Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος - Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Ζητούμενο ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Ζητούμενο ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

|

Γνωμοδότηση Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και η θέση του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου – Τι αναφέρει για την τουριστική ανάπτυξη 

“…. όμως η Νάξος ήρθε αντιμέτωπη με τα όριά της καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα όρια της φέρουσας ικανότητας του νησιού. Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης? Η απάντηση είναι όχι. Και αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, η Νάξος σύντομα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της….” 

 Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Μα πολύ απλά οι πλέον αρμόδιοι… Κοινώς, ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου που εξέδωσε ανακοίνωση. Ο λόγος; Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης στις 7 το απόγευμα) με δύο θέματα: “Γνωμοδότηση Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2023” και “Διατύπωση γνώμης επί του προσχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, έτους 2023”. 

Και οι Μηχανικοί μέσα απο το συλλογικό τους όργανο, καταθέτουν (υπογράφουν οι Κυπριτζής Χρήστος και Σιόντα Εμμανουέλα) τις προτάσεις τους και  καταλήγουν ” Συνεχώς τονίζουμε την ανάγκη μιας συζήτησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την  ανάπτυξη του νησιού. Φέτος υπάρχουν δύο αφορμές για να γίνει.

Η πρώτη αφορά  τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε από τις υποψήφιες παρατάξεις  να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το μέλλον του τόπου, το μοντέλο  ανάπτυξης που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο με το οποίο  θα το πετύχουν.

Ο δεύτερος αφορά την επερχόμενη ανάθεση μελέτης του Τοπικού  Πολεοδομικού Σχεδίου. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την  άποψή μας για το μέλλον το νησιού και να την στηρίξουμε, βάζοντας το εμείς πάνω  από το εγώ. Στη συζήτηση αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρών”.

Αναλυτικά η τοποθέτησή τους (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) 

“Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, γίνεται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Παράλληλα όμως η Νάξος ήρθε αντιμέτωπη με τα όριά της καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα όρια της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης?

Η απάντηση είναι όχι. Και αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, η Νάξος σύντομα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της. Το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές υποβαθμίζεται, το τοπίο αλλοιώνεται, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές, όντας ανεπαρκείς για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλούν προβλήματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της Νάξου χρόνο με το χρόνο μειώνεται και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις διακοπές τους στο νησί μας περιλαμβάνει και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Τι προτείνουμε:

Κύριο χαρακτηριστικό του τουρισμού στη Νάξο είναι η γεωγραφικά ανισόρροπη ανάπτυξή του. Το 95% του τουρισμού συγκεντρώνεται στη Δ.Ε. Νάξου, και μόλις το 5% στη Δ.Ε. Δρυμαλίας.   Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται λόγω υπερτουρισμού η Χώρα και η μοναδική δυτική ακτογραμμή, ενώ η ορεινή Νάξος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και παρακμάζει. Επομένως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να έχει δύο άξονες.

# Στη Δ.Ε. Νάξου ο τουρισμός θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και να στοχεύσει σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό καθώς και σε μια διευρυμένη χρονικά τουριστική σεζόν. Αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις υπηρεσίες θα μπορούν οι τουριστικές μονάδες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνοντας τα ετήσια έσοδά τους, χωρίς να επιβαρύνουν με περισσότερους τουρίστες το νησί.

# Στη Δ.Ε. Δρυμαλίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά κτίσματα. Αποκαθιστώντας και σώζοντας δηλαδή τα υφιστάμενα κτιριακά κελύφη που αυτή τη στιγμή είναι καταστρέφονται, η ορεινή Νάξος θα μπορέσει να δεχτεί έναν σημαντικό αριθμό τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με τον τρόπο αυτό θα ξεφύγει από τον μαρασμό.

Για να πετύχει το νησί αυτούς τους στόχους θα πρέπει και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου να είναι μακρόπνοο και να στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα:

# Προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σημαίνει χωροταξικό σχέδιο.

# Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει αισθητική αναβάθμιση, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες υποδομές.

# Διεύρυνση τουριστικής σεζόν σημαίνει κατάλληλο λιμάνι και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

# Ανάπτυξη της ορεινής Νάξου σημαίνει καλύτερο οδικό δίκτυο και αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των παραδοσιακών κτισμάτων.

Συνεχώς τονίζουμε την ανάγκη μιας συζήτησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού. Φέτος υπάρχουν δύο αφορμές για να γίνει.

Η πρώτη αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε από τις υποψήφιες παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το μέλλον του τόπου, το μοντέλο ανάπτυξης που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο με το οποίο θα το πετύχουν.

Ο δεύτερος αφορά την επερχόμενη ανάθεση μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την άποψή μας για το μέλλον το νησιού και να την στηρίξουμε, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Στη συζήτηση αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: “Μπαλώματα τέλος στους δρόμους”

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: “Μπαλώματα” στους δρόμους τέλος – Υποχρεωτική πλέον η πλήρης αποκατάσταση

Αμοργός: Ταξίδι στο …κόσμο μέσω της εκπομπής «My Greek Odyssey»

Διεθνής προβολή για την Αμοργό από το «My Greek Odyssey»

ΔΟΕ: Οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία την 15η Φεβρουαρίου

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Γ. Πολυχρονάκος: “Λύση εδώ και τώρα για τις μετακινήσεις των αθλητών” (video)

Γιάννης Πολυχρονάκος: Άμεση λύση είναι η δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων [vid]

Τα μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου έκοψαν τη πίτα τους

Κοπή πίτας και βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου - Ποιοι έδωσαν το παρών

“Ταβέρνα” 5.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ (!!!)

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς - Είχε φούρνο και ψυγείο (!!!)

Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό

Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό - Τους ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς - 37 μετανάστες στα ταχύπλοα

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου «βυθίζοντας» στο πένθος τoν καλλιτεχνικό χώρο.

Αμοργός: Με τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά “ταξιδέψε” μουσικά στην Αμερική

Πρεσβευτές της Αμοργιανής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο – Καθησυχαστικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο