (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα) ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα του τένις. (Σήμερα στην ακαδημία τέννις που λειτουργεί στο γήπεδο του ιδιωτικού σχολείου αθλούνται περίπου 35-40 παιδιά). 

Είναι προφανής συνεπώς η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου στη Μύκονο, καθώς αποτελεί σχήμα οξύμωρο η ύπαρξη αναρίθμητων ιδιωτικών γηπέδων τένις στο νησί τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους ή τους πελάτες των ξενοδοχείων.

Εξάλλου με την ύπαρξη τουλάχιστον 3 γηπέδων, στη Μύκονο θα μπορούν να διοργανώνονται όχι μόνο περιφερειακοί αλλά και πανελλήνιοι αγώνες τέννις (κατηγορίας Ε3), στις περιόδους της άνοιξης ή του φθινοπώρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου ειδικά σε off season περιόδους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών (3) γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) με ελαστικό-συνθετικό τάπητα, όπισθεν του κλειστού γυμναστηρίου Μυκόνου, στην περιοχή Καρδαμίδα Άνω Μεράς Μυκόνου και συγκεκριμένα σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου.

4. Φωτισμός – Ηχος στο Γρυπάρειο (προϋπολογισμού 98.775,92 ευρώ)

Το 2006 δωρήθηκε στο Δήμο Μυκόνου το νεότευκτο κτίριο με την ονομασία Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο στεγάζεται το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου με την ονομασία Π.Α.Κ.Ο. «Γεώργιος Αξιώτης». Η κεντρική αίθουσα του κτιρίου χωρητικότητας 300 ατόμων αποτελεί την περιοχή χωροθέτησης του έργου. Η συγκεκριμένη κεντρική αίθουσα είναι ο μόνος στεγασμένος κατάλληλος χώρος του νησιού, ικανός να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση και κατά συνέπεια χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες όλων των τοπικών φορέων όπως Πολιτιστικοί-Λαογραφικοί σύλλογοι, ομάδες ,δράσεις αλλά και σχολεία. Στον ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί και οι συναυλίες και παραστάσεις γνωστών συνθετών , καλλιτεχνών αλλά και μουσικών συνόλων.

Επίσης ο χώρος χρησιμοποιείται για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, διαλέξεις και χορευτικά σεμινάρια, γαστρονομικές και επιστημονικές εκδηλώσεις για την προβολή του τοπικών παραδοσιακού προϊόντος, με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι το ισχυρό brand name του νησιού λειτουργεί ως παρακαταθήκη για τη μελλοντική διοργάνωση μεγαλύτερης (ακόμα και παγκόσμιας) εμβέλειας εκδηλώσεων, πλην όμως, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει καταδείξει συγκεκριμένες ελλείψεις και ανεπάρκειες σε εξοπλισμό, οδηγώντας στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του υφιστάμενου ηχητικού εξοπλισμού του Οργανισμού προκειμένου να υπάρχει αυτονομία και αρτιότερο ηχητικό αποτέλεσμα, καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού για τον πλήρη φωτισμό της σκηνής και των παράπλευρων χώρων, με δεδομένη την σημερινή εξαιρετικά φτωχή εικόνα που παρουσιάζεται.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης».

5. Εξοπλισμός Παιδικών Σταθμών (προϋπολογισμού 97.161,60 ευρώ)

Στον 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Μυκόνου ανήκουν τα σχολικά κτίρια / παιδικοί σταθμοί που βρίσκονται στις περιοχές του Ομβροδέκτη και της Άνω Μεράς σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία του νησιού, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και του χωριού. Σήμερα φιλοξενούν 95 παιδιά από 2,5 εως 4 ετών, εξυπηρετώντας πέρα από τις κοινωνικές ανάγκες και την ανάγκη που προκύπτει από την έλλειψη χώρων στα νηπιαγωγεία που εγγράφουν αποκλειστικά πλέον τα νήπια, και όχι τα προνήπια.

Με βάση την παρούσα πρόταση θεωρούνται απαραίτητες οι εξής προμήθειες:

1. Προμήθεια υλικού διαμόρφωσης αύλειων χώρων (ελαστικό δάπεδο ασφαλείας) και των 2 παιδικών σταθμών

2. Διαμόρφωση της κουζίνας της Άνω Μεράς  και προμήθεια εξοπλισμού κουζίνας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδικού σταθμού.

3. Προμήθεια boiler, καυστήρων (2) και σωμάτων καλοριφέρ (27) προς αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων και δυσλειτουργικών συστημάτων θέρμανσης, χωρίς αντικατάσταση των σωληνώσεων, και στους δύο παιδικούς σταθμούς.

4. Προμήθεια λογισμικού Οργάνωσης/Διαχείρισης Αιτήσεων,Τροφείων & Αποθήκης των Παιδικών Σταθμών

5. Προμήθεια ηλεκτρονικού ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των εργαζομένων.

6. Προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών (αφυγραντήρες, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια) και λοιπού λειτουργικού εξοπλισμού

7. Προμήθεια ψυχοπαιδαγωγικού, οπτικοακουστικού, μουσικού και εποπτικού εξοπλισμού.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης».

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται Υπομέτρο 19.2 «Υλοποίηση δράσεων της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης» του ΠΑΑ 2014 – 2020, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη